Kampen om førsteinntrykket: – Jeg taper den kampen

18 hours ago 6


Mats Aasrum er introvert og arbeidsledig. Eksperter erfarer at mange introverte ofte taper kampen om det gode førsteinntrykket, og at ukvalifiserte ekstroverte stikker av med jobben.

– Jeg prøver å forberede meg på forhånd, lese meg opp på selskapet og arbeidsoppgavene, følge med i intervjuet og holde følelsene i sjakk. Men uansett hvor mye jeg forbereder meg, får jeg det liksom ikke til, sier Mats Aasrum.

Bildet under er ikke av Mats, men illustrerer hvordan han opplever en intervjusituasjon.

en gruppe mennesker som sitter i stoler

De neste sekundene er avgjørende.

Hendene er svette og tankene spinner. Tar han de i hånda og introduserer seg selv? Eller vinker han ut i rommet? Smiler han stort, eller er seriøs og profesjonell?

Døren går opp og vedkommende sier navnet hans. Hjertet pumper, og Mats blir oppriktig svimmel.

De aller fleste blir nervøse både før og under et jobbintervju. Men skal vi tro ekspertene, har noen et forsprang i denne stressende situasjonen.

Jeg har et inntrykk av at det finnes en riktig personlighetstype, som er den ekstroverte, og en feil personlighetstype, som er den introverte. Og jeg er introvert, sier Mats.

Siden 2023 har han søkt jobber. Men han har aldri gått seirende ut av en intervjuprosess.

Han er derfor arbeidsledig, som 118.000 andre nordmenn i dag.

Ikke fordi han er ukvalifisert på papiret eller giddalaus. Han bare klarer ikke å mestre det viktigste i et intervju: nemlig førsteinntrykket.

– Jeg er desperat på dette tidspunktet. Man mister liksom troen på seg selv. At jeg aldri vil klare å bli valgt til en jobb.

I dette skjemaet holder Mats Aasrum oversikt over jobbene han har søkt på. De røde markeringene er jobber han har fått avslag på. Siden høsten 2023, har Mats lagt inn 290 søknader i denne oversikten.

Foto: Karoline Forberg/NRK

Nederst i saken kan du lese om hva som kan hjelpe en introvert i intervjuprosessene, og de positive egenskapene som kommer med en introvert arbeidstaker.

– Prosessen er rigget for ekstroverte

– Det er helt åpenbart et problem. Generelt er jobbsøkerprosessen i stor grad rigget for ekstroverte, dessverre. Både i form av hvordan intervjuene gjennomføres, men òg hvilke typer personlighetstrekk folk etterspør.

Det sier Fredrik Fornes, forfatter, foredragsholder og arbeidslivsinfluenser. Han har blitt en slags guru på LinkedIn om ukulturene i jobbsøkingsprosesser.

– Jeg får jevnlig meldinger og historier fra folk som føler de taper konkurransen fordi de ikke klarer å selge seg godt nok inn. Prosessen er ikke lagt opp for at de introverte skal få skinne i situasjonen.

en person på en scene med hvit skjerm foran en folkemengde

Fredrik Fornes er selv introvert. Han følte han startet karrieren i minus fordi han ikke var ekstrovert. Følte alltid på et behov av å forsvare seg. Men i dag er han trygg i seg selv og ser de mange gode sidene av å være som han er.

Foto: Bendik Raaen

Han observerer at dagens intervjumodell belønner de som tenker fort, høyt og viser mye entusiasme. Noe som er lite lønnsomt for de introverte som gjerne er mer reflekterte, strukturerte og trenger tid til å tenke før de snakker.

Etter flere år i bransjen, kan Fornes kun huske én annonse som etterspurte innadvendte kvaliteter. Derimot florerer det av annonser som hyller det ekstroverte.

– Jeg blir jo fascinert hver gang jeg går inn på Finn.no for å se hvilke jobber jeg «ikke» kan gjøre, nettopp fordi jeg er introvert. De rareste stillingene krever ekstroverte egenskaper, jeg skjønner det ikke.

en mann med armene i kors

Jeg kan visst ikke være kokk, montere varmepumper, klippe gresset eller være rørlegger, for da må du tydeligvis være utadvendt. Og det er fascinerende å se, for jeg tror at i noen av disse rollene er det faktisk en fordel at du er innadvendt.

Fredrik Fornes

Foredragsholder i LinkedIn

Foto: Bendik Raaen Mansika

Foto: Bendik Raaen Mansika

En introvert i de ekstrovertes verden

Mats gikk ett år på Mediefolkehøgskolen Danvik i Drammen, deretter studerte han tre år lyddesign og ett år markedsføring i Oslo.

På folkehøgskolen opplevde jeg at det var veldig åpent for å være introvert. Men jeg innså senere at miljøet på en folkehøgskole ofte ikke speiler hvordan det faktisk er i arbeidslivet.

Nå har han vært på jobbsøken i to år og venter i dette øyeblikket på svar fra åtte jobber. Alt fra jobber med relevans til studiene, til helt tilfeldige jobber, som iskremselger i Bergen.

en mann som bruker en datamaskin

– Men alle ser etter folk som er ekstrovert. De skriver det kanskje ikke direkte i stillingsannonsene, men de skriver at man må like å snakke med mennesker.

en mann som bruker en datamaskin

– Men i en jobb der man for eksempel lager Google-annonser: Hvor sosial må man egentlig være?, undrer Mats.

