EY innrømmer å ha justert språket for å unngå overdrevne påstander.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Revisjon- og konsulentselskapet EY har utviklet et AI-drevet verktøy som skal avsløre grønnvasking. Verktøyene tester informasjon mot lovkrav og flagger risikofylte påstander.
– Et konkret eksempel er at når vi skriver i bærekraftsrapporten at EY har redusert egne utslipp i tråd med målet vi satte oss i 2020. Altså 40 prosent i 2025, så må vi bevise at vi faktisk har gjort det, sier Marita Hagerup Vogt, bærekraftsansvarlig i EY.
Verktøyet er designet for å håndtere store datamengder og kan brukes på hele rapporter, eller nettsidene til et selskap. Setninger som potensielt inneholder overdrevne påstander eller manglende dokumentasjon merkes for gjennomgang. Det fikk EY selv erfare.
Les på E24+
Stor oversikt: Dette tjente 797 partnere i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2023
Endret formuleringer
Før publisering av EYs egne bærekraftsrapport innrømmer Hagerup Vogt at de måtte moderere språket for å unngå potensiell grønnvasking.
– Et eksempel er at vi hadde skrevet noe som: «Vi vil bli bransjens mest inkluderende arbeidsplass». Det stemmer at dette er et mål og at vi jobber aktivt med inkludering, men jeg vil ikke kunne bevise at vi er den mest inkluderende arbeidsplassen. Så her måtte jeg endre utsagnet til: “Vi jobber på flere fronter for å være en inkluderende arbeidsplass”.
– Betyr dette slutten for fluffy konsulentspråk?
– Språket vi brukte for to år siden kunne vi ikke brukt i dag. Nå bruker vi et mer nyansert språk. Det fluffy konsulentspråket er nok på vei ut, og det bør det være, sier hun.
Partner og leder for bærekraftstjenester i EY, Nina Rafen, påpeker at overdreven bærekrafts-kommunikasjon uten substans er et problem, men tror selskaper begynner å finne formen.
– Man har tradisjonelt vært mer forsiktig i kommunikasjon med investorer om finansiell informasjon, men nå ser man at selskapene gjør de samme vurderingene i kommunikasjonen rundt bærekraft. Det blir likere og likere. Mange kommuniserte tidligere ambisjoner uten en plan eller et tydelig delmål, sier hun.
Les på E24+
Hva du kan lære av franske karrieremødre
Oppfordrer til husvask
En fersk global undersøkelse viser, ifølge EY, at halvparten av finansdirektørene er bekymret for grønnvasking i rapporteringen. Norske direktører er ikke en del av undersøkelsen.
– Med reglene som kommer i Europa, øker kravene til handlinger bak ordene. Man må dokumentere en omstillingsplan og beskrive hvordan man jobber mot netto null. Det kommer ikke til å være nok å bare ha et mål, man må faktisk kommunisere investeringsplanene og kostnadene for å komme dit, sier Rafen
Bærekraftsansvarlig, Hagerup Vogt, mener bedrifter nå må ta bærekraftsrapportering like seriøst som finansiell rapportering.
– Å ta en husvask, ikke bare av rapporