Kortversjonen
- Karoline Borgø (25) opplever for første gang et betydelig fall i sparepengene sine, men er fortsatt rolig. Hun tror hun vil sette mer penger på sparekonto fremover.
- Oscar Sletteng (23) har satt all egenkapitalen sin i aksjer og verdipapirer. Han frykter det vil ta lengre tid å få kjøpt bolig nå.
- Økonom Hallgeir Kvadsheim råder om å spre risikoen og å velge tryggere spareprodukter ved kortere sparehorisont.
25-åringen har investert rundt 200.000 av sparepengene sine i fond. Hun har satt inn jevnt og trutt siden 2021 – og sett gevinsten øke til over 120.000 kroner med årene, forteller hun.
Nå ser hun før første gang et betydelig fall i sparepengene.
– I februar og mars har det gått mye ned. Jeg følger med på en del økonomikontoer, og de også sier det har gått ned sinnssykt mye. Sammenlignet med resten av året, så ser du at det er et større hopp nedover enn tidligere, det er litt overraskende.
Hva bør du gjøre med sparepengene nå? Les privatøkonom Hallgeir Kvadsheims råd lenger ned i saken!
Lærerstudent i Trondheim
Onsdag kveld annonserte USAs president, Donald Trump, toll på utenlandske varer. Tollplanene inkluderer blant annet 20 prosent toll på varer fra EU og 16 prosent på norske varer.
De nye tollsatsene har skapt uro på børser rundt om i verden de siste månedene, også i Norge. Torsdag åpnet Oslo Børs med fall.
Lærerstudenten sier hun fortsatt beholder roen:
– Jeg har vært klar over at man må sitte stille i båten og tåle litt svingninger. Jeg trenger jo ikke de pengene akkurat nå. Jeg er veldig glad for at jeg har roen.
25-åringen har spart det hun klarer fra jobber ved siden av studiene og om sommeren. Hun har tidligere fortalt om sparingen sin til avisen Nidaros.
Nå går hun siste året av masteren i Trondheim, og skal flytte hjem til Haugesund for å jobbe som lærer til høsten. Da er planen å kjøpe egen bolig i løpet av året.
– Blir du bekymret for sparepengene dine, når du snart skal ta dem ut?
– Nå har jeg BSU-en og er heldig og får litt hjelp hjemmefra.
Hun peker også på at hun fortsatt har en fortjeneste på over 120.000 kroner.
– Selv om markedet har gått ned, så har det jo lønnet seg veldig.
Samtidig sier 25-åringen at hun har tenkt litt på hva hun bør gjøre fremover.
– Jeg kommer til å sette mer på sparekonto, sånn at jeg har penger tilgjengelig. Og kanskje ta ut litt mer. Når jeg har kommet på plass med bolig, kan jeg jo heller se om jeg kan spare mer i fond.
Hvordan tenker du å plassere sparepengene fremover? aDet blir mer sparekonto og mindre fond og aksjer! bFortsetter slik jeg alltid har gjortcInvesterer mer i fond og aksjerdHar ikke råd til å spare– Pessimistisk
Oscar Sletteng (23) fra Oslo merker også børsuroen. Han har plassert all egenkapitalen i aksjer og verdipapirer: 350.000 i krypto, 200.000 i aksjer og 150.000 i «crowdleding
», forteller han.– Jeg vet at egenkapitalen kommer til å bli svekket den nærmeste tiden, som kommer til å påvirke muligheten til å kjøpe bolig negativt. Jeg er pessimistisk for tiden fremover.
Han har planlagt å ta ut sparepengene om to til tre år, for å kjøpe bolig. Nå frykter han å måtte vente med boligkjøpet.
Finansstudent ved BI
Han peker på at tollsatsene vil påvirke inntjeningen til mange selskaper, både i Europa og USA.
– Det kommer til å bli vanskeligere å investere effektivt nå enn tidligere. Risikoen er mye større enn den var rett etter covid.
23-åringen studerer finans på BI, og har spart nesten all lønnen sin siden han var 18. Nå er han mer fristet til å ta tryggere valg, sier han.
– På sikt skal man fortsatt sitte rolig i båten og ikke ta noen forhastede avgjørelser. Jeg tar ikke ut pengene, men tar ikke inn flere penger. Jeg kommer til å ta annerledes valg på nye investeringer.
Tar for høy risiko
Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim har klare råd for unge som skal spare fremover. Med mindre du har en lang horisont – gjerne ti år, kan det være lurt å tenke nytt om sparingen.
Dette er økonomens spareråd for kortere horisont:
- Ett til to år: Ta pengene gradvis ut av fond og verdipapirer nå, for å spre risikoen. Da sikrer man kapitalen sin, og kan få god rente på høyrentekonto.
- Tre til fire år: Rentefond med noe høyere risiko, som høyrentefond. (High yield).
- Fem år: 50/50 aksjefond/rentefond
Kvadsheim peker på at det har vært vanlig med uro i markedene. Det er de siste fem-seks årene som har skilt seg ut.
– Er du ung nå, så har du sannsynligvis ikke opplevd annet enn at fondene dine har gått oppover, sier Kvadsheim.
Han mener mange som har kortere sparingshorisont, tar for høy risiko:
– De kjører 100 % aksjer eller aksjefond «fordi det har jo vært så lønnsomt i mange år». Men uroen de siste månedene viser hvor viktig det er med lang sparehorisont – hvis du skal spare i aksjefond.
Kvadsheim tror mange unge har investert penger i aksjer og fond som har gått godt de siste årene, som rene teknologifond og -aksjer, samt i krypto. Han tror ikke risikoen vil lønne seg like mye fremover:
– Man kommer til å få mye dårligere betalt for å ta høy risiko, og det kan være lurt å velge seg tryggere spareprodukter.
– Slik som indeksfond?
– Ja, men gjerne globale indeksfond. Akkurat nå kan det være fordelaktig å investere i for eksempel europeiske indeksfond. Det er rett og slett fordi mange investorer velger å investere i Europa, fremfor USA.
Kvadsheim råder til å se i et større perspektiv:
– De siste 50 årene har vi hatt finanskriser, fugleinfluensa og mange søkk i økonomien. Hvis man skulle blitt skremt alle de gangene og trukket seg ut, hadde man tapt mye penger. Vi har blitt godt vant de siste årene. Dette er normalen.