For korps er 17. mai kanskje den aller viktigste dagen i året. Korpsmusikk er også en viktig del av feiringen til mange nordmenn.
Nå kan det gå mot en stille og utradisjonell feiring av Norges nasjonaldag i Rana kommune.
– Korps har vært en stor del av feiringen i vår familie i mange år. Det blir veldig rart hvis det ikke blir noe musikk i 17. mai-togene i år, sier Freddie Teigland.
Han er styreleder i Båsmo & Ytteren skolekorps.
Båsmo og Ytteren skolekorps må ta buss for å komme seg til alle stedene de bruker å spille på under feiringen av 17.mai.
Foto: Freddie Teigland / NRK– Korpsene går i fronten av toget og lager liv og røre, det blir ikke like god stemning uten, konstaterer han.
Båsmo & Ytteren skolekorps er ett av syv korps som er med i søknaden om økonomisk støtte til Rana kommune. Søknaden er sendt av Rana kulturråd, på vegne av korpsene.
I søknaden viser kulturrådet til at budsjettet for frivillige lag og foreninger innen kultur er blitt kraftig redusert, fra 1,2 millioner kroner til kun 800.000 kroner i år.
Medlemstallet i Norges Musikkorps Forbund økte for fjerde år på rad og er nå oppe i 61.125. Det er det høyeste på 13 år.
Foto: Jan Kaare Ness / NTB– Sitter langt inne
Korpsene har blitt lovet honorar de to siste årene for å spille på 17. mai. Men pengene har ikke blitt utbetalt verken i 2023 eller 2024.
For to år siden var begrunnelsen at det ikke var satt av penger i budsjettet. Og i 2024 ble pengene brukt på å leie inn lydutstyr.
I søknaden skriver Kulturrådet at det er skuffende at de ikke har fått det de ble lovet. Og at de nå krever 15.000 kroner til hver av korpsene for å spille på nasjonaldagen.
Det blir 105.000 kroner for kommunen. Får de ikke disse spiller de ikke.
Leder for Trommetøttene, Lill-Anita Jørgensen, mener det er viktig at kommunen skjønner at korpsene i Rana mener alvor.
Hva er 17. mai uten korps? Her fra barnetoget opp Karl Johans gate under 17. mai-feiringen i Oslo.
Foto: Javad Parsa / NTB– Vi gjør dette for å legge press på kommunen. Vi har vært lovet støtte i flere år nå, men ikke har fått noe, sier hun.
Jørgensen forteller at nasjonaldagen er den dagen som betyr aller mest for korpset.
– Derfor er dette selvfølgelig veldig trist. Det er 17. mai vi øver til hele året. Det sitter langt inne å ikke delta på dagen, sier hun.
Rana blad skrev om saken først.
Kommunedirektøren har innstilt på avslag
Kommunedirektøren i Rana har innstilt på avslag til korpsene. Det er gitt beskjed til korpsene at de skal få svar på søknaden til 29. april.
Ordfører Geir Waage (Ap) i Rana kommune opplyser at han ikke vil foregripe behandlingen av søknaden.
– Men den vil bli behandlet politisk, skriver han i en SMS til NRK.
Står sammen om boikott
Styrelederen i Båsmo & Ytteren skolekorps forteller at det er full enighet om en eventuell boikott blant de syv korpsene.
– Dersom ett korps ikke spiller, gjør ikke de andre det heller. Og hvis et av korpsene likevel spiller, skal alle spille. Vi står sammen om kravene, sier Teigland.
Mo hornmusikk er et fast innslag i bybildet i Mo i Rana på 17. mai.
Foto: Elise Angermo Fossland / NRKI likhet med Trommetøttene synes han situasjonen som har oppstått er trasig.
– Dette er bursdagen til Norge. Dette er ikke noe vi tar lett på, sier Teigland.
Norsk Musikkråd: – Svikter korpsene
Lise Gulbransen er generalsekretær i Norsk Musikkråd. Hun har stor forståelse for korpsenes frustrasjon.
– Hvis det stemmer at de i flere år har blitt lovet en liten sum for å spille på 17. mai, så er korpsa nå sviktet av kommunen. Da skjønner jeg at korpsene velger å bruke det eneste våpenet de har.
Hun opplyser at mange korps og andre som jobbe med kultur i kommunene opplever det samme som i Rana.
Dette skjer samtidig som medlemstallet i Norges Musikkorps Forbund økte for fjerde år på rad og er nå oppe i 61.125.
Lise Gulbransen, Norsk musikkråd
– Det å ikke spille er både trist og dramatisk. Men har de blitt lovet støtte i flere år, og likevel stilt opp, så har jeg stor forståelse for reaksjonen.
Ifølge forbundets ferske musikant-undersøkelse svarte 75 prosent av ungdomsmedlemmene at det viktigste ved å delta i korps er å være sammen med venner.
Det tolker forbundet dit hen at korps er en viktig del av det å skape levende lokalsamfunn. Korps er en viktig del av det å skape levende lokalsamfunn.
– Nå er det press på kommuneøkonomien rundt omkring, og det merker kulturlivet siden kultur ikke er en lovpålagt oppgave. Vi får mange tilbakemeldinger fra våre medlemmer og lokale råd som opplever kutt i støtten til sin aktivitet.
Samtidig understreker Gulbransen at bildet ikke likt over hele landet.
– Noen får også økninger, men generelt sett kjenner mange i musikkfrivilligheten at det blir kuttet i støtten, det gjelder også fra fylkeskommunene.
Regjeringen har nettopp etablert et regionalt kulturfond, der det er bevilget 75 millioner kroner i første omgang. De skal gå til fylkeskommunene, som forvalter pengene videre, og de er tenkt å gå til prosjekter som kan styrke samarbeidet mellom profesjonelle og frivillige.
– Disse friske midlene til kulturlivet skal ikke føre til kutt lokalt og regionalt. Men rundt om i landet er det en frykt for at midlene blir en sovepute for kommuner og fylkeskommuner som sliter med økonomien, sier Gulbransen.
Publisert 29.04.2025, kl. 05.13