– Jeg kan nesten ikke tenke meg noe vondere

10 hours ago 1


Ifølge Frelsesarmeen har én av tre fått dårligere råd. Ekstra ubehagelig er det for barnefamiliene, forteller Mímir Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson (Rødt) tar til orde for barnefamiliene som sliter i sommer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

Kortversjonen

– Når du vet at de andre på skolen drar i dyreparken, men du ikke har råd, er det jævlig vondt og ubehagelig, sier Rødt-politikeren til E24.

I sommer sender han en ekstra tanke til barnefamiliene som sliter.

I en undersøkelse gjort av Frelsesarmeen svarer én av tre at de har fått dårligere økonomi det siste halvåret:

  • Ifølge organisasjonen ser forskjellene ut til å øke: Av de med lavest inntekt svarer 44 prosent at økonomien er forverret. 30 prosent av de med høyest inntekt svarer det samme.
  • 51 prosent av dem med barn svarer at de har endret ferieplanene på grunn av økonomi.
Utvikling i økonomi så langt i 2025 per juni, fordelt på inntekt. Foto: Frelsesarmeen

Forventningspress

Kristjánsson forteller at det er en forventning om at barna «skal ha gjort noe» når de kommer tilbake til hverdagen.

I tillegg skal man som forelder forsøke å holde barna aktive uten ordninger som SFO.

Les også

Dette koster en dag i fornøyelsesparken

E24 snakker med politikeren over telefon, like etter at han har kjøpt seg en softis til 60 kroner:

– Hvis du skal ha fire softis da ... Jeg kan nesten ikke tenke meg noe vondere enn å gå som forelder og være redd for å bruke penger på ungene sine.

Hvordan har din økonomi utviklet seg i år?

Jeg har fått dårligere råd

Jeg har fått bedre råd

Omtrent det samme som før

– Mange gruer seg

Kristjánsson forteller at han ikke har en bakgrunn med dårlig råd, men:

– Moren min ble syk og trygdet på et tidspunkt, og faren min hadde problemer med andre ting, så jeg vet litt om å komme fra et hjem som ikke er helt på stell – unger er ekstremt sensitive og følsomme, sier Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson, her på talerstolen på Stortinget under en spørretime i 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB

Om familien har han skrevet bøkene «Mamma er trygda» og «Pabbi – en familiesaga om drukkenskap».

– En grunn til at mange foreldre gruer seg, er for at de er redde for å ikke få til en bra nok sommer for ungene sine, mener Kristjánsson.

– Er det noe man kan gjøre for å få en bra sommer uten at det koster skjorta?

– For det første finnes det en del frivillige ferietilbud i regi av Frelsesarmeen og lignende – som politikere bør vi støtte mer opp om dette. De siste årene har det vært mer fokus på matkøer, og disse organisasjonene har nok brukt en del penger på dette, svarer Kristjánsson.

Mímir Kristjánssons hundre dager uten alkohol: – Jeg har fått mer kontroll på livet

Økning siden krigen i Ukraina

Irene Bjørnhild Mathisen i Frelsesarmeen forteller til E24 at det hender de ser seg nødt til å justere budsjettene slik at de ikke får gjort like mye som de ønsker.

– Vi skal være ærlige på at det siden invasjonen av Ukraina, samt i pandemien før dette, har spist godt av budsjettene våre å møte mennesker i behov for mat, men vi kutter ikke andre tilbud på grunn av dette, sier Mathisen.

NRK rapporterte nylig om flere matstasjoner som stenger dørene i sommer.

  • Familieferietilbud på Jeløya i Moss kommune, i regi av Frelsesarmeen.

  • Familieferietilbud på Jeløya i Moss kommune, i regi av Frelsesarmeen.

1 av 2Foto: Mette Randem/Frelsesarmeen

Mathisen forteller at de ikke opplever et større trykk om sommeren, men at de endrer eksisterende tilbud for å møte sommerens behov.

– Dette i forhold til ferietilbud og dagaktiviteter i juli og august, så barna og de unge har gode opplevelser å dele når skole og barnehage starter, sier Mathisen.

– Alvorlige konsekvenser

– Jeg er helt enig i at det er alvorlig at barn lever i vedvarende lavinntekt og at sosial ulikhet har alvorlige konsekvenser, sier barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) til E24, før hun fortsetter:

– Ap har derfor, sammen med Sp og SV, økt tilskuddet til gratis ferietilbud i Norge, økt barnetrygden, og kuttet i barnehage- og SFO-kostnadene.

Barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap). Foto: Line Møller / VG

Ministeren peker også på at regjeringen i juni la frem en stortingsmelding for videre arbeid med utjevning av sosiale forskjeller. Denne er nå til komitébehandling, før den kan løftes til Stortinget.

– I tillegg har det vært viktig for Ap-regjeringen at folk skal få bedre råd. Vi fører en trygg økonomisk politikk, som får ned prisveksten og kutter renten. Vi vet at dyrtiden har vært tøff for mange, særlig for de som har minst fra før, sier Vågslid.

Les også

Norges dyreste festivalbillett: Her må du punge ut mest

758 millioner kroner

I 2024 foreslo Rødt gratis inngang på offentlige museer om sommeren – et forslag Kristjánsson fortsatt står ved:

– Teknisk museum er ikke like fett som Tusenfryd, men det er ikke langt unna. Jeg tenker også at kollektivtransport burde være gratis for barn om sommeren, sier Rødt-politikeren.

Les på E24+

Forstå rentekuttet: En guide for boliglånskunder

– Jeg er usikker på hvor mye staten ville tapt på det også. Når én unge får et bedre liv, tror jeg du sparer inn de museumsbillettene, med tanke på hva som kan skje om et barn har det dårlig. Dette fremstår som en fornuftig økonomisk investering, fortsetter Kristjánsson.

Les på E24+

Leiebil i ferien: Dette er tabbene som kan koste deg dyrt

Barne- og familieminister Vågslid svarer at de fremfor å detaljstyre hva pengene går til, lar kommunene og organisasjonene som kjenner de lokale behovene forme gratistilbudene.

– Tilskudd til inkludering av barn og unge har i denne regjeringsperioden økt med 231 millioner kroner, og er totalt på 758 millioner kroner. Gjennom ordningen gis det blant annet tilskudd til fritidsaktiviteter, ferietilbud og åpne møteplasser, avslutter Vågslid.

Read Entire Article