Ovnprodusent sliter med at det er lavere strømpriser og mindre oppussing.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Jøtul opplyser onsdag at de utsetter betaling av renter på et obligasjonslån og dermed er i brudd med lånebetingelser. Selskapet melder samtidig at de utsetter planlagt notering av obligasjoner.
Norske Jøtul produserer peiser og vedovner. Historien til selskapet går tilbake 170 år, til 1853. Selskapet har i dag hovedkontor og fabrikk på Kråkerøy i Fredrikstad.
Senest i desember varslet Jøtul at de permitterer rundt 100 ansatte på Kråkerøy, ifølge NRK.
Les på E24+
Shipping-byks: – Kan bli eksplosivt
Finansdirektør Adrian Postolache i Jøtul sier markedet har vært svakere enn ventet over lang tid.
– Vi ventet at salget ville ta seg opp i andre halvår av 2024, men kjernemarkedene har ikke vært så sterke som vanlig, sier Postolache til E24.
Etterspørselen etter peiser og vedovner tar seg vanligvis opp når vinteren kommer, og motsatt er den lavere om sommeren.
Jøtul er nå i samtaler med obligasjonseiere og har i den forbindelse hyret rådgivere som hjelper dem med dette. Også eieren, det amerikanske oppkjøpsfondet Open Gate Capital, er med i diskusjonene. Oppkjøpsfondet har eid Jøtul siden 2018.
Andre lånebrudd på ett år
Finansdirektøren sier at det er uklart hvor lenge rentebetalingene er utsatt, ettersom en eventuell avtale ikke er landet.
– Vi slapp denne pressemeldingen ettersom rentebetalingene forfalt i dag.
– Hvor alvorlig er den finansielle situasjonen nå?
– Vi har kontanter, det handler ikke om det. Dette er for å sikre likviditet for fremtiden. Men situasjonen er ikke strålende heller, sier Postolache og viser til de svake markedene.
Også i mai i fjor var selskapet i brudd med lånebetingelser, ifølge Finansavisen. Forskjellen nå er at selskapet også må skyve på rentebetalinger.
Les på E24+
Forvalter: Største rabatt på norske aksjer siden finanskrisen
Tror ikke på konkurs
Etter strømpriskrisen i 2021 da prisene på strøm var skyhøye, har strømprisene blitt redusert. Det går ut over etterspørselen etter vedovner og peiser.
– Vi hadde noen sterke år, men så har vi blitt rammet av endringer i etterspørselen. Dette er syklisk, og svingningene er større nå, sier Postolache og viser til at nedturen dermed også rammer hardere.
– Hvor høy er risikoen for konkurs?
– Jeg mener at sannsynligheten ikke er høy. Vi vil oppdatere markedet når vi har noe nytt å tilføye, sier han.
Taper penger
Økonomisk går det trått for Jøtul.
Inntektene falt til 749 millioner kroner i de ni første månedene av 2024. Det er ned 38 prosent fra samme periode året før.
Det gikk samtidig fra overskudd til underskudd. Jøtul tapte 223 millioner kroner før skatt, sammenlignet med plussresultat på 73,5 millioner kroner i tilsvarende ni måneder av 2023.
Salget i de fleste av de viktigste markedene til selskapet «har vist betydelig tilbakegang», skrev selskapet i resultatrapporten for tredje kvartal 2024.
Ifølge Jøtul har salget gradvis blitt verre siden andre halvdel av 2023, på grunn av svakere etterspørsel og dårlige makroøkonomiske forhold. Lavere strøm- og gasspriser, høyere renter, at folk bruker mindre penger på oppussing og mindre aktivitet i byggebransjen er årsakene Jøtul trekker frem i rapporten.
Ordreinngangen i de første ni månedene av 2024 ble redusert til 721,5 millioner kroner, mot 911,1 millioner året før. Ordrereserven lå på 91,2 millioner kroner ved utgangen av september i fjor, mot 189,5 millioner året før.