Kabelkutt kan gi fem prosent lavere strømpris: – Betyr ikke all verden

1 week ago 9


Strømprisene på Sørlandet vil kunne gå ned noe dersom to kabler til Danmark droppes, ifølge en ny analyse fra Volue Insight.

Illustrasjonsbilde fra Statnetts strømanlegg på Ulven i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark i 2026.

Dette kommer etter to dager med høye strømpriser på Sørlandet. Prisene bikker 13 kroner kilowattimen på det dyreste i sør, og bedrifter fortviler. Samtidig er prisene ventet å falle kraftig allerede fredag.

Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight har nylig sett på hva som kan skje dersom de to utenlandskablene til Danmark ikke fornyes.

– Basert på de resultatene vi får med å fjerne kablene fra vår simulering fra neste år, vil det kunne redusere kraftprisene i Sør-Norge med fem prosent.

De to kablene utgjør rundt ti prosent av all utveksling av strøm fra Norge.

Les på E24+

Europas økonomi har bremset opp

– Betyr ikke all verden

Om fem år vil priskuttet være mye mindre og kun rundt 1 prosent, dersom de to kablene ikke fornyes, ifølge Volue.

– Forbruket vårt vil øke mer enn produksjonen i årene fremover. Da er det ikke like stort behov for eksport av strøm, sier Lilleholt.

Ser vi enda lenger frem i tid, til 2040-tallet, vil kuttet igjen ligge på rundt 5 prosent da det er forventet at vi bygger opp et stort kraftoverskudd igjen.

Tor Reier Lilleholt

Analysesjef ved prognosesenteret Volue Insight

Han oppsummerer:

– Kraftmarkedet vil klare seg fint med og uten kabler. Disse to kablene betyr ikke all verden.

Om ti til femten år forventer strømanalytikeren at gassprisene vil være halvert og at mye mer fornybar energi har blitt bygget ut av våre europeiske naboer. Dette på grunn av grep som har kommet i kjølvannet av Russlands krigføring.

Kraft kan gå til spille

Danske energiaktører reagerer sterkt på at både Arbeiderpartiet går inn for å skrote to utenlandskabler til Danmark. Fra før av ønsker regjeringspartner Senterpartiet det samme.

– Det er en skikkelig dårlig idé, sier administrerende direktør Kristian Jensen i bransjeorganisasjonen Green Power Denmark, som fungerer som talerør for dansk energisektor.

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund fra Thema Consulting Group sier det er store usikkerheter når det gjelder å regne hjem priser etter kabelkutt.

– Det er vanskelig å si, for det er usikkert hvor store de nye kablene eventuelt blir. Antakelig vil en reinvestering gi litt økte priser.

Les også

Betaler blodpris for å lage medister-kaker: – Tar helt av

– I perioder med knapphet i Norge så vil prisene bli lavere enn de ellers ville ha vært og med våtår vil de bli litt høyere på grunn av eksport.

Rennesund forklarer at utenlandskabler brukes som en slags forsikring.

– Om vi ikke hadde hatt et samarbeid med landene rundt oss så måtte vi ha bygget mer kraft.

Marius Holm Rennesund

Kraftanalytiker og partner i Thema Consulting Group

Kraft vil også gå til spille dersom vi har overskudd og ikke kan eksportere, forklarer Rennesund.

Derfor har vi utenlandskabler

Kraftanalytikerne forklarer hvorfor Norge har utenlandskabler med tre punkter:

  • Norge har væravhengig energiproduksjon. Været skifter fra år til år, og i et normalår har vi overproduksjon av kraft, men det er også dager hvor vi er avhengig av import for å sikre nok strøm.
  • Ønsker man god flyt i et strømsystem, er man avhengig av at strømmen kan flyte fra der det er billigst til der det er dyrest.
  • I Norge har vi hatt strømkabler til Danmark og Sverige i lang tid, og et tett samarbeid for leveringssikkerhet. For fem år siden hadde vi tørrår hvor vi var avhengig av import. Siden har vi bygget mer fornybar produksjon, fått kraftoverskudd og solgt strøm ut av landet.

Lilleholt poengterer at elektrisk kraft har blitt «fyfy» å selge ut av landet, mens eksport av olje og gass ikke vekker like stor oppstandelse.

– Jeg tror det er fordi strømregningen kommer rett inn til folk som faktura, og man ser summene mer direkte. Bensinprisene har også økt, men det har skjedd mer gradvis.

– Hvorfor er kablene så hatet?

– Det legges ofte frem som hovedårsaken til at prisene er høye. Priser svinger naturlig, og det er derfor lett å skylde på disse. Men det kommer også situasjoner hvor man skal være glad for at man har dem, sier Lilleholt.

– Nå er vi farget av å ha kjempehøye priser i to dager. Men bare for noen uker siden hadde vi perioder med negative priser i Sør-Norge, sier Rennesund.

Read Entire Article