Finansministeren vil motta Japans høythengende utmerkelse på et «egnet tidspunkt senere».
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Finansminister Jens Stoltenberg tildeles Japans prestisjefylte orden «Grand Cordon of the Rising Sun».
- Det er uklart når og hvordan han vil ta imot utmerkelsen, som deles ut av Japans keiser. Den kan mottas i Japan eller i mottagerens hjemland, forklare konsul Hajime Matsumura.
- Finansdepartementet sier at Stoltenberg vil ta den imot «på et egnet tidspunkt senere», men at de må komme tilbake til når.
- Japans ambassade begrunner tildelingen med Stoltenbergs bidrag til å styrke sikkerhetssamarbeid mellom Japan og NATO, samt bilaterale forbindelser med Norge.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Mandag kveld meldte Japans ambassade at finansminister Jens Stoltenberg (Ap) tildeles «Grand Cordon of the Rising Sun».
– Stoltenberg takker japanske myndigheter for denne utmerkelsen. Han vil ta den imot på et egnet tidspunkt senere, når det blir må vi komme tilbake til, skriver kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet i en sms til E24.
E24 har tidligere omtalt at Japan ville gi ordenen til Stoltenberg. Det er den mest høythengende utmerkelsen en utlending kan få av japanske myndigheter, og deles ut av landets keiser.
Den gang ville hverken Japans ambassade eller Stoltenberg selv kommentere saken, eller si noe om finansministeren ville ta imot utmerkelsen.
«Ordenen tildeles Stoltenberg for å ha fremmet og styrket sikkerhetssamarbeid mellom Japan og NATO, og for å ha lagt til rette for gode bilaterale forbindelser mellom Japan og Norge», skriver Japans ambassade mandag.
Utmerkelsen har røtter tilbake til 1875, og en rekke kjente personer har mottatt den. Blant dem finner vi:
- Bill Gates, grunnlegger av Microsoft.
- Klaus Schwab, grunnlegger av World Economic Forum i Davos.
- Sepp Blatter, tidligere FIFA-president.
- Dick Cheney, tidligere visepresident i USA.
Deles trolig ut i Norge
Om Stoltenberg vil møte keiser Naruhito for å få utmerkelsen overrakt, er fortsatt uklart. Trolig vil utmerkelsen deles ut av Japans ambassadør til Norge, i en seremoni ved Japans ambassade.
– Det er opp til mottageren. De kan reise til Japan og få den, eller få ordenen tildelt i sitt hjemland, sier konsul Hajime Matsumura ved Japans ambassade til E24.
Han forteller at det vanligste er at det arrangeres en utdelingsseremoni ved ambassaden. Konsulen håper det vil komme på plass snart.
– Jeg forstår at Mr. Stoltenberg er veldig travel, så det kan ta litt tid å sette en dato. Vi håper vi kan få det til i år, sier Matsumura.
Samarbeidet «betydelig styrket»
Japans ambassade viser til at Stoltenberg i sin periode som Nato-sjef besøkte Japan to ganger. De skriver at samarbeidet mellom Japan og Nato ble «betydelig styrket» under Stoltenbergs ledelse, og at han spilte en viktig rolle i å legge til rette for at Japan og andre partnere i Indo-Stillehavsområdet har fått delta på Natos toppmøter siden 2022.
Ambassaden nevner også at forholdet mellom Japan og Norge også ble styrket under Stoltenbergs regjeringstid. De trekker blant annet frem «Working Holiday»-ordningen som ifølge ambassaden bidrar til å fremme utveksling av unge mennesker mellom Japan og Norge, og som kom på plass etter Stoltenbergs statsbesøk til Japan i 2012.
«Working holiday» er en utvekslingsordning der ungdommer fra et samarbeidsland tilbys opphold for en viss periode ved å kombinere ferieopphold med arbeid.
Japan har inngått slike avtaler med flere land og regioner.
Norge-comeback
Stoltenberg var Nato-sjef frem til i fjor høst, og spilte lenge en sentral rolle under krigen i Ukraina.
Etter Nato-exiten ble han leder for både Den internasjonale sikkerhetskonferansen i München og elitenettverket Bilderberg.
Da Stoltenberg plutselig gjorde comeback i norsk politikk som Støres finansminister, meldte E24 at han sluttet som Bilderberg-sjef.
Han frasa seg også en planlagt rådgiverjobb for det svenske oppkjøpsfondet EQT, ifølge DN.
I mars fortalte Stoltenberg i et E24-intervju at han vil fortsette i norsk politikk hvis Ap og Støre vinner valget.
Han har fått permisjon fra Sikkerhetskonferansen. Direktøren for konferansen har sagt til NRK at Stoltenberg ikke har fått noen frist.