Tromsø kommune har nektet NRK innsyn i hvilke spørsmål og samtaler de har hatt med kunstig intelligens i arbeidet med ny skolestruktur i Tromsø.
Arbeidet med ny skolestruktur i Tromsø er satt på vent etter at det kom fram at kommunen brukte kilder som ikke fantes, og feiltolket forskning på grunn av bruk av KI.
I rapporten var flere skoler foreslått nedlagt, og foreldre og elever var opprørte over forslagene.
– Viktig med full åpenhet
Bjørn Gunnar Jørgensen, (Frp) gruppeleder i kommunestyret i Tromsø, har sagt at dette er en enorm skandale som må få konsekvenser, og at noen burde gå av.
Han reagerer sterkt på at kommunen gir NRK avslag på innsyn:
– Jeg tror det er kjempeviktig med full åpenhet i denne saken, både for media, politikere og offentligheten – for å få vite hva som har skjedd, og hvordan det kunne skje.
– Her mener jeg kommunen må spille med helt åpne kort, og ha full åpenhet rundt hva som har skjedd, legger han til.
Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp), gruppeleder i kommunestyret i Tromsø.
Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRKKI-professor: – Hallusinering
Årsaken til at spørsmålene er viktig er fordi KI kan finne på informasjon hvis den ikke finner svar på det du spør om.
Hvis du for eksempel ber KI om hjelp til å finne forskning som viser at store skoler er best for barna, vil den finne på kilder som bekrefter, det selv om det ikke finnes på ordentlig.
Morten Goodwin er professor i kunstig intelligens ved universitet i Agder, og har tidligere blitt intervjuet av NRK om temaet.
– Jeg vet selvfølgelig ikke hvordan de har jobbet internt i Tromsø kommune, men når man bruker kunstig intelligens, sånn som ChatGPT, så har den en tendens til å finne på kilder, sier professoren.
– Vi kaller det for hallusinering, sier professoren.
Derfor nekter kommunen innsyn
Kommunen begrunner avslaget med at det kan føre til at ansatte blir tilbakeholdne med å ta i bruk nye verktøy.
De hevder det kan gjøre saksbehandling mindre effektivt, og kommunen hevder også at det kan medføre et uriktig bilde av hvordan de har brukt KI i skandalesaken.
Dette skriver kommunen i avslaget:
«Bruk av KI er «nybrottsarbeid», noe som har medført at KI har blitt testet ut på ulike måter i saken, uten at svarene direkte har blitt benyttet inn i arbeidet. Innsyn kan av den grunn medføre spekulasjoner, og at saken blir stilt i et uriktig lys.»
Kommunen trekker også fram at den eksterne granskingen ikke er gjennomført.
Det var i mars det som kalles Norges første KI-skandale i offentlig sektor skjedde.
Forskere ved lærerutdanningen til UiT Norges arktiske universitet avdekket skandalen.
Årsaken til at de gikk gjennom utredningen var at de stusset på konklusjonene, og at de ville sjekke om kommunen hadde tolket kildene riktig.
Publisert 25.04.2025, kl. 14.10 Oppdatert 25.04.2025, kl. 14.49