Krigsseileren Oscar Anderson er død i England, 103 år gammel, melder FriFagbevegelse.
Torsdag 26. desember kl. 17:14Anderson er en av de siste gjenlevende krigsseilerne, og han kom i søkelyset nylig da det kom fram at han ikke kunne betale for oppholdet på sykehjemmet i England, og regjeringen til slutt ble presset til å ta regningen.
– Med sitt eget liv i potten ga han alt i kampen for frihet og demokrati i kampen mot Hitlers terrorvelde i krigsårene. Da han trengte sitt fødeland som mest, ble han glemt, skriver forbundsleder Norsk Sjømannsforbund Knut Inge Angell i minneordet, som er publisert på Facebook.
- VG intervjuet Anderson for to år siden: Les saken her
Oscar Anderson var med på å frakte livsviktige varer for de allierte på konvoiene under annen verdenskrig. Etter krigen flyttet han til England.
Han kom på sykehjem da kona June Anderson havnet i rullestol og ble for dårlig til å ta vare på ham. Men det kostet 100.000 kroner i måneden, og da regningen ikke lenger kunne betales, risikerte han å måtte flytte inn i en campingvogn i hagen til sønnen.
Da Norsk Sjømannsforbund fikk høre om saken, sørget de for et spleiselag som på kort tid samlet inn en million kroner, og de ba samtidig myndighetene komme på banen.
I januar tok omsider myndighetene tak i saken etter initiativ fra Fremskrittspartiet. Regjeringen tilpasset regelverket slik at krigsseilere som bor i utlandet, får dekket egenandel for opphold på sykehjem, og de siste månedene betalte følgelig Norge for Oscar Anderssons sykehjemsopphold.
«Oscar var mangeårig medlem og tillitsvalgt i Norsk Sjømannsforbund. Vi har mistet en av våre. Norge har mistet en av landets siste krigsseilere. Et av de siste tidsvitnene har gått ut av tiden, men din og de andres innsats på havet i de dramatiske krigsårene under andre verdenskrig vil aldri bli glemt. Vi takker deg for alt du ga for Norge og lyser fred over ditt minne», skriver Angell i minneordet.
Publisert: 26.12.24 kl. 17:14Oppdatert: 26.12.24 kl. 17:14