Kronprinsesse Mette-Marit er glad og takknemlig for den hjelpen familien har fått av helsevesenet det siste året. Det sier hun i «Året med kongefamilien» som sendes på NRK 1. juledag.
Onsdag 25. desember kl. 07:13– Det har vært beintøft, det er ikke noe annet å si, sier kronprinsessen.
– Det har vært skikkelig, skikkelig tøft for oss, og for alle sammen, tror jeg.
Kronprinsessen beskriver medietrykket som har vært i forbindelse med straffesaken mot sønnen Marius Borg Høiby (27) - en av de største sakene som har preget kongefamiliens år.
NRK spør om kronprinsparet har vært informert om vold mot kvinner tidligere i forbindelse med Marius Borg Høiby, men det vil de ikke svare på.
Kanalen stiller flere spørsmål om hva kronprinsparet har visst og gjort, uten å få svar.
- Hvorfor er det så vanskelig å svare på disse spørsmålene? spør NRK.
– Jeg tror helt ærlig at det ikke hadde vært riktig å være så åpen som noen har ønsket i denne saken, innleder kronprins Haakon.
Han legger til at det er veldig mange hensyn å ta.
– Vi er selvsagt opptatt av alle partene i saken. Noen har vært tydelige på at de ønsker ro og ikke mye oppmerksomhet. For oss har det vært viktig å respektere det også. Og Marius... Det er jo hans historie, dette her. Og det må vi også ha respekt for, sier kronprinsen.
Kongefamiliens år har vært preget av både kongens sykdom i Malaysia, støyet rundt prinsesse Märtha Louise (53) og Durek Verrett (50) og straffesaken mot Borg Høiby.
På spørsmål fra NRK om konkret hva Borg Høiby har slitt med, vil ikke kronprinsen gå i detalj, men sier:
– Det jeg kan si er at vi i lengre tid har fått profesjonell hjelp av helsevesenet. Vi hadde ikke greid å stå i en sånn situasjon uten å ha den hjelpen. Sammen som familie, og samtidig ivareta forpliktelsene overfor det norske folk.
Mette-Marit fortsetter:
– Vi er utrolig glade og takknemlige for den hjelpen vi har fått, og som vi får. Det har vært utrolig viktig for oss.
– Ja, de har vært imponerende flinke, skyter kronprinsen inn.
Hun roser også kongeparet for omsorgen de har vist:
– Det har vært virkelig rørende og har betydd veldig mye for oss. Vi er veldig takknemlige.
Men kronprinsparet ønsker ikke å gå inn på hva slags hjelp det er snakk om.
– Det er et arbeid vi tar på det største alvor, og som er viktig. Og det har vi gjort lenge. Det er ikke sånn at det skjedde i august, det er et arbeid vi har begynt på før det. Og det tror jeg er viktig at folk vet, sier kronprinsesse Mette-Marit.
Når kong Harald skal kommentere situasjonen rundt Marius Borg Høiby, sier han:
– Generelt er jo dette med rus, vold og psykisk helse i Norge og i verden. Dette er et problem vi har jobbet med, og vil fortsette å jobbe med.
– Så er det tungt og leit at noen vi er glade i, har kommet bort i dette, forteller kongen.
Det var i august kronprinsessens sønn ble pågrepet og siktet for skadeverk og vold mot sin daværende kjæreste. Høiby har innrømmet å ha utøvd vold og ødelagt gjenstander i alkohol- og kokainrus i en leilighet på Frogner.
Siktelsen mot Høiby har senere blitt utvidet til å gjelde mishandling i nære relasjoner, brudd på besøksforbud og to voldtekter uten samleie.
Høiby nekter straffskyld for dette.
Totalt er det seks fornærmede i Høiby-saken.
Dette er de fornærmede – og siktelsene
Kvinne i 20-årene på Skaugum- Høiby er siktet for voldtekt uten samleie med en kvinne som var ute av stand til å motsette seg handlingen. Politiet opplyste den 20.11 at funnet ble gjort i bevismaterialet natten før og samme morgen.
- Han siktes for brudd på straffelovens paragraf 291 bokstav b.
- Politiet mener Høiby forgrep seg på kvinnen i 20-årene i boligens hans på Skaugum 26. september i år.
- Kvinnen opplever selv ikke å ha blitt voldtatt av Høiby, har bistandsadvokaten uttalt til VG.
- Høiby er ilagt besøksforbud mot kvinnen. Hun ønsker at besøksforbudet oppheves.
- Høiby er siktet for brudd på straffelovens paragraf 291 bokstav b, som omhandler voldtekt, opplyste politiet den 19.11. Bokstaven spesifiserer seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Siktelsen omhandler voldtekt uten samleie.
- Politiet mener Høiby og kvinnen i 20-årene først har frivillig sex i en leilighet i Oslo, og at Høiby senere forgriper seg på henne mens hun sover.
- Politiet mener det skal ha skjedd natt til palmesøndag – 24. mars i år.
- Denne kvinnen mener det er riktig at hendelsen etterforskes som en voldtekt uten samleie.
- Høiby er siktet for mishandling i nære relasjoner mot en ekskjæreste, i tillegg til to brudd på et besøksforbud. Han erkjenner ikke straffskyld for dette.
- Han var tidligere siktet for skadeverk og vold mot kvinnen, og erkjente å ha utøvd vold mot henne og ødelagt gjenstander i alkohol- og kokainrus i en leilighet på Frogner.
- Høiby er fra tidligere siktet for mishandling i nære relasjoner mot ekskjærestene Juliane Snekkestad (29), som han var sammen med i rundt fire år. Politiet mener Høiby har brukt vold mot og kontrollert henne over en lengre periode, ifølge VGs opplysninger.
- Han er også siktet for mishandling i nære relasjoner mot Nora Haukland (27), som han var sammen med i nesten ett år. Politiet mener Høiby har brukt vold mot og kontrollert henne over en lengre periode, ifølge VGs opplysninger.
- Høiby er også siktet for trusler mot en mann. VG har fått opplyst at Marius Borg Høiby er siktet for å ha sendt ham en melding på Instagram hvor det sto at fornærmede var en «fuckings død mann»
- Strafferammen for voldtekt etter paragraf 291 er inntil ti års fengsel.
- Strafferammen for mishandling i nære relasjoner er inntil seks års fengsel.
- Strafferammen for kroppskrenkelse er bot eller inntil ett års fengsel. Strafferammen for skadeverk er den samme.
- Strafferammen for trusler er bot eller fengsel på inntil ett år.
- Brudd på ilagt besøksforbud er straffbart med bot eller fengsel inntil et år. Ved gjentatte brudd kan strafferammen utvides til inntil to år.
- Strafferammen for hensynsløs adferd er bot eller fengsel inntil 2 år.