Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.
Anastasiia Kolesnikova har utviklet en metode inspirert av arbeid med selvkjørende busser som gir sikrere veier. (Foto: Markus Thonhaugen)
Metoden kan også bli tatt i bruk andre steder i landet.
Det hele startet med et valg Anastasiia Kolesnikova måtte ta som student på tredje semester på masterstudiet Global Management ved Handelshøgskolen på Nord universitet.
I stedet for bare å lære fra bøker fikk studentene jobbe med virkelige prosjekter som skulle gjøre byer i nord bedre.
Disse mulighetene kom via prosjektet EduSmart.
Fikk jobbe med selvkjørende busser
Dette er et initiativ på Nordområdesenteret ved Nord universitet. Der utfordret de studentene til å tenke nytt rundt teknologiske løsninger for samfunn i nord.
For Kolesnikova betydde dette arbeid med noe banebrytende: verdens nordligste selvkjørende busser. Hun fikk praksis hos Nordland fylkeskommune.

Ideen til metoden oppstod da Anastasiia Kolesnikova jobbet med verdens nordligste selvkjørende busser i Bodø. (Foto: Privat)
– Det var utrolig spennende å jobbe med et prosjekt som har den mest innovative teknologien. Vi hadde to selvkjørende busser i Bodø. Det var den nordligste ruten i verden for selvkjørende busser.
Kolesnikova ble inspirert. Hun så hvordan de selvkjørende bussene brukte avansert teknologi for å kartlegge og forstå omgivelsene sine.
Dette ga henne en idé.
Kartla veisystemer fra sykkelen
Ved å bruke et GoPro-kamera utviklet hun en systematisk metode for å kartlegge veisystemer. Metoden er inspirert av måten selvkjørende kjøretøy samler og analyserer data om omgivelsene sine.
Metoden hennes er like enkel som den er effektiv:
- Med GoPro-kameraet festet på sykkelen, syklet hun gjennom Bodøs gater.
- Samtidig registrerte hun systematisk alt fra kvaliteten på veidekket til farlige kryss og systemskifter. Dette er steder hvor sykkelfeltet plutselig endrer karakter eller forsvinner helt.
– Jeg brukte samme tankegang som de selvkjørende bussene. De samler kontinuerlig data om omgivelsene sine for å navigere trygt. Jeg tenkte: Hvorfor ikke bruke samme systematiske tilnærming for å gjøre veiene tryggere for syklister?

Med GoPro på sykkelen kartla Kolesnikova Bodøs gater for å bedre forstå og forbedre veisikkerheten. (Foto: Privat)
All informasjonen ble så lagt inn i et geografisk informasjonssystem (GIS).
Dette ga en digital kartlegging. Den viste både hvor det trengs utbedringer og hvilke områder som fungerer bra.
– Det handler om å se mønstrene. Hvor er de kritiske punktene? Hvor oppstår det farlige situasjoner? Med denne metoden får vi et solid datagrunnlag for å ta bedre beslutninger.
Tiltak for gående og syklende
Metoden vakte interesse hos Statens vegvesen.
Funnene ble nemlig med som innspill i vurderingen av hvilke tiltak som kan gjennomføres for gående og syklende.
– Etter å ha presentert funnene for styret i Bypakke Bodø ble det satt av to millioner kroner til å gjennomføre tiltak, forteller studenten.

Kartleggingen er nå ett av flere grunnlag når tiltak for to millioner kroner skal prioriteres i Bodø. (Foto: Privat)
Hun ser en interesse for metoden også andre steder i landet:
– Jeg er i dialog med Statens vegvesen og Innlandet fylkeskommune. Der planlegger de å bruke metoden og har behov for veiledning.
– Et godt redskap
Ole Wiggo Nerva bekrefter interessen. Han er prosjekteringsleder hos Statens vegvesen, Bypakke Bodø.
– Metoden med filming og bilder gir et godt inntrykk av de enkelte punktene for å vurdere kompleksitet og mulighetene for utbedring, sier han.
Han forteller at en arbeidsgruppe fra Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Statens vegvesen brukte dataene til å prioritere tiltak og vurdere kostnader.
– Dette er et godt redskap. Det gir oversikt over tiltak som kan iverksettes. Samme metode kan brukes i andre kommuner hvor man ønsker å tilrettelegge bedre for skoleveger, syklende og trafikksikkerhet.
Det som startet som et prosjekt inspirert av selvkjørende busser, kan altså nå bidra til å gjøre norske veier tryggere også andre steder i landet.

– Dette er et godt redskap. Det gir oversikt over tiltak som kan iverksettes, sier Ole Wiggo Nerva i Statens vegvesen. (Foto: Privat)
Etter å ha fullført mastergraden jobbet Kolesnikova en periode i Statens vegvesen. Nå er hun i Nordland fylkeskommune som trainee.
Om EduSmart-prosjektet (2021–2024)
- Fokus: Smart by-styring og prestasjonsledelse i nordområdene
- Budsjett: 6,2 millioner NOK
- Finansiert av: Forskningsrådet
- Varighet: 2021-2024
- Vert: Nordområdesenteret ved Nord universitet
Mål
- Styrke internasjonal utdanning og forskning
- Bygge kompetanse innen smart by-styring
- Forberede framtidige offentlige ledere og beslutningstakere
- Utvikle bærekraftige byløsninger for Arktis-regionen