Knut og Kjartan om datteren Olivias fødsel: – Det sto om sekunder

4 months ago 26


 Ola Vatn / VGRISIKOFYLT FØDSEL: Selv om fødselen var ventet å gå som normalt, tok den en dramatisk vending som nesten kostet datteren livet. Foto: Ola Vatn / VG

Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud deler sin dramatiske fødselshistorie for å belyse risikoene ved hjemmefødsler. –⁠ Hadde hun ikke blitt født på sykehus, hadde vi trolig ikke vært pappaer i dag, sier Pelerud.

Onsdag 26. februar kl. 16:18

Kortversjonen

  • Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud deler sin dramatiske fødselshistorie for å belyse risikoene ved hjemmefødsler.
  • Under fødselen fikk barnet deres, Olivia, akutt navlestrengprolaps, og raskt medisinsk hjelp på sykehus reddet livet hennes.
  • Fedrene advarer om at komplikasjoner kan oppstå uforutsigbart, og at rask tilgang til medisinsk hjelp kan være avgjørende.

Pappaene Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud deler Instagram-konto, og la ut et innlegg tidligere i uken om den traumatiske opplevelsen da deres datter, Olivia (5), kom til verden i 2019.

Knut og Kjartan mener økningen i hjemmefødsler i Norge er bekymringsverdig. Da deres datter kom til verden, tok fødselen en uventet, dramatisk vending som nesten kostet henne livet.

«Hadde hun ikke blitt født på sykehus, hadde vi trolig ikke vært pappaer i dag. Det sto om sekunder. Sekunder som reddet henne fra alvorlig hjerneskade eller verre», forteller de i innlegget.

Paret ønsker å fortelle sin historie.

«Vi ser nå en trend hvor enkelte kvinner ønsker å føde hjemme, noen velger til og med å føde uten helsepersonell til stede. Fødsel er den farligste dagen i et menneskes liv, og nettopp derfor har vi i Norge bygget opp en fødselsomsorg som redder liv hver eneste dag», står det videre i innlegget.

Knut og Kjartan ble kjente fjes da de vant «Sommerhytta» i 2019. I etterkant solgte de hytta, og trappet ned i jobbene sine for å kunne være mer sammen med Olivia. Kjartan jobber som markedssjef og Knut jobber som lakei på Det kongelige slott.

 PrivatKjartan Haugen (t.v.) og Knut Ivar Pelerud (t.h) avbildet med datteren på sykehuset i California i 2019 etter hypotermibehandlingen. I etterkant har de skrevet boken «To Pappaer En bok om kjærlighet, surrogati & familie». Foto: Privat

Paret hadde gledet seg lenge til å bli pappaer, og sensommeren 2019 hadde de reist til California for å ta imot datteren via en surrogat.

Svangerskapet hadde gått som normalt og fødselen var også forventet å gå veldig bra, forteller Knut til VG.

– Vi oppholdt oss på naborommet til fødestuen og plutselig hørte vi et dunk i veggen som vi ikke skjønte hva kunne være. Vi gikk ut i resepsjonen etter en liten stund, og da kom det en sykehusseng med en blålilla unge i forbi. Vi så på hverandre og tenkte; huff, stakkars barn og stakkars foreldre.

Rett etterpå fikk de vite at det var deres datter som hastet forbi, og at hun måtte fraktes til nyfødtintensiven etter et akutt hastekeisersnitt.

– Det var beintøft

Underveis i fødselen hadde jordmor oppdaget av navlestrengen lå i klem og at barnet ikke fikk oksygen i magen.

Det var ikke mulig å si hvor lenge hun hadde vært uten oksygen, og det ble slått full alarm.

– På et par minutter var hun ute av magen etter et hastekeisersnitt, og var helt blå da hun kom ut. Hun hadde fått navlestrengsprolaps, sier Knut.

Han gråter enda av å tenke på den traumatiske opplevelsen for litt over fem år siden.

Legene var klare på at de måtte gjøre alt for at Olivia ikke skulle få en alvorlig hjerneskade som følge av oksygenmangel under fødselen, og de satte i gang hypotermibehandling.

– Rett etterpå måtte hun kjøles ned til 35,5 grader i 72 timer for å bremse en eventuell hjerneskade. De visste ingenting – om hun kom til å overleve, om hun hadde store hjerneskader eller var helt frisk.

 PrivatNYFØDTINTENSIVEN: Etter hastekeisersnittet måtte Olivia nedkjøles i 72 timer på nyfødtintensiven for å unngå hjerneskade. Foto: Privat

Knut fortsetter:

– Det var beintøft. Dette skulle være den lykkeligste dagen i våre liv, og plutselig visste vi ikke om vi hadde et barn å ta med oss hjem, sier Knut mens stemmen brister.

– Når noe først går galt, kan det stå om sekunder

Etter tre døgn nedkjølt viste det seg at lille Olivia var helt frisk, og lykken var total.

– Hun var så frisk, så frisk. Og den lykken kan ikke beskrives med ord.

Knut og Kjartan har reflektert mye over hva som kunne ha skjedd hvis datteren ikke hadde blitt født på sykehuset, men hjemme.

– For noen går hjemmefødsel helt fint, særlig når jordmor er til stede og fødselen forløper ukomplisert. Men sannheten er at man aldri kan forutse når en fødsel blir kritisk. Når noe først går galt, kan det stå om sekunder – og da kan avstanden til sykehuset bety alt. Vi ønsker ikke å «ta» noen som velger å føde hjemme. Alle ønsker det beste for sine barn, det er jeg helt sikker på.

 PrivatLYKKELIG FAMILIE: Kjartan og Knut jobber begge to 80 % for å være mest mulig sammen med Olivia. Her har de bygget «Casa Olivia» av en pappeske og kreativ pynt. Foto: Privat

– Samtidig så klarer jeg ikke å unngå å tenke; du vet aldri hva som kan skje, og hvilken vending fødselen plutselig kan ta. Alt var helt normalt under Olivias fødsel, og plutselig sto det om sekunder fra om hun fikk en alvorlig hjerneskade.

Knut og Kjartan mener det er barnets sikkerhet som må settes først under en fødsel.

På Instagram-innlegget har responsen vært massiv.

– Folk er mest enige i det vi skriver, men det er også folk som er uenige i synspunktene våre. Og det godtar vi selvfølgelig. Vi respekterer at alle tar de beste valgene for seg og sitt liv, men vi må få kunne si vår mening. Vi håper vordende kvinner/barnets foreldre, derfor tenker seg ekstra godt om før de velger hjemmefødsel.

Read Entire Article