– Jeg så tre av dem, og de hadde hendene bundet.
Det sier legen Ahmed Al-Farra på talemelding til VG fra Khan Younis, sør på Gazastripen.
Søndag var han tilstede ved Nasser-sykehuset da de drepte ble fraktet inn.
Han er en av sjefene ved sykehuset og kunne se hvordan hendene var bundet sammen med svarte plastikk-strips.
Beskrivelsene er sentrale, for flere vitner mener at dette kan være et bevis på at ambulansearbeiderne ble pågrepet før de senere ble skutt.
Det er i såfall stikk i strid med IDFs versjon, og kan være en krigsforbrytelse.
Al-Farra sender VG et bilde han sier at han har tatt, som viser en hånd bundet med strips til en av ambulansearbeiderne til Røde Halvmåne
:Detaljene om skjebnen til de 15 drepte ambulansearbeiderne i det sørlige Gaza, får nå stadig større internasjonal oppmerksomhet.
Statsminister Jonas Gahr Støre kalte onsdag det israelske angrepet for «rystende».
Nå kan VG fortelle flere detaljer om de drepte.
Redningsarbeiderne ble funnet begravd under sand i en redningsoperasjon utført av FN forrige søndag. De 15, åtte fra Røde Halvmåne, seks fra sivilforsvaret og én fra FN, hadde vært savnet i en uke.
Det foreløpig kjente hendelsesforløpet, gjenfortalt av blant andre FN og Røde Halvmåne, ser slik ut:
- Det første redningsteamet skal ha blitt angrepet av israelske styrker tidlig den 23. mars, da de skulle hjelpe skadede mennesker etter et flyangrep i Rafah.
- I timene som fulgte har nye ambulanseteam, i en konvoi, forsøkt å finne og redde deres kolleger. Bilene ble skutt mot - én etter én, ifølge OCHA.
- Både ambulansebiler, en brannbil og en FN-bil, alle tydelig markert, ble deretter knust og dumpet i en stor sandhaug sammen med likene av hjelpearbeiderne.
Det israelske forsvaret (IDF) har bekreftet drapene, og oppgitt at deres soldater skjøt mot flere kjøretøy som fremsto «mistenkelige», fordi de kjørte mot dem uten frontlys og sirener.
De hevder, uten å ha presentert bevis, også at et Hamas-medlem og åtte andre militante palestinere var blant de drepte, og at de brukte ambulansene for å forflytte seg.
VG har spurt IDF om hendelsen, massegraven og de bundne hendene.
– Hendelsen 23. mars, der IDF skjøt mot terrorister i ambulanser, skal etterforskes, sier en talsperson til VG.
Én person overlevde angrepet, en frivillig i Røde Halvmåne. Til BBC benekter han Israels forklaring. Han sier at ambulansenes lys var på, som er rutine, og at det ikke var noen militante eller medlemmer av Hamas inne i ambulansene.
Helsepersonell, sykehus og ambulanser skal ikke angripes under krig, i henhold til Genevekonvensjonen, som er endel av den internasjonale folkeretten.
Hjelpearbeidere skal beskyttes og gis all form for hjelp og tilrettelegging for å kunne gi helsehjelp på best mulig måte, sier konvensjonen.
Legen Ahmed Al-Farra, som VG snakker med, er ikke den første som beskriver at noen av likene ble funnet med bundne hender.
Også en talsperson for Røde Halvmåne, Nebal Farsakh, sa onsdag ifølge The Guardian at ett av ofrene hadde ben og hender bundet sammen.
Disse opplysningene kan i såfall antyde en utenomrettslig henrettelse
, noe som kan være en krigsforbrytelse.Al-Farra sier også videre:
– Noen av kroppene var blitt skutt i brystet, andre i magen.
Legen sier at det var kaotisk da kroppene ankom sykehuset søndag, men at han kunne se skadene på de drepte kollegaene hans.
– De ble bevisst henrettet, mener han.
– Jeg så bare tre av kroppene, om flere hadde hendene bundet, det vet jeg ikke.
Samtidig har han en oppfordring til vestlige land.
– Jeg er sjokkert over at verdenssamfunnet er tause, det gjør at Israel oppfordres til å fortsette med enda mer vold og systematiske angrep mot den palestinske befolkningen.
Til VG sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Jørgen Haldorsen:
– For å kunne holde skyldige ansvarlig, må denne hendelsen etterforskes, slik at alle fakta kommer fram. Vi har hørt hva øyenvitner har fortalt. De døde har blitt obdusert, sier han og fortsetter:
– Dette må forelegges for den ansvarlige part, det israelske militæret, som har ansvar for å følge humanitærretten til enhver tid når de gjennomfører militære operasjoner. I ytterste konsekvens kan slike handlinger være krigsforbrytelser.
Les også: Dødslisten fra Gaza: 876 drepte babyer