John Bolton med ny kritikk av Donald Trump

12 hours ago 6


Kortversjonen

  • Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton kritiserer Trump og sier hans presidentskap vil være til fordel for Moskva.
  • Bolton hevder at Trump sees som et lett bytte av Putin og Xi Jinping.
  • Trump prioriterer personlig ego og oppmerksomhet over nasjonal sikkerhet, ifølge Bolton.

Da John Bolton var Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, var verden et annerledes sted.

Corona var fortsatt bare en øl. Russland hadde ikke startet sin fullskala invasjon av Ukraina og kunstig intelligens var ikke tilgjengelig for folk flest.

Men noen ting har forblitt det samme: Vladimir Putin er fortsatt leder i Russland. Det samme er Xi Jinping i Kina. Og Bolton er fortsatt en sterk kritiker av Trump, og sier blant annet:

– Trump blir sett på som et lett bytte av Putin og Xi.

Hvem er John Bolton?

John Robert Bolton, født 20. november 1948 i Baltimore, Maryland, er en amerikansk jurist, diplomat og politisk rådgiver. Gjennom karrieren har Bolton hatt flere ledende stillinger i amerikanske administrasjoner, inkludert som USAs ambassadør til FN under George W. Bush fra 2005 til 2006.

Bolton var nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump fra 9. april 2018 til 10. september 2019. Forholdet mellom de to var konfliktfylt, preget av fundamentale uenigheter om utenrikspolitiske strategier. Bolton forlot stillingen enten ved å trekke seg eller etter oppfordring fra Trump, avhengig av hvem du spør.

Etter sin tid i Det hvite hus har Bolton vært en av Trumps mest åpenlyse kritikere. I boken «The Room Where It Happened», beskrev han Trump som uforberedt og mer opptatt av sine egne interesser enn nasjonens beste. Hans uttalelser og innsikt har skapt debatt om Trumps lederskap og håndtering av amerikansk utenrikspolitikk.

Andre ting har eskalert, som krigen i Ukraina og konflikten mellom Israel og palestinere. Samtidig brygger det til en annen storkrig i Stillehavet, da USA frykter at Kina forbereder seg på å invadere Taiwan i 2027.

I sentrum av alt dette er tre verdensledere: Donald Trump, Xi Jinping og Vladimir Putin.

Hvordan vil Trump forholde seg til sine kollegaer i Russland og Kina i sin andre periode som USAs øverste leder og verdens mektigste mann?

 Dmitri Lovetsky / AP / NTBFoto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB

I førjulstiden tar John Bolton seg tid til å prate med VG via videolink. Han kommer med nye skudd fra hofta mot Donald Trump.

– Trump er tilbake. Blir det kontrollert lederskap eller fortsatt uforutsigbarhet?

– Vel, den verden som Trump arver er veldig ustabil. Det er mange kriser som starter allerede dag én, svarer Bolton og utdyper:

– Når du kombinerer det med at Trump ikke har en filosofi, ikke er opptatt av nasjonal sikkerhetsstrategi, ikke driver politikk slik vi konvensjonelt forstår det; er anekdotisk, episodisk, transaksjonell og ser først og fremst ting gjennom hva som gagner han selv, da tror jeg vi bare må vente med å se hva som vil utspille seg fra dag til dag, svarer Bolton i et åndedrag.

Poenget hans: Trump kan ikke analyseres eller forutses. Ikke har Trump forandret seg heller, mener Bolton.

– For meg er det den samme Donald Trump som jeg møtte første gang i 2015.

 SAUL LOEB / AFP / NTBFoto: SAUL LOEB / AFP / NTB

– Hva kan du fortelle oss om hvordan Donald Trump tar beslutninger i kritiske tider?

– Han tror at relasjonen mellom statsledere definerer forholdet til stater, noe som er fullstendig feil. Han tenker at hvis han har et godt forhold til Putin eller Xi; da har USA et godt forhold til Russland og Kina.

Bolton mener at hverken Putin eller Xi tenker på samme måte.

– Er det en ubalanse i måten Trump ser på sin relasjon til dem, og hvordan de ser på det selv?

– Det er asymmetrisk. Trump tror han er venn med Putin og Xi. Etter et møte med Kim Jong-un sa han at «vi forelsket oss». Vel, kanskje Trump ble forelsket, Kim Jong-un ble det ikke. Kim kunne, på samme måte som Putin og Xi, se at Trumps naivitet og absolutt mangel på situasjonsforståelse, er noe han kan utnytte.

– På hvilken måte?

– Jeg tror de ser på Trump som et ganske lett bytte. Hvis man smigrer ham nok og pleier egoet hans, kan du få reelle utbytter fra ham i retur, fordi Trump ikke verdsetter substans på samme måte som han verdsetter at oppmerksomheten er rettet mot han.

På spørsmålet om han har et eksempel, trekker Bolton frem historien om en middag under G20-møte i Buenos Aires i 2018.

Xi skal ha sagt til Trump «det er virkelig synd at grunnloven deres forhindrer deg en tredje periode som president. Det er mye bedre hvis du skulle ha en tredje periode».

Umiddelbart skal Trump at svart «vel, du vet, andre mennesker har sagt det samme», forteller Bolton.

– I dagene etter sa Trump «folk snakker om en tredje periode». Dette var mens han fortsatt var i sin første periode. Men det er et eksempel på hvor effektivt det er for hans motstandere å spille på egoet hans og smigre han.

Noe som ikke er asymmetrisk er relasjonen mellom Trump og Bolton. Det er ingen godt skjult hemmelighet at de ikke liker hverandre.

Heller ikke Trump har holdt igjen angrep på Bolton, som han blant annet har kalt for «grovt inkompetent og en løgner».

Trumps team har også gått hardt ut for å sverte Bolton. Tidligere pressesekretær Sarah Sanders hevder i sin bok at Bolton ofte «oppførte seg som om han var presidenten» og fremmet en agenda som var i strid med Trumps.

I 2020 skrev Trump på Twitter at «hvis jeg hadde lyttet til ham, ville vi vært i sjette verdenskrig».

 MARK WILSON / AFP / NTBFoto: MARK WILSON / AFP / NTB

Når Trump innsettes som USAs president 20. januar 2025, nærmer det seg tre hele år med fullskala krig mellom Russland og Ukraina.

Trump har flere ganger antydet at han vil få slutt på krigen, nylig i et intervju med Time Magazine.

– Jeg tror ikke Trump bryr seg om hvordan krigen slutter. Han vil bare få slutt på den. Så fordelen ligger hos Putin, som jeg tror ser etter en vei ut av krigen.

 ROMAN PILIPEY / AFP / NTBFoto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

Bolton forteller at hvis Trump ber om fredssamtaler, vil Putin først hevde at det er urettferdig og ikke i Russlands interesse. Men etter hvert vil Putin si «for deg, Trump, gjør jeg det».

– Dette vil glede Trump, og til slutt føre til at dagens front blir de nye grensene mellom Russland og Ukraina; Putin vil få tid til å bygge opp hæren sin igjen, og han vil få muligheten til å erklære seier. Dessverre er Trumps presidentskap til fordel for Moskva.

– Men finnes det en fredsavtale som kan både tilfredsstille russerne og ukrainerne?

– Jeg ser ingen. Jeg tror mange er krigstrøtte i Europa og Ukraina. Men den viktigste lærdommen er at uprovosert aggresjon kan seire.

Read Entire Article