Kvinne sier hun ble truet til taushet: Storberget avviser anklagen

4 hours ago 1


I oktober ble det kjent at det var sendt en bekymringsmelding fra en anonym varsler som gjaldt statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget.

Varselet dreide seg om at Storberget hadde et forhold til en «vesentlig yngre medarbeider» i embetet.

Ifølge rapporten er kvinnen i 30-årene. Storberget er 60 år.

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet satte i gang gransking, og KPMG ble satt til å behandle saken.

NRK har fått innsyn i rapporten.

Storberget sier til NRK onsdag kveld at han ikke har noen kommentarer utover det han har forklart i rapporten.

I rapporten avviser han flere av påstandene mot han.

Les mer utfyllende om hvert punkt lenger ned i saken.

Sier hun ble truet til taushet

Storberget er øverste leder i embetet, mens kvinnen var ansatt som saksbehandler. Det var tre ledere mellom henne og Storberget, ifølge rapporten.

Det er ikke kvinnen varselet dreier seg om, som har varslet.

Kvinnen, som Storberget erkjenner å ha hatt et forhold til, hevder i sin forklaring til KPMG at hun i en telefonsamtale i etterkant av en bursdagsfeiring i 2023, ble truet.

«Statsforvalter skal ha sagt at de måtte avbryte forholdet, og at hun var «ferdig» dersom hun gikk til media med forholdet. Han skal også ha uttalt at han kjente hennes nåværende sjef godt», står det i rapporten.

Storberget avviser at han på noe tidspunkt har truet kvinnen.

«Han har i intervju forklart at han husker de hadde en samtale i etterkant av bursdagsfeiringen, og at han i denne samtalen formidlet at han ønsket å bremse relasjonen».

Videre har han forklart at de begge var lei seg for det, «men at det aldri var tema at hun skulle gå til media. Han tilbakeviser helt at han skal ha fremsatt en trussel».

  • Granskingen av Knut Storberget ble dyrere enn ventet. Forrige uke var kostnaden kommet opp i 800.000 kroner:

Påstander om seksuell oppmerksomhet

En tidligere HR-direktør forklarer i rapporten at en annen kvinne, omtalt som kvinne B, tok kontakt og fortalte om uønsket oppmerksomhet fra Storberget. Det ble ikke levert varsel på dette.

Kvinne B har i intervju gitt eksempler på det hun anser som uønsket oppmerksomhet fra Storberget.

Hun trekker blant annet frem en vits fra Storberget som omhandlet julebakst og seksuell antydning og en kommentar fra statsforvalteren om at han hadde hatt en «våt drøm» om henne.

Statsforvalteren avviser i rapporten å ha kommet med en kommentar om våt drøm, men erkjenner å ha kommet med en vits om bakverk og seksuell antydning. Han har også lagt frem flere meldinger i rapporten som viser flere bursdagsmeldinger.

Han avviser også å ha utvist upassende atferd ovenfor ansatte.

statsforvalteren

KPMG har vært i kontakt med 16 personer i forbindelse med undersøkelsene, mens 14 av disse er intervjuet en eller flere ganger.

Foto: Bjørnar Morønning / NRK

Skjermet annen kvinne fra Storberget

En tidligere HR-direktør har forklart om kjennskap til at kvinne B har sagt ifra om denne uønskede adferden.

Kvinne B ønsket selv ikke å varsle, men ta en prat med Storberget selv.

Hun ble da rådet til å ikke ta denne samtalen alene, da hennes daværende leder fryktet Storberget ville reagere med sinne.

En tidligere HR-direktør vurderte ifølge rapporten om hun selv skulle ta det opp med Storberget, men var usikker på om han ville reagere med sinne og eventuelt ta det opp med kvinne B selv.

Denne tidligere HR-direktøren besluttet i samråd med kvinnens nærmeste leder at den beste løsningen var å skjerme kvinnen, ved å gi henne andre oppgaver og frita henne fra samarbeidet med statsforvalter.

Delte oppfatninger

KPMG har intervjuet 14 personer i forbindelse med undersøkelsen. Ingen av disse kjente til relasjonen mellom kvinnen og Storberget.

Intervjuobjektene har vært delt i oppfatningen om Storbergets atferd og fremtoning overfor kvinnelige ansatte.

Tidligere HR-direktør, nåværende HR-direktør og en tidligere leder har forklart at de har fått signaler fra organisasjonen om at det er kjent at Storberget kan ha en sleivete fremtoning ovenfor kvinnelige ansatte.

Fire ansatte/tidligere ansatte kvinner sier de ikke har opplevd han som flørtende eller upassende.

Statsforvalter avviser i rapporten at han har utvist upassende atferd ovenfor ansatte.

Han er av flere beskrevet som «relasjonell og jovial», noe han selv bekrefter. Han har forklart at han liker å snakke direkte med ansatte.

Oppfattet at han har unngått favorisering

Storberget har forklart at han ikke har vært involvert i enkeltbeslutninger som omhandlet kvinnen, noe som er bekreftet av en tidligere leder i organisasjonen.

Denne tidligere lederen har også forklart at det er hun som har tatt beslutninger om kvinnen.

«Hun har ikke opplevd at A [kvinnen] har mottatt fordeler eller blitt favorisert som følge av relasjonen til statsforvalter. Leder 1s oppfatning er at statsforvalteren har opptrådt ryddig og unngått favorisering», heter det i rapporten.

Publisert 13.02.2025, kl. 07.38 Oppdatert 13.02.2025, kl. 07.43

Read Entire Article