Jordskjelvene i Myanmar: Satellittbilder viser enorme ødeleggelser

3 days ago 10


Broer har kollapset, veier er ødelagt og bygninger har rast sammen. Rundt 1700 har mistet livet.

 HANDOUT / AFP / NTBØdelagt bygninger i Mandalay. Bildet øverst viser etter jordskjelvene, og bildet under viser før. Foto: HANDOUT / AFP / NTB
Søndag 30. mars kl. 11:05

Kortversjonen

  • Rundt 1700 mennesker er døde etter kraftige jordskjelv i Myanmar.
  • Broer, veier og bygninger er ødelagt; redningsarbeid for overlevende pågår.
  • Tobarnsmoren Phyu Lay Khiang ble reddet 30 timer etter skjelvet.

Søndag melder BBC at et jordskjelv med styrke 5,1 har rammet 28 kilometer nordvest for Mandalay, klokken 15.38 lokal tid, ifølge USGS, som sporer jordskjelv over hele verden.

Et annet skjelv på 4,2 ble også registrert sent lørdag kveld.

Det var fredag at Sørøst-Asia ble rammet av det første kraftige jordskjelvet. Det hadde en styrke på 7,7. Få minutter senere kom et etterskjelv med styrke 6,7.

Satellittbilder fra Maxar viser de store ødeleggelsene. Flere templer har rast sammen og Inwa-broen over Irrawaddy-elven har kollapset:

 Maxar Technologies / AP / NTBInwa-broen over Irrawaddy-elven. Bildet øverst viser før jordskjelvene, og bildet under viser etter. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

Rundt 1700 mennesker er døde i Myanmar, melder BBC. Omtrent 3400 mennesker antas å ha blitt skadet, og rundt 300 fortsatt er savnet.

Samtidig fortsetter redningsaksjonene etter overlevende.

Phyu Lay Khiang (30) ble reddet ut av en sammenrast boligblokk 30 timer etter det første jordskjelvet.

Det brøt ut applaus da tobarnsmoren ble løftet ut av ruinene på båre. Ektemannen Ye Aung var til stede mens redningsarbeiderne forsiktig fjernet murrester som lå rundt kona, skriver nyhetsbyrået AFP.

Phyu Lay Khaing tas imot av ektemannen Ye Aung idet hun blir reddet ut av ruinene i Mandalay. Foto: SAI AUNG MAIN / AFP / NTB

– Til å begynne med trodde jeg ikke hun kom til å være live, sa Ye Aung, mens han ventet på at de siste bygningsrestene ble flyttet så han kunne gi kona en god klem.

I tillegg til Myanmar, er Thailand rammet. Ifølge myndighetene i Bangkok har dødstallet steget til 17, mens 83 personer fortsatt er savnet.

– Under stort press

Mens oppmerksomheten fortsatt er rettet mot ødeleggelsene og redningsaksjonene, setter Lauren Ellery fra International Rescue Committee fokus på en annen katastrofe som rammet regionen i fjor.

– Det var alvorlige oversvømmelser som ødela hjem og sanitæranlegg, og som førte til at folk ble drevet på flukt, sier Lauren til BBC.

– Vi er på vei inn i monsunsesongen igjen i mai, med regn fra april. Så dette er et land som kan gå fra nesten tørke til alvorlige værforhold.

Se flere bilder fra Maxar her:

Inwa-broen over Irrawaddy-elven har kollapset. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB

Norges spesialutsending til Myanmar, Elisabeth Schwabe-Hansen, som befinner seg i landets største by Yangon, sa lørdag at ødeleggelsene i landet er store.

– Rapportene som kommer tyder på at omfanget er stort og vi forventer at det vil øke. Folk trenger ekstra mat, materiell for å lage midlertidig huslys, hygieneartikler, fortalte hun til VG.

– Vi vet at lokalsamfunnet tar godt vare på hverandre, men de er under stort press. De er dårlig rustet til å håndtere en naturkatastrofe slik situasjonen er nå.

 HANDOUT / AFP / NTBTempelet Ma Shi Kha Na i Sagaing. Bildet øverst viser etter jordskjelvene, og bildet under viser før. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Landet, som tidligere var kjent som Burma, har vært i kontinuerlig borgerkrig med en rekke væpnede opprørsgrupper siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948.

Etter at militærjuntaen på nytt kuppet makten i 2021, har konflikten økt i omfang.

Konflikten i Myanmar har ført til store humanitære lidelser, med hundretusenvis av internt fordrevne og omfattende brudd på menneskerettighetene.

 HANDOUT / AFP / NTBTempelet Ananda i Mandalay. Bildet øverst viser etter jordskjelvene, og bildet under viser før. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Norges spesialutsending Schwabe-Hansen forteller all hjelp bidrar. Ifølge FN at det er en alvorlig mangel på medisinsk utstyr, noe som gjør det vanskeligere å håndtere naturkatastrofen.

– En sårbar befolkning rammes ytterligere. Når krisen først rammer blir det stort.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article