Kirkens SOS: Stor pågang i påsken

3 hours ago 4


 Terje Pedersen / NTBMange sliter med tunge tanker også i påskehøytiden. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kirkens SOS mottok hele 6000 henvendelser i påskeuken. Antall samtaler økte med ti prosent fra i fjor.

Mandag 21. april kl. 19:20

Kortversjonen

  • Kirkens SOS mottok 6000 henvendelser i påskeuken, en økning på 10% fra i fjor.
  • Mange søker hjelp for ensomhet og selvmordstanker i høytider som påsken.
  • En ny kampanjefilm med David Stakston skal forebygge selvmord blant unge menn.
  • Årets selvmordsstatistikk viser at Norge fortsatt har en lang vei å gå i forebyggingsarbeidet.

Ifølge tallene fra Kirkens SOS er det ikke bare i julefeiringen nordmenn sliter med utenforskap, ensomhet og selvmordstanker. Påsken er også en høytid der slike negative tanker kan dukke opp.

Det bekymrer Kirkens SOS, som driver et helårlig lavterskeltilbud om samtaler på telefon og chat.

– Høytider som påsken forsterker ofte følelsen av ensomhet og utenforskap. For oss er det særlig viktig å opprettholde vår tilgjengelighet og beredskap nå som mange andre tilbud holder stengt, sier fungerende generalsekretær Hilde Lillestøl i Kirkens SOS.

– Muligheten for å gjøre dette anonymt har betydning for at flere våger å sette ord på ting for første gang. At vi denne påsken har klart å svare flere på krisetelefonen er derfor noe vi er veldig glade for. Det er smertefullt å erkjenne at ikke alle får svar når de kontakter oss, sier hun.

 Thomas Xavier FloydFungerende generalsekretær i Kirkens SOS, Hilde Lillestøl. Foto: Thomas Xavier Floyd

Tidligere denne måneden ble fjorårets selvmordstall offentliggjort. I 2024 var det 727 personer som valgte å avslutte livet sitt - 17 flere enn i fjor. Selvmordsraten (antall selvmord per 100.000 innbyggere) er det høyeste siden årtusenskiftet.

Tallene for 2024 (fra FHI):

* 727 mennesker tok sitt eget liv

* 535 var menn, 192 var kvinner

* Halvparten var under 47 år, 139 var under 30 år

Les også: Gutter griner også

Selvmordsstatistikken for 2024 viser at Norge fortsatt har en lang vei å gå i forebyggingsarbeidet, mener Hilde Lillestøl.

– Vi må erkjenne at terskelen for å be om hjelp ofte er høyere for menn. Sammen med fagmiljøene ønsker vi å lære mer om hvordan vi kan kommunisere og gjøre oss mer tilgjengelige også for denne gruppen, sier hun.

Derfor lanserte Kirkens SOS i forkant av påsken en ny kampanjefilm om forebygging av selvmord blant unge menn. Den frontes av skuespiller David Stakston fra blant annet NRKs «Skam» og Netflix-serien «Ragnarok».

Les også: FHI: Flest dør av kreft

– Vi må snakke mer om selvmordstanker. Ikke bare i kampanjer, men i nyhetene, på skolene og rundt frokostbordet. Først da kan vi gjøre det lettere for folk å be om hjelp, sier Stakston i en uttalelse.

Å be om hjelp er et tegn på styrke, understreker Hilde Lillestøl i Kirkens SOS.

– En samtale kan gjøre en avgjørende forskjell for den som står ved kanten av livet. Derfor er det svært viktig for å oss å være tilstede, sier Lillestøl og opplyser at de fleste av samtalene til krisetjenesten handler om tap, både av relasjoner og mening med livet, ensomhet og mangel på fremtidshåp.

– På chat, som i stor grad benyttes av de unge, handler mer en halvparten av samtalene om selvmordstanker eller selvskading, mens det på telefon er flest samtaler om ensomhet og vanskelige liv.

Tenger du noen å snakke med?

Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40. Du kan også chatte anonymt på soschat.no hver dag kl. 18.30–22.30 (fredager til 01.30).

* Mental Helse kan nås på 116 123.

  • Chat er åpent døgnet rundt www.sidetmedord.no
  • Røde Kors for barn og unge, «Kors på halsen»: Åpent alle dager kl. 14 – 22. Du kan ringe 800 33 321, chatte eller skrive mail. www.korspahalsen.no.
  • SnakkOmPsyken.no: Chat søndag-fredag kl. 15–21.

Hvis du trenger hjelp, ta kontakt med fastlegen, legevakt eller skolehelsetjenesten. Ring 113 hvis det er fare for liv.

Read Entire Article