Eirik Jensen lurte sjefene sine i politiet. Nå kan den gamle narkopolitimannen ha lurt legene også.
Kortversjonen
- Eirik Jensen kan ha lurt legene til å slippe ut av fengsel, mener VGs kommentator.
- Tidligere lurte han sine kolleger i politiet og bidro til at enorme mengder hasj kom til Norge.
- Nå stiller kommentatoren spørsmål ved om rettspsykiaterne er blitt manipulert.
- Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Det var en spektakulær sak som rystet Norge.
En høyt beundret politimann med direktelinje til statsråden, kjent for å knuse Oslos kriminelle gjenger, var korrupt.
Eirik Jensen fikk i 2020 21 års fengsel for å være en del av narkoselger Gjermund Cappelens nettverk. Jensen har hele tiden sagt at han er uskyldig.
Han sonet bare i knapt tre år. I 2023 ble han kjent soningsudyktig og slapp ut av fengsel.
Men var det hele et spill? Har han klart å lure rettspsykiaterne og kriminalomsorgen?
I en tekstmelding sendt fra hans samboers telefon, oppgis at han ikke er syk, og at det har vært et skuespill. I et lydopptak sier samboeren at hun har lurt legene.
Jensens advokat avviser at Jensen har sendt meldinger og sier konteksten mangler.
Men for Jensens del er uærlighet ingenting nytt, om vi ser på dommen.
På et eller annet tidspunkt etter at han tidlig på 1990-tallet møtte narkoselger Gjermund Cappelen, valgte han å gå over til den mørke siden.
Jensen bidro ifølge dommen til at hasj i industrielle mengder ble smuglet inn Norge. Penger og dop var stappet inn i alle trailere og bilers hulrom og kjølelager.
Ut kom rolexer, Mercedeser, merkeklær og en ufattelig mengde sedler som måtte hvitvaskes. En del av pengene tilfløt Jensen.
Han var en slags sikkerhetssjef i narkonettverket. Via tusenvis av kodede tekstmeldinger ga han Cappelen beskjed når det var «klarvær» eller «fine forhold».
Hjemme hos seg selv fikk han badet sitt pusset opp ved hjelp av Cappelen.
Cappelen hadde hasj-smakere ansatt med kunnskaper tilsvarende en sommelier. Han styrte en kompleks logistisk operasjon. Men det var et par svakheter. Cappelen skled av og til ut i tungt heroinbruk.
Han pådro seg uønsket oppmerksomhet etter kjøring i narkorus. Han havnet i fengsel på luksusferie i Maldivene etter å ha kjøpt heroin til eget bruk. Kofferter med penger ble sendt ned. Politimannen Jensen ble koblet på for å hjelpe.
Norsk politi begynte etter hvert å spane på Cappelen. Han ble arrestert før jul i 2013. Først nektet han alt. Men så kastet han kortene.
Konfrontert med ugjendrivelige bevis innrømmet han hasjsmugling over 20 år. Og han kom med en joker: Han forklarte seg om et samarbeid med Eirik Jensen.
Rettssaken ga internasjonal oppmerksomhet og førte til bokutgivelser, podkaster og film.
Cappelen fikk en saftig strafferabatt.
Han er for lengst ute av fengsel. Jensen derimot, har hele tiden nektet straffskyld og er ikke i nærheten av å nærme seg endt soning.
Da han slapp ut, var det mange som reagerte.
Norske fengsler er fulle av folk med depresjon og alvorlig psykisk lidelse. De slipper ikke ut av den grunn. Det skal mye til.
Men ekspolitimannen Erik Jensen, han klarte det altså?
Årsaken er at han fikk overbevist ulike psykiatere om at han hadde en psykose som utløses av å sitte i fengsel.
Psykiatri er som kjent ingen naturvitenskap. Det finnes ingen blodprøve. Dette er subjektive vurderinger. Og fagfolkene kan ta feil og bli manipulert.
Det finnes flere eksempler på at vurderingene spriker. I Baneheiasaken gikk Jan Helge Andersen fra å bli vurdert som nær psykisk utviklingshemmet til å ha evner over snittet.
I 22. juli-rettssaken var rettspsykiaternes første konklusjon at terroristen ikke var tilregnelig. De undervurderte at det fantes store miljø på nett hvor hans syn ble applaudert.
Psykiaterne har stor makt. Synet i retten har vært at når de mener en tiltalt er utilregnelig, er det skapt nok tvil. Og den skal komme tiltalte til gode.
Etter 22. juli-saken snudde det. Etter mye kritikk og ny vurdering ble terroristen til slutt ansett som tilregnelig og dømt til forvaring.
Nå står vi altså overfor en ny psykiatrisk vurdering det kan stilles spørsmål ved.
Mannen som er dømt i den største politiskandalen i Norge har kommet seg ut av fengsel.
De aller fleste klarer ikke det.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.