Kronen fortsetter å styrke seg

3 weeks ago 8


Mandag morgen var kronen på sitt sterkeste mot euro siden i fjor sommer, men det kan fort snu. – Blir fortsatt dyrt å dra på ferie til Spania, sier strateg.

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Etter flere år med svekkelse mot store valutaer som dollar og euro har kronen opplevd en liten snuoperasjon, særlig de siste ukene.

Fortsatt er kronen på historisk svake nivåer, men så langt i år har kronen styrket seg betraktelig mot flere valutaer.

Mandag morgen fortsatte styrkingen:

  • en euro handlet til 11,36 kroner, fra 11,77 kroner ved nyttår
  • dette er den sterkeste kronen mot euro siden juni 2024
  • en dollar var verdt 10,47 kroner, fra 11,37 kroner ved nyttår
  • dette er den sterkeste kronen mot dollar siden september 2024

Les også

Årets sterkeste krone

Analytikere har blant annet forklart styrkingen av kronen med at prisveksten var mye høyere enn ventet i februar. Flere økonomer tror ikke lenger at Norges Bank vil kunngjøre et rentekutt torsdag denne uken.

Den norske kronen kan også ha tjent på en økt bekymring for at dollaren kanskje ikke er en så trygg havn som den har vært tidligere, mener noen analytikere.

Utelukker ikke videre styrking

– Kan denne styrkingen fortsette?

– Den kan jo det, hvis Norges Bank viser en ny rentebane på torsdag som ligger over det markedet nå priser inn, sier makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets til E24.

– Det at kronen har gått enda sterkere særlig mot euro skyldes nok at markedet ikke forventer noe særlig rentekutt med det første. Det er ikke priset inn noe kutt før september.

Markedets forventninger til renteutsiktene i Norge har endret seg mye i løpet av kort tid, påpeker hun.

Makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets. Foto: Adrian Nielsen

Den siste tiden har en betydelig dollarsvekkelse bidratt til å gi medvind til både den norske og den svenske kronen, påpeker Midtgaard.

– Den svenske kronen fikk medvind først, blant annet fordi det også skal rustes opp mye i Europa, men i etterkant har også den norske styrket seg, sier hun.

– Dette kan endre seg over tid. Frem mot sommeren skal det gjennomføres budsjettforhandlinger i USA som kan innebære massive skattelettelser. Da kan stemningen i markedet potensielt snu, og gi dollaren mer medvind.

Europaferie kan bli dyrere

Hvis det går slik Nordea Markets tror, vil kronen kunne svekke seg igjen og gjøre eventuelle europaferier litt dyrere.

– Det kan potensielt føre til en svakere krone mot euro og dollar frem mot sommerferien. Men vi tror ikke det blir langvarig, sier Midtgaard.

– Så vi får ikke nødvendigvis nyte godt av kronestyrkingen på europaferie i sommer?

– Vi tror dessverre ikke det. Vi venter euro på rundt 11,75 kroner frem mot sommeren, gitt at dollaren går litt sterkere. Da blir det fortsatt dyrt å dra på ferie til Spania og andre europeiske land. Men utover i 2026 kan kronen potensielt blitt litt sterkere igjen, tror vi.

Kronen kan også påvirkes av signalene fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache når hun kunngjør rentebeslutningen torsdag.

– Hvis Norges Bank på torsdag sier at renten kan bli kuttet allerede i juni eller august, så kan det også svekke kronen igjen. For det er ikke priset inn i markedet per i dag, sier Midtgaard.

Les også

Kraftig kronestyrkelse: – Usikkerheten har meldt seg

Les også

Kronen til værs mot dollar: – Kan ha mer å gå på

Read Entire Article