Kronprinsesse Mette-Marit holder Fosse-fest på Slottet

3 weeks ago 39


Kronprinsessen åpner dørene til Slottet for å hedre nobelprisvinner Jon Fosse.

Kronprinsesse Mette-Marit åpner dørene for spesielt inviterte til Det kongelige slott når det første Fosseforedraget skal holdes torsdag denne uken. Kronprinsesse Mette-Marit åpner dørene for spesielt inviterte til Det kongelige slott når det første Fosseforedraget skal holdes torsdag denne uken.
Onsdag 23. april kl. 10:15

Kortversjonen

  • Kronprinsesse Mette-Marit åpner dørene til Slottet når Jon Fosse skal hedres med historiens første Fosseforedrag og Fosseprisen på initiativ fra regjeringen.
  • Foredraget holdes av filosofen Jean-Luc Marion og prisen går til den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel.
  • En rekke kunstnere, forfattere og akademikere er invitert til arrangementet - som også blir direktestrømmet til Nasjonalbiblioteket og folkebibliotek.

– Det er en stor begivenhet at vi kan invitere til historiens første Fosseforedrag og utdeling av den første Fosseprisen for oversettere. På denne måten hedrer vi mottager av Nobelprisen i litteratur, Jon Fosse, skriver kronprinsesse Mette-Marit til VG i en kommentar sendt på e-post.

Det var i desember 2023 at regjeringen annonserte at de vil hedre nobelprisvinner i litteratur, Jon Fosse, med et årlig Fosseforedrag og en Fossepris for oversettere. Dette står nå i statsbudsjettet som en årlig tilstelning.

Les intervju med Jon Fosse ett år etter Nobelprisen: –⁠ Det kjennest som eit før og etter

Kronprinsesse Mette-Marit er høy beskytter for både foredraget og prisen – og åpner torsdag dørene til selveste Slottet i anledning arrangementet som er i regi av Nasjonalbiblioteket.

Kronprinsessen skal både ønske velkommen og dele ut Fosse-prisen – og hun gleder seg stort:

– Vi skal markere hvor viktig litteratur er for oss alle – som individer og som samfunn. Jeg gleder meg til å høre foredraget av filosofen og teologen Jean-Luc Marion, til å møte de inviterte gjestene, og til å feire litteraturen, skriver hun til VG.

Det første Fosse-arrangementet finner sted på Slottet torsdag 24. april. Da skal tyske Hinrich Schmidt-Henkel (t.h.) ta imot Fosseprisen for oversettere og den franske filosofen Jean-Luc Marion (t.v.) skal holde det første Fosseforedraget.Det første Fosse-arrangementet finner sted på Slottet torsdag 24. april. Da skal tyske Hinrich Schmidt-Henkel (t.h.) ta imot Fosseprisen for oversettere og den franske filosofen Jean-Luc Marion (t.v.) skal holde det første Fosseforedraget.

Historiens første Fosseforedrag skal holdes av den franske filosofen Jean-Luc Marion, mens den første Fosseprisen deles ut til den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel – og en rekke kunstnere, forfattere, regjeringsmedlemmer og akademikere er spesielt invitert til seremonien på det kongelige slott.

– Dette blir en flott feiring av skaperkraft og litteratur. Med «Fosseforedraget» ønsker vi å bringe den internasjonale tenkningen rundt litteratur til Norge. Og med «Fosseprisen for oversettere» vil vi hedre de som bringer norsk litteratur ut i verden, sier kulturminister Lubna Jaffery – og legger til:

– At Slottet har invitert Fossefordraget og Fosseprisen inn på Slottet gjør dette ekstra spesielt.

Det er halvannet år siden Jon Fosse ble historisk – og tok imot den gjeve Nobelprisen i litteratur i desember 2023. Han skriver på e-post til VG at han planen er å få med seg arrangementet på Slottet torsdag ettermiddag.

Fosse har ikke lang vei, han kan bare tusle opp gjennom Slottsparken fra sin kunstnerbolig Grotten – som ligger i utkanten av parken.

Stor heder

 Ole Berg-Rusten / NTBKORT VEI: Æresgjest Jon Fosse har kort vei til festen. Her bilde fra da han var på audiens på Slottet etter at han ble forfremmet til Storkors av St. Olavs Orden for sitt forfatterskap i juni i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det er jo ein stor heider. Dessutan trur eg føredraget kan koma til å gje viktige impulsar til kulturlivet i Noreg. Jean-Luc Marion har tenkt tankar som er ukjende for nesten alle her til lands, sier Fosse.

Han synes også det er helt på sin plass at det nå blitt etablert en større pris for skjønnlitterære oversettere:

– I Nederland blir ein slik pris utdelt, og den nye norske konkurrerer med den nederlandske om å vera den største i verda (kva pris som er det har med valutakursar å gjera), skriver Fosse til VG.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre sier at Nasjonalbiblioteket er ekstra stolte over å forvalte disse institusjonene.

 Gorm K. Gaare/NasjonalbiblioteketNasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre har fått i oppdrag av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery å forvalte Fosseprisen og foredraget-. Foto: Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket

– Ikke bare i år, men i tiår fremover – og forhåpentligvis vil det bidra til både å skape ny litteratur i Norge og spre norsk litteratur til verden, sier Sira Myhre.

– Vil dette bli et årlig arrangement på Slottet?

– Vi håper jo å bli invitert inn igjen, så vi håper at Slottet fristes til å gjenta dette.

Seremonien på Slottet skal direktestrømmes til Nasjonalbiblioteket og flere folkebibliotek – slik at folk over hele landet kan få dette med seg.

Fosseforedraget vil også bli gitt ut i bokform – både på nynorsk, fransk og engelsk. Jean-Luc Marions foredrag har fått tittelen «Skaping» og her undersøker han hvordan kunsten og litteraturen blir til.

Vinner av Fosseprisen får 500.000 kroner – og ifølge Norla blir dette en av de største oversetterprisene i verden. Prisvinner Hinrich Schmidt-Henkel har oversatt en lang rekke norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Kjell Askildsen, Henrik Ibsen, Cecilie Løveid, Tarjei Vesaas og Ruth Lillegraven, til tysk.

 Javad Parsa / NTBFoto: Javad Parsa / NTB
Read Entire Article