VAR-skjebnen avgjøres på fotballtinget. NFF vil ikke investere nye millioner, og Lise Klaveness forventer VAR-aksjoner hvis VAR blir videreført.
Onsdag 26. februar kl. 18:11Kortversjonen
- Fotballpresident Lise Klaveness vil ikke bruke mer enn 500.000 kroner på videreutvikling av VAR.
- Mulige forbedringer kan koste over 75 millioner kroner, ifølge NFFs VAR-utvalg.
- Over 160 klubber støtter fortsatt VAR, men supportere er splittet.
- Fotballtinget vil avgjøre fremtiden til VAR kommende helg.
Forbundets VAR-utvalg lanserte sist høst mulige forbedringer til en samlet pris på mer enn 75 millioner kroner. Klaveness la onsdag frem en plan som innebærer at fotballforbundet maksimalt skal øke utgiftene med 500.000 kroner.
– VAR-utvalget vurderte ikke hvilke tiltak som skulle gjøres, men la frem hvilke tiltak som finnes. Det var ikke anbefaling, men en meny, sier Klaveness til VG foran helgens fotballting i Oslo.
VAR-utvalgets estimat på kostnader ved videreutvikling:
- Øke fra fem til åtte kameraer: 25 mill. i året
- Mållinjeteknologi: 36 mill. i året
- Semiautomatisert offside: 5 mill. i året
- Sensor i ballen: 10,1 mill. i året
- Såkalt skeleton detection (for offside, hands og kontakt): 320.000 kroner i året.
Kollega Karl Petter LøkenVAR ikke trenger å koste en formue.
har tidligere sagt at utvikling avDet er ikke bare i Norge VAR er kontroversielt:
– Ingen har anbefalt oss å bruke 75 millioner. Ikke en million heller, sier Lise Klaveness. NFF og Norsk Toppfoball bruker allerede 17 millioner kroner på VAR i eliteserien.
– Vi har allerede investert tre millioner kroner i å gå fra fem til seks kameraer. Det så vi effekten av i fjor, sier hun, og mener norsk VAR gikk i positiv retning etter endringer sist sesong.
NFF mener at oppgraderinger av dagens systemer og spissing av VAR-teamene vil gjør videoassistert dømming bedre. Opp til 500.000 kroner skal brukes AI-løsninger med automatisere forslag som må sjekkes og godkjennes av VAR-dommer.
Større nyinvesteringer blir det ikke.
Over 160 klubber er ifølge VGs VAR-ometer positive til at videoassistert dømming skal fortsette i Norge. Det peker mot et ja på tinget.
– Jeg gjør meg ikke opp meninger på grunn av VAR-ometeret. Min jobb er ikke å dra for tidlige konklusjoner. Det er i respekt for tinget, sier Lise Klaveness til VG.
Det er ventet rundt 400 klubber skal delta på Ullevaal stadion.
Savner du din klubb i VAR-omkvedet?
- VG har utelatt klubbene som opplyser at de ikke skal delta på Fotballtinget, selv om de skulle ha et standpunkt. Over 100 av de kontaktede klubbene har sagt de ikke skal delta.
- Ikke alle har besvart VGs henvendelse. Noen klubber avventer fortsatt et vedtak/standpunkt, mens noen ikke har oppgitt hva de skal stemme.
- Andre innspill eller tips? Ta kontakt med VGs journalist her!
Klaveness kaller VAR-saken «en omkamp». Et samlet fotballstyre går inn for en fortsettelse. Klaveness og NFF har aktiv gått ut til supporterklubbene. Det har vær et bevisst valg. Noen – som Lillestrøms Kanarifans – har takket nei. Onsdag er hun på Carls i Oslo.
– Jeg regner ikke med å møte så mange som støtter VAR, sier hun.
– Jeg sier ja til alt jeg har tid til. Som fotballpresident er det viktig å møte de som er uenige med innstillingen vår. Jeg føler vi er på samme lag selv om ikke de nødvendigvis føler det nå. Det er viktig ikke å havne i et ekkokammer
, sier hun etter møter med Norsk Supporterallianse og mange av toppklubbenes supporterklubber.– De jeg møter er fantastiske. Jeg merker at de ekstremt skuffet over styrets innstilling, og ser ting helt annerledes. De oppfatter prosessen som udemokratisk. Det har den så absolutt ikke vært. Jeg har en jobb å gjøre med å forklare rammene for vårt demokrati. Det er ikke på VAR-ometeret dette skjer, sier hun.
Sist sesong var protestene sterke fra supporterne. Rosenborg-Lillestrøm måtte avbrytes og senere spilles uten publikum.
Hvis fotballtinget sier ja til VAR er det grunn til å vente aksjoner.
– Det kommer til å skje aksjoner. Men jeg tror vi vil kunne håndtere det greit. Norsk fotball vil gå videre. Men aksjoner inn på felt kommer vi til å slå ned på. Det har vi regler for. Vi stoppet en kamp i fjor, og det kan gjenta seg. Men vi tror at det over tid vil roe seg ned til aksjoner som er innenfor ytringsfriheten og det vi i norsk fotball synes er greit, sier fotballpresidenten.
- Gjennom vinteren i fjor og i år fikk samtlige 32 toppklubber et standpunkt i VAR-saken gjennom avstemninger på årsmøter, ekstraordinære årsmøter og i klubbstyrene. 19 av disse ønsker å avvikle VAR, mens 13 vil beholde.
- Dette flertallet betød at styret i Norsk Toppfotball (NTF), toppklubbenes interesseorganisasjon, ba om skroting av videodømming så fort som mulig.
- Uken etter konkluderte et enstemmig styre i Norges Fotballforbund motsatt. I sin innstilling i VAR-spørsmålet ber de Fotballtinget om å stemme for videreføring av videodømming.
- 1.–2. mars avgjøres spørsmålet i Fotballtinget, der samtlige norske topp- og breddeklubber har stemmerett. Alt i alt er det 1657 klubber i Norge. 300–400 av dem er ventet å delta på tinget, der du også kan være med digitalt.
- Klubbene i Eliteserien, OBOS-ligaen, 2. divisjon (PostNord-ligaen), Toppserien og 1. divisjon (kvinner) har to stemmer hver, hvis de stiller med to delegater av hvert kjønn. I tillegg har de 18 fotballkretsene og de 9 i NFF-styret én stemme hver.