Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_4575a988c23da527002fdcf3f8681061, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Konkursfall: – Mange år siden vi har vært så lavt - NorwayToday

Konkursfall: – Mange år siden vi har vært så lavt

8 hours ago 4


Mens konkurser går ned, har antall tvangsavviklinger steget betydelig, spesielt blant små selskaper.

Selv bygg- og anleggsbransjen har en nedgang i antall konkurser så langt i år. Illustrasjonsfoto fra byggeplass i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

359 bedrifter gikk konkurs i løpet av juni i år.

Det var 13,7 prosent færre enn i samme måned i fjor, ifølge ferske tall fra analyseselskapet Dun & Bradstreet.

– Det tallene viser så langt i år er at vi har stabilitet i norsk økonomi. Det er mange år siden vi har vært så lavt nede med konkurstall, og det bare fortsetter, sier administrerende direktør Kari Mette Almskog i Dun & Bradstreet Norge.

Hun peker på at selv bygg- og anleggsbransjen har en nedgang i antall konkurser, fra 128 i fjor til 108 i år.

Les på E24+

Kan du flytte boliglånet ditt til Sverige?

– Det er en ganske god pekepinn på at vi er på vei oppover i økonomien, sier Almskog.

Hittil i år har 619 bedrifter i bygg- og anleggsbransjen gått konkurs. Også det er en nedgang fra fjoråret, da 728 bedrifter gikk konkurs i de seks første månedene.

– Vi er nesten så lavt som det bør være, når man tenker på at alltid vil være noen som ikke klarer seg. Så alt i alt er konklusjonen at det fungerer godt i norsk næringsliv så langt i år, sier Almskog.

Ingen av de ti bransjene Dun & Bradstreet deler opp i, har oppgang i konkurser i juni.

Reiselivskonkurser øker

For sektorene industri og detaljhandel er det imidlertid helt likt som fjoråret, med henholdsvis 12 og 43 konkurser både i år og i fjor.

– Vi ser at hittil i 2025 har antall konkurser gått ned i 7 av 10 bransjer. Unntaket er blant annet eiendom, som har vært på en lang reise der mange har gått konkurs. Men det er ikke de største som går konkurs der heller.

I løpet av årets seks første måneder har 129 bedrifter innenfor eiendomssektoren gått konkurs, opp 31,6 prosent fra samme periode i fjor.

– I tillegg er det tjenesteyting og hotell og restaurant, sier Almskog om de to andre sektorene med flere konkurser enn sist.

Tjenesteyting øker med 6,1 prosent, mens hotell- og restaurantbransjen øker med 4,2 prosent.

At hoteller og restauranter øker, henger sammen med lav kronekurs og at Norge har vært et populært reisemål for turistene, forklarer Almskog.

– Selv om norsk privatøkonomi var ganske presset i fjor, var det en interessant turistdestinasjon. Og det er det fortsatt, men har det vært lavt en periode, så blir det gjerne en korrigering hvor de som ikke har livets rett går konkurs.

Blant de ti største konkursene i år finner man blant annet restaurant-entreprenør Frø Construction, som gikk under i juni etter betydelige økonomiske utfordringer.

Tvangsoppløsninger

– Det som derimot er litt bemerkelsesverdig, er antallet tvangsoppløsningertvangsoppløsningerDette er en prosess der en bedrift blir tvunget til å avslutte sin virksomhet, ofte fordi den ikke har levert inn nødvendige dokumenter som årsregnskap eller mangler en revisor. , sier Almskog.

444 bedrifter ble tvangsavviklet, viser tallene. Dette er som oftest et resultat av at selskapet ikke har levert inn årsregnskap eller mangler revisor.

Tallene har dessuten store sesongvariasjoner, påpeker Almskog. Likevel er oppgangen på hele 40,5 prosent fra i fjor.

– Det vi har kikket litt på er størrelsen på selskapene som blir tvangsoppløst, og der ser vi at cirka 85 prosent av selskapene har under én million kroner i omsetning.

Ifølge Dun & Bradstreet-sjefen er det alt fra enkeltpersonforetak som ikke leverer regnskap og ikke har omsetning, til selskaper som leverer, men som enten har null eller under én million i omsetning.

Administrerende direktør Kari Mette Almskog i Dun & Bradstreet. Foto: Andreas Sundbom

– Det som er interessant da er å spørre hva som er årsaken til dette. Hvorfor blir disse selskapene tvangsoppløst og ikke slått konkurs?

Sannsynligvis er det flere grunner, forklarer hun.

– Det ene er at det ikke har blitt færre krav til næringslivet når det gjelder å ha alle formalia på plass. Rapportering og alt de skal gjøre. Det tror jeg kan være utfordrende.

– Man kan være god på det man driver med, men alt det som skal rapporteres og hvordan det skal drives kan bli for mye.

En annen grunn er at i dag koster det rundt 60.000 kroner å begjære et selskap konkurs.

– Har du allerede et ubetalt krav mot et selskap, vil du da legge til 60.000 til i potten når du skjønner at det ikke er penger å hente? Sannsynligvis ikke.

Read Entire Article