Mats har ikke behov for å snakke mye med de rundt seg. Han vil gjerne bare komme på jobb, gjøre jobben, og så dra hjem igjen.

Som jo høres bra ut i en arbeidshverdag. Men han kommer aldri så langt.

Mats føler han lever i de ekstrovertes verden, der alle arbeidsgiverne bare venter på at han en dag skal bli med i ekstrovert-klubben. Det er få som ser verdien i hans introverte kvaliteter.

– Jeg skulle ønske at mangfold i arbeidslivet handlet om mer enn bare kjønn og etnisitet. At arbeidsplassene kunne bli mer oppmerksomme på at de introverte trenger ekstroverte, og motsatt, sier Mats.

Mange blir lurt av et «falskt» førsteinntrykk

NRK har snakket med flere rekrutteringsbyråer, som sier de kjenner igjen problemstillingen. Marte Jæger er seniorkonsulent og leder i konsulentselskapet Right Management. Gjennom deres arbeid med karriereutvikling, støtter de mange kandidater i jobbsøkingsprosesser.

– Det er lett å ønske seg alt i en kandidat, men det er viktig å huske på at det er mange jobber som ikke nødvendigvis krever at du er utadvendt. Jeg anbefaler at man fokuserer mer på hvilken kritisk kunnskap, krav og erfaring som kreves for å gjøre selve jobben, og ikke lar seg blende av de som klarer å selge seg inn best, sier Jæger.

Vi ser ofte ubevisst etter "oss selv" i intervjuer. Er man derfor en utadvendt rekrutterer, bør man derfor være ekstra oppmerksom på mer introverte kandidater.

En person som smiler i et rom.

Marte Jæger er seniorkonsulent i Right Management. Hun er også introvert, som Fredrik Fornes og Mats Aasrum. Hun mener mange arbeidsgivere går glipp av veldig god arbeidskraft dersom alle kun ansetter de ekstroverte.

Foto: Karoline Forberg / NRK

Jæger sier de aktivt jobber for å bli godt kjent med kandidatene i deres karriereprogrammer. De introverte kandidatene gruer seg gjerne mer til intervjuet enn de ekstroverte, og da forsøker de å trygge dem og spille dem gode.

– Mange introverte jobbsøkerkandidater er vant til å bli sett på som litt stille og beskjedne, og at dette oppfattes som en svakhet. Men det at de er "stille" kan ofte forklares med at de er analytiske, lyttende og reflekterte. Det er ofte mange gode egenskaper som kommer med det å være introvert.

– Men så ser vi dessverre ofte at selskapene blir sjarmert av førsteinntrykket. Plutselig kan de ende opp med en kandidat som var veldig flink til å selge seg inn, men som ikke er like god til å faktisk gjøre jobben. Og det er jo uheldig, sier Jæger.

– På den måten kan de introverte forberede seg og gjøre den beste figuren av seg selv, og kan til og med stille sterkere enn de ekstroverte, som gjerne i større grad tar ting på sparket, sier Jæger.

Hun sier det er lurt for rekrutterere å huske på å gi de introverte kandidatene litt mer tid og rom til å tenke når en stiller dem spørsmål i et intervju.

Den som venter på noe godt

For å teste Jægers råd, spurte NRK Mats hva slags positive egenskaper en introvert har i arbeidslivet.

Det ble stille.

– Jeg kan ramse opp alle de dårlige sidene ved det, men synes det er vanskeligere å si de positive, sier Mats først.

Etter noen hundre jobbavslag, er han en delvis slagen mann. Det begynner jo å gå på psyken.

Men etter tid, rom og en kort stillhet, får han frem:

Det at jeg er forsiktig og nervøs, er jo fordi jeg har lyst til å gjøre en god jobb. Jeg er grundig, nøye og bruker mye tid på ting. For meg handler det om kvalitet over kvantitet. I tillegg er jeg en god lytter, og gir plass til de rundt meg.

Marte Jæger og Fredrik Fornes, to suksessfulle introverte, har mange gode ord om dem som Mats:

en mann som bruker en datamaskin
  • Analytiske og reflekterte
  • Lyttende og respektfulle
  • Kan oppleves stille, men når de først sier noe, kommer gjennomtenkte svar
  • Observerer og plukker opp ting andre ikke ser
  • Nøyaktige. Kvalitet over kvantitet.
  • Selger ikke inn mer enn de kan stå inne for
  • Mer opptatt av å utføre jobben, enn det sosiale støyet

– Langt flere bedrifter bør være flinkere på å ta 30 minutter, der folk får summa seg, før man kommer tilbake igjen og tar en avgjørelse. Hvis du alltid bare tar avgjørelsene der og da, så får du kun de ekstroverte sin mening.

– Og da går du glipp av veldig viktige og gjennomtenkte perspektiver fra de introverte, sier Fredrik Fornes.

Publisert 11.05.2025, kl. 15.22

Read Entire Article