Klaget på doula i fjor: – Jeg ble opprørt

1 week ago 17


– Jeg ble opprørt over at hun presenterte seg som holistisk jordmor. Det er jo å fremstille seg som kvalifisert fagperson, noe hun ikke er.

Det sier hjemmejordmor i Vestfold, Lisbeth Kopperud, til VG. Det var på bakgrunn av hennes varsel at Statsforvalteren åpnet tilsynssak i februar 2024.

«Saken er at hjemmejordmødre opplever økning i uassisterte fødsler», skrev hun.

«Vi er flere hjemmejordmødre som er bekymret».

Kopperud mente at det vokser fram tilbydere på fødselshjelp som ikke har nødvendig kompetanse.

«Vi tenker at vi har en avvergeplikt, derfor denne henvendelse.»

Dette er forskjellen på uassistert hjemmefødsel og assistert hjemmefødsel

  • Assisterte hjemmefødsler er planlagte hjemmefødsler med jordmor. Det er ikke en del av det offentlige helsetilbudet, men gis av privatpraktiserende jordmødre. Man må betale for det av egen lomme.

Skal man ha en slik, jordmorstyrt hjemmefødsel, skal en lege eller jordmor klarere den gravide kvinnen og påse at hun oppfyller en rekke kriterier som er satt av Helsedirektoratet. I 2023 fødte 140 kvinner hjemme med jordmor.

  • Noen velger derimot å føde uassistert hjemme, altså uten helsepersonell til stede. Dette frarådes av legerjordmødre og Helsedirektoratet.
  • Tall fra medisinsk fødselsregister viser at det var 20 planlagte uassisterte hjemmefødsler i tidsperioden 2020–2023. Disse tallene inkluderer ikke uassisterte hjemmefødsler som ble overført til sykehus underveis i fødselen eller like etterpå. Disse finnes det ikke tall for per i dag

Statsforvalteren konkluderte med at doulaen brøt loven, fordi hun hadde oppgitt på sin hjemmeside at hun var jordmor – uten å ha autorisasjonen til det.

Saken ble avsluttet.

Nå kan VG dokumentere at doulaen – et år senere – fortsatt kaller seg «holisitic midwife» – altså jordmor – på Instagram.

Hun oppgir på en annen Instagramkonto at hun er «utdannet i holistic midwiery».

 SkjermdumpDette skriver doualen på sin Instagram. Foto: Skjermdump

Doulaens advokat, Åse Schei, skriver følgende i en uttalelse:

– Endelig kan jeg avklare at min klient både på nettside og i sin kontrakt klargjør at hun ikke er helsepersonell og ikke tilbyr medisinske tjenester.

I saken fra mars i år, hvor doulaen er anmeldt, sier Schei at hennes klient er trygg på at hun ikke har begått noen lovbrudd og at hun oppfatter politianmeldelsen i saken som inngitt på sviktende faktisk grunnlag.

Bilde av Jordmor Jordmor

Lisbeth Kopperud

Hun varslet deretter om en konkret doula som på egen hjemmeside presenterte seg som jordmor uten å ha den nødvendige autorisasjonen.

«Jeg har erfart at gravide som møter henne, har tiltro til henne som jordmor (...) Hun formidler fødsel på sykehus som svært negativt, og på en måte som kan virke skremmende på
fødekvinnen,» skriver Kopperud i varselet.

Uforstående til anklagene

Når noen får et varsel mot seg av denne typen, har de rett til å levere sitt syn på sak til Statsforvalteren i form av et skriftlig svar.

Den aktuelle doulaen skrev at hun stilte seg uforstående til anklagene. Hun tilbød hverken jordmortjenester eller kalte seg jordmor utad, mente hun.

«Det eneste stedet ordet jordmor er brukt på min nettside er i forbindelse med oppramsing av utdanning hvor jeg har oversatt ordet midwife til jordmor», skrev hun videre, og understreker at hun ikke var klar over at dette ikke var lov.

 SkjermdumpDoulaen har flere Instagram-kontoer. Foto: Skjermdump

I tilsvaret skrev doulaen at hun har endret til ordet «midwife» for å unngå «potensiell forveksling». Midwife er det engelske ordet for jordmor.

Doulaen oppga i sitt tilsvar at hun i 2023 støttet 5 kvinner i fødsel: 3 på sykehus, en assistert hjemmefødsel og en uassistert hjemmefødsel.

Brøt loven – og ba henne rydde opp

I sin avgjørelse skrev Statsforvalteren at de vurderer doulaens virksomhet til å falle inn under lov om alternativ behandling.

De skrev videre at doulaens utdannelse «skiller seg vesentlig» fra den norske utdannelsen som jordmor, «både i lengde og innhold». De viste til at doulaen hadde endret opplysninger på sin hjemmeside, men skrev likevel:

«Vi vurderer at ordlyden på din side fortsatt kan gi inntrykk av at du har en helsefaglig utdanning som kan sammenlignet med en norsk sykepleierutdanning eller jordmorutdanning. Vi ber deg derfor tydeliggjøre at du ikke har en utdannelse som gir helsefaglig kompetanse».

Statsforvalteren skrev videre at de forutsetter at doulaen innrettet sin praksis «i tråd med helsepersonelloven og alternativ behandlingsloven»

– Like misvisende

– Det er like misvisende å skrive holistic «midwife» og ta det på engelsk. Dette er også en beskyttet tittel i England, sier jordmor Kopperud om endringene doulaen har gjort.

Ifølge Kopperud er det også mange fremmedspråklige kvinner som tar kontakt angående ulike hjemmefødsler.

– De er vant til begrepet «midwife», og for dem står dette for den samme kvaliteten som en offentlig godkjent jordmorutdanning.

Doulaens advokat Åse Schei skriver i en e-post til VG at hennes klient ikke har noe ønske om å debattere yrket.

– Det understrekes kun fra min klients side at oppgaven som Doula ikke omfatter noen form for medisinsk oppfølging.

Advokat: Ber om at partene får ro

I mars ble doulaen anmeldt av en ansatt på et sykehus hvor et barn ble født. Doulaen skal ha vært til stede under deler av fødselsforløpet, ifølge VGs opplysninger. Barnet ble født på sykehus, men døde noen dager senere.

Oslo-politiet bekrefter at doulaen er anmeldt for forsømmelse av hjelpeplikten, og at de etterforsker saken.

Doulaen avviser anklagene, og sier via sin advokat at hun er trygg på at hun ikke har begått noen lovbrudd.

– Jeg oppfatter at politianmeldelse i saken er inngitt på sviktende faktisk grunnlag og ber om at pressen opptrer med varsomhet og at partene nå får ro mens politiet etterforsker ferdig, sa Schei torsdag.

VG er kjent med at doulaen i 2024 ble anmeldt for brudd på helsepersonelloven i forbindelse med doula-virksomhet ved en annen fødsel. Denne anmeldelsen ble henlagt.

Read Entire Article