Kortversjonen
- Ine Marie Eriksen Søreide mener regjeringen må jobbe og prioritere hardt for å unngå EUs varslede mottiltak mot Donald Trumps varslede toll på stål og aluminium.
- Søreide kaller Senterpartiet for en bremsepedal for norsk samarbeid med EU, og mener regjeringen nå starter i oppoverbakke når de håper å bli vist godvilje.
- På sikt håper Søreide på en debatt om viktigheten av samarbeidet Norge har med EU.
Nå må regjeringen sette alle kluter til for å ha sjanse til å bli vist velvilje av EU – og slippe unna de varslede mottiltakene, mener Eriksen Søreide. Hun leder både Europautvalget og utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.
– Jeg skulle virkelig ønske at regjeringen i de tre og et halvt årene vi har bak oss ikke hadde latt Senterpartiet stå på bremsepedalen, men faktisk gjort mer for å tilnærme seg EU. Vi vet jo veldig godt at disse situasjonene kan komme, sier hun til VG.
- Dette er saken: Donald Trump har sagt at han skal innføre en toll på stål og aluminium på 25 prosent for Europa. Europa vil svare med mottiltak, og frykten er at Norge, som ikke er med i EU, havner i en handelsskvis, og at norsk næringsliv blir hardt rammet av avgifter fra begge sider.
– Konsekvensene kan være enorme, først og fremst for norsk industri og næringsliv. Bare tenk på hvor mange arbeidsplasser som er avledet av aluminiumsproduksjon i Norge. Det er jo ikke bare fabrikken og smelteverket, men rett og slett alt annet i lokalsamfunn langs hele kysten og i resten av landet, sier Eriksen Søreide.
– Den usikkerheten som skapes nå, og at norske selskaper kan komme i en veldig krevende økonomisk situasjon som norsk selskap, det er veldig alvorlig.
– Overrasket
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skriver i en e-post til VG at han er «svært overrasket» over utspillet til Eriksen Søreide.
Espen Barth Eide
– Mye av EØS-etterslepet vi nå arbeider med å få unna, var der igjennom store deler av Høyres siste regjeringsperiode også. Det største partiet på høyresiden er Frp, så Høyres styringsalternativ vil være preget av skepsis til sentrale deler av EØS-avtalen.
Barth Eide skriver at Arbeiderpartiregjeringen er «svært opptatt» av å holde sine avtaler, og å forvalte EØS-avtalen på en god måte for å sikre sentrale norske interesser.
Les også: Arve frykter ikke Trump: – Tror vi skal klare oss
– Begynner i motbakke
Skal vi unngå den fryktede handelsskvisen, må det jobbes hardt fra regjeringen, mener Eriksen Søreide.
Konsekvensene av det hun kaller «bremseklossen», Senterpartiet i regjering, har ført til mange irritasjonsmomenter og lavt tempo i EU-samarbeidet, ifølge henne. Blant annet må etterslepet av innføring av nye EØS-saker ned.
Derfor tror hun også det er vanskelig for EU å forstå at Støre droppet resten av stridspakken fra EU som felte hele regjeringssamarbeidet med Senterpartiet i januar.
– Det blir som å si at «vi skal ikke oppfylle forpliktelsene våre de fem neste årene. Men dere må ta hensyn til oss når dere gjennomfører beskyttelsestiltak».
– Når vi nå virkelig trenger EUs hjelp, begynner regjeringen i motbakke, sier Eriksen Søreide.
Hun håper på en debatt om viktigheten av samarbeidet Norge har med EU.
Jonas Gahr Støre (Ap)
– Regjeringen, med både finansminister Stoltenberg, statsminister Gahr Støre, utenriksminister Barth Eide og næringsminister Myrseth har sagt at dette er pri én nå. Har du tiltro til det?
– De er nødt til å gjøre dette til førsteprioritet. For dette har enormt mye å si for norsk næringsliv, og for norske interesser generelt.
Trump har sagt at han vil innføre sin stål- og aluminiumstoll 12. mars. Men hva EU svarer med, når det vil skje og om Norge rammes, er foreløpig usikkert.
– Det er EU regjeringen må prioritere nå?
– Det er det som har klart størst betydning for norske interesser i denne sammenhengen, fordi nær 70 prosent av eksporten vår går til EU. Cirka tre prosent av det vi eksporterer går til USA. Og det er derfor det kan treffe Norge så hardt også, fordi vi eksporterer så mye mer til EU enn til USA.
– Vanskeligere å være på utsiden
– I 2018 greide Norge å unngå EU-toll på aluminium og stål etter lobbyvirksomhet. Det kan vel skje nå også?
– Jeg håper at Norge ikke treffes av EUs mottiltak. For de kommer.
Men mye har skjedd på over seks år, og EØS-avtalen gir ingen automatisk beskyttelse mot slike tiltak, ifølge henne. Det gjorde den heller ikke i 2018.
– Den var et viktig fundament, og det vil den selvfølgelig være nå også. I 2018 var vi avhengig av politisk velvilje. Denne gangen er vi veldig avhengig av det, sier Eriksen Søreide, og forklarer:
Mye har skjedd i EU som gjør at Norge nå er enda mer «utenfor» enn vi var den gang. Samarbeidene er dypere og tettere innad i EU, og omfatter flere områder som ligger utenfor EØS-avtalen Norge er med i. Norge er hverken med i handelspolitikken eller tollunionen.
– Det betyr at vi ikke har noen automatisk beskyttelse når dette skjer. Vi må forhandle om det og sikre oss avtaler.
Tre viktige faktorer har dessuten påvirket hvordan det er å være utenforland i EU, med mindre sjanser for å bli vist velvilje:
Brexit, pandemien og Russlands krig i Ukraina, forklarer Eriksen Søreide.
– De tre tingene sammen har gjort at tempoet og integrasjonen i EU bare øker og øker, og det blir stadig vanskeligere å være på utsiden.
Ber regjeringen prioritere tydelig
– Dette kan jo potensielt gå ganske fort nå. Hva skal Norge gjøre?
– Vi må ha svært tett dialog med EU. Regjeringen har hatt dialog, men så langt har den ikke gitt konkrete resultater og har ikke gitt noen avtale. Og det begynner å haste veldig.
Utenriksminister Barth Eide sier at samarbeidet mellom Norge og EU har blitt enda tettere de siste årene, også i perioden der regjeringen besto av både Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
– Vi er akkurat i disse dager i ferd med å ta inn viktig EU-regelverk som vil være til fordel for norsk industri, påpeker han og legger til:
– Så er det slik at Norge er utenfor EUs tollunion. Det bør være kjent for Eriksen Søreide, all den tid det også var slik da hun var utenriksminister. Vi spiller med de kortene vi har, og så langt har det gitt oss gode resultater. Jeg kan forsikre om at Arbeiderpartiregjeringen arbeider med fullt trykk for å sikre norske interesser i en svært krevende tid, og at arbeidet har vært i gang lenge.