Sentralbanksjefen svarer på kritikken i Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt».
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sentralbanksjef Ida Wolden Bache svarer på kritikken i Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt».
- Kritikken handler blant annet om den svake norske kronen og at pengepolitikken har bidratt til dette.
- Bache sier at Norges Bank ikke styrer etter et mål for kronekursen, men etter oppdraget om lav og stabil prisvekst og høy sysselsetting.
- Bache venter ikke at det varslede rentekuttet i mars i seg selv vil gi kronesvekkelse.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har ikke selv lest nyårets snakkisbok «Landet som ble for rikt» av Martin Bech Holte, men har fått referert kritikken som omhandler henne selv.
Den dreier seg blant annet om den svake norske kronen. Holte skriver at tidligere sentralbanksjef Øystein «Olsens tannløshet har fått fortsette under den nye sentralbanksjefen Ida Wolden Bache».
– Sånn jeg har fått det referert, ligger det en kritikk av pengepolitikken i at renten eller realrentenrealrentenRenten etter at inflasjonen er trukket fra, som viser den faktiske kjøpekraften av renten. i Norge har vært for lav og at det har bidratt til at kronen har vært så svak, sier hun til E24 rett etter rentemøtet.
Hun presiserer at hun ikke kjenner detaljene, og derfor bare svarer overordnet på kritikken.
– Men det viktigste er jo at vi styrer ikke etter et mål for kronekursen. Det oppdraget vi har fått fra myndighetene er å sørge for lav og stabil prisvekst, samtidig som vi skal bidra til at flest mulig er i jobb. Så det er det de hensynene vi balanserer når vi setter renten, sier hun.
Les også
Martin Bech Holte: Ekstravagant oljepengebruk og fantasiløse politikere
Mange andre forhold
– Jeg vil legge til at selv om vi mener det er godt belegg for at endringer i rentedifferanserrentedifferanserForskjellen i rentenivå mellom to land, som kan påvirke valutakursene. mellom land og dermed pengepolitikkenpengepolitikkenStrategier og tiltak som en sentralbank bruker for å kontrollere pengemengden og rentenivået i en økonomi. har betydning for kronekursen, så er det også svært mange andre forhold som har betydning for utviklingen i valutakursen over tid, understreker hun.
– Og det gjelder også langsiktige utviklingstrekk knyttet til oljenæringens betydning i norsk økonomi og produktivitetsutvikling som flere forskere har pekt på, tilføyer hun.
Kronen har svekket seg rundt 25 prosent mot dollar de siste fem årene. Det betyr at alle varer priset i dollar blir dyrere for norske kunder.
Til gjengjeld blir det lettere for norske bedrifter å få solgt sine varer til utlandet. I mange år fryktet man at en sterk krone kunne bli et problem for eksportindustrien.
Ser ikke kronesvekking etter kutt
I tillegg til oljepris og risikoappetitt i markedene, er rentedifferansen, altså forskjellen mellom renten i Norge og andre land, blant forklaringene på den svake kronen.
Tidligere har Norge holdt renten høyere enn flere av våre handelspartnere, mye grunnet innfasing av oljeinntekter og et høyere inflasjonsmål, som nå er justert ned.
Dagens svake krone kan imidlertid gjøre det vanskelig å holde inflasjonen nede, fordi import blir dyrt.
Denne uken varslet sentralbanksjefen at renten mest sannsynlig kuttes i mars.
– Venter dere at kronen vil svekke seg som følge av det?
– Vi legger jo til grunn at aktørene i valutamarkedet er fremoverskuende, sier Bache.
– Så våre vurderinger vil være basert på i hvilken grad vår beslutning, men også hele det bildet vi tegner og renteprognosen fremover, er gjenspeilet i markedsforventningene, tilføyer hun.
Bache understreker at det er overraskende endringer i rentedifferansen som normalt slår ut i kronekursen.
– Så alt annet likt venter dere ikke kronesvekkelse som følge av rentekuttet?
– Det vil vi måtte vurdere opp mot møtet når vi ser hvordan både utsiktene og
markedsrentene har utviklet seg, avslutter Bache på sedvanlig sentralbankvis.