– Klokest å overse Trumps fornærmelser

14 hours ago 2


 [JOHN THYS, ANDREW CABALLERO-REYNOLDS] / AFP / NTBPRESIDENTER: Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump. Foto: [JOHN THYS, ANDREW CABALLERO-REYNOLDS] / AFP / NTB

Donald Trump har dag etter dag uttalt seg negativt om Volodymyr Zelenskyj. Dansk ekspert mener Ukrainas president bør bruke samme strategi som danskene om Grønland.

Lørdag 22. februar kl. 02:46

Kortversjonen

  • Donald Trump fortsetter å kritisere Volodymyr Zelenskyj, nå med påstander om at Zelenskyj bare har fire prosent støtte og er en diktator.
  • Dansk ekspert Isabel Bramsen anbefaler at Zelenskyj unngår ordkrig med Trump.
  • Zelenskyj bør heller fokusere på å jobbe konstruktivt med mulig støtte fra Trump-administrasjonen.
  • Zelenskyj befinner seg i en krevende situasjon under press fra både sitt eget folk, Europa og USA.

– Det er en vanskelig balansegang, for på den ene siden må Zelenskyj sette grenser, også for å bevare respekten fra sitt eget folk. På den andre siden må han være forsiktig med å eskalere en ordkrig, sier Isabel Bramsen ved det svenske Lund-universitetet til VG.

Hun fortsetter:

– Det klokeste vil sannsynligvis være å overse Trumps fornærmelser og i stedet fokusere på det potensielt konstruktive som måtte komme fra Trump-administrasjonen.

  • Det startet med at Zelenskyj reagerte kraftig på at de innledende forhandlingene i Saudi-Arabia skjedde uten Ukraina.
  • Trump sa så at det var Ukraina som hadde startet krigen.
  • Han stilte også spørsmålstegn ved Zelenskyjs legitimitet og kalte ham for «diktator».
  • Trump hevdet også at Zelenskyj hadde bare fire prosent støtte i meningsmålinger.
  • Zelenskyj på sin side hevdet at Trump befinner seg i «et rom av desinformasjon».
  • Fredag kom nytt utspill fra Trump om at «det ikke er veldig viktig» at Zelenskyj er med på våpenhvilesamtaler.

Disse påstandene er uriktige

«En diktator uten valg»

Trumps påstand: «En diktator uten valg, Zelenskyj bør bevege seg raskt om han ønsker å ha et land igjen.»

Faktasjekk: Ukrainas grunnlov forbyr valg under krigslov , som har vært gjeldende siden Russlands fullskala invasjon begynte i 2022.

Zelenskyj er upopulær

Trumps påstand: «Han nekter å avholde valg, er gjør det svært dårlig i ukrainske meningsmålinger, og det eneste han har vært god på var å spille Biden «som en fele».»

Bakgrunn: Trump har tidligere påstått at Zelenskyj kun har 4 prosent oppslutning.

Faktasjekk: Zelenskyj har ifølge en fersk meningsmåling støtte hos 57 prosent av befolkningen. Dette er et fall fra de innledende meningsmålingene, hvor Zelenskyj hadde 90 prosent oppslutning.

En undersøkelse fra Universitetet i Manchester, som teller fra november 2022 til 7. januar 2025, viser at 63 prosent av ukrainerne støtter Zelenskyjs handlinger enten delvis eller fullt.

Den meningsmålingen Zelenskyj kom dårligst ut av, kom sent i 2021. Da fikk den ukrainske presidenten 26 prosent oppslutning.

Europa får garantier på bistand

Trumps påstand: «USA har brukt 200 milliarder dollar mer enn Europa, og Europas penger er garantert, mens USA ikke får noe tilbake.»

Faktasjekk: Ukrainas militære kostnader siden 2022 har beløpet seg til 320 milliarder dollar. Av dem har USA og EU gitt til sammen 200 milliarder dollar, sa president Volodymyr Zelenskyj 19. februar under en pressekonferanse.

Ifølge den tyske tenketanken Kiel Institute, har USA donert våpenstøtte til en verdi av 69 milliarder dollar mellom 2022 og utgangen av 2024. Det gjør USA til den største giveren til Ukraina.

Millioner drept

Trumps påstand: «Jeg elsker Ukraina, men Zelenskyj har gjort en forferdelig jobb. Landet hans er knust, og MILLIONER har dødd unødig.»

Faktasjekk: Siden 2022 har det kommet sprikende anslag på antall døde i Ukraina. Den ukrainske generalstaben anslår at Russland har lidd store tap, om lag 860.000 sårede og drepte. Zelenskyj hevder at kun 46.000 ukrainske soldater er drept og nær 380.000 sårede, skriver The Kyiv Independent.

Når det kommer til sivile tap siden 2022, har FN verifisert 12.456 drepte og over 28.300 sårede. Men «Det faktiske omfanget av sivile tap er sannsynligvis betydelig høyere ettersom mange rapporter om sivile skader, spesielt fra perioden rett etter det fullskala
væpnede angrepet 24. februar 2022, ikke har vært mulig å verifisere på grunn av store antall rapporter og manglende tilgang på relevante områder», understreker FN.

– Trump er en mann som ikke liker å bli motsagt. Hvordan skal Zelenskyj håndtere dette?

– Den danske strategien i forbindelse med Trumps militære og økonomiske trussel om å overta Grønland har hittil vært smart. I stedet for å gå inn i en ordkrig med Trump, har man glatt avvist fornærmelser og i stedet fått ulike europeiske ledere til å understreke viktigheten av suverenitet. På den måten har man unngått en direkte konfrontasjon. En lignende strategi kan være fruktbar for Zelenskyj, svarer Bramsen.

– Kan du beskrive den balansen Zelenskyj må håndtere ved at han skal tekkes både sitt eget folk, Europa og USA?

– Det er klart at Zelenskyj står i en svært vanskelig situasjon, men hvis han spiller kortene sine riktig, er det fortsatt stort handlingsrom for å få i gang en fredsprosess som kan bidra til en varig fred. Her er sikkerhetsgarantier fra Europa og politisk mot helt avgjørende, mener Isabel Bramsen.

Kristian Gerner, svensk professor emeritus og ekspert på Russland og Ukraina, misunner ikke Zelenskyj:

– Hvordan skal han forhandle med en part som sier at han er en diktator?

– Ingen kunne forestille seg at det skulle bli slik. En tidligere alliert som støttet Ukraina med våpen, vil plutselig ødelegge landet. Det minner om klassisk røverimperalisme, mener professoren.

– Jeg blir forvirret av det som nå skjer. Volodymyr Zelenskyj har en veldig vrien oppgave.

Trump får også kritikk – se video:

Publisert: 22.02.25 kl. 02:46

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article