Torgeir Knag Fylkesnes’ begrunnelse for å forlate norsk politikk er så søt at det ikke er mulig å tolke den politisk. Men SV-nestlederens «sjokk-exit» er likevel et bilde på at noe skurrer på venstresiden.
Torsdag 16. januar kl. 20:42Jeg må si at jeg ble både dypt rørt og bitte litt mistenksom da jeg hørte om SV-nestlederens overraskende, men superromantiske u-sving.
Trolig fordi jeg som alle andre som sysler med politikk i det daglige, er smittet av den kalde kynismen som preger dette feltet.
Men Knag Fylkesnes må selvsagt tas på ordet: Han ofrer den politiske karrieren for det største av alt, nemlig kjærligheten.
Det er bare å ønske alt godt til det nyforelskede paret – og hvem er det nå egentlig som foretrekker lange kveldsmøter på Stortinget, utmattende helgebesøk rundt om i diverse lokallag og mas fra pågående journalister fremfor Det Gode Liv med sin elskede?
Fylkesnes forelskede farvel går til en venstreside som har havnet helt i bakleksen.
Les også: Sjokk-exit for SV-topp: – Jeg velger kjærligheten foran politikken
For mens Sylvi Listhaug fyker høyt og lavt omkring, og finner gjenklang i stadig nye velgergrupper, er det stille som i sarkofagen ute på venstrefløyen.
Frp er den nye pappvinen, mens SV og Rødt – og MDG – er som gamle druer blitt til rosiner. Innskrumpet og smålåtne.
Hvor ble det av dem i alt mylderet?
For nøyaktig tre år siden Rødt målt til nesten ti prosent på avisen Vårt Lands barometer, og var landets fjerde største parti. SV halset like bak.
Det uttalte målet for daværende Rødt-leder Bjørnar Moxnes var å bli større enn Frp: «Ja, klart det!», som han sa til Vårt Land.
I samme måling fikk Frp 11,2 prosent, og var bare marginalt større enn Rødt og SV.
Så røk Moxnes etter solbrillerabalderet på Gardermoen, og SV skiftet fra Audun Lysbakken til Kirsti Bergstø.
Deretter skyllet en helt annen bølge innover landet: En kraftig høyredreining, ikke minst blant yngre velgere, især yngre menn.
Mens Senterpartiet gjorde det godt blant det vi kanskje litt hovmodig kaller protestvelgerne i 2019-valget, snuste en del av de vandrende velgerne på Rødt og delvis SV tre år senere.
Nå er det Frp som fanger opp velgerne som er mest misfornøyde med den politiske situasjonen i landet.
For selv om strømprisene igjen befinner seg på et slags normalnivå, er regjeringen per januar 2025 like populær som en gjenglemt matpakke i skolesekken etter sommerferien.
Men hvorfor mistet venstresiden medbøren de tross alt hadde i noen hektiske måneder helt på tampen av pandemien?
Personskiftene kan nok forklare noe, men først og fremst handler det om en mye bredere internasjonal trend, som før jul sendte Donald Trump tilbake til Det hvite hus.
Det første forvarslet på dette her hjemme kom i skolevalget i 2023, da Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom satte alle de andre i skammekroken.
Siden har denne trenden som folk til venstre trolig ser på som en politisk kolera styrket seg måned for måned.
Mens ingen snakker om venstresiden lenger.
Les også: Kari Elisabeth Kaski (SV): – Jeg har ikke hatt gode arbeidsforhold
Verken SV eller Rødt gjør seg bort på målingene. SV er dessuten en mektig aktør som regjeringens foretrukne budsjettpartner.
Men som dagsordensettende kraft er de begge – og ikke minst MDG – kraftig parkert av de som står til høyre for Høyre på høyresiden.
Om dette kan ha påvirket den stormforelskede Knag Fylkesnes’ beslutning om å velge kjærligheten foran politikken vet jeg ingenting om.
Men man kan jo iallfall leke med tanken om at det hadde sittet bitte litt lenger inn for ham å forlate et SV på vei mot historiske høyder og helt blottet for politiske fløykamper.
For det er ikke til å stikke under stol at harmonien i SV under Bergstøs ledelse ikke er på nivå med det den avtroppende nestlederen opplever på privaten.
Kari Elisabeth Kaskis mye omtalte farvel til partiet handler iallfall delvis om politiske motsetninger og dårlig personkjemi.
At også en lojal sliter som Torgeir Knag Fylkesnes velger å fratre – selv om det skyldes en kjempesøt kjærlighetshistorie – bidrar nok ikke til å svekke inntrykket av at det er problemer innad i SV.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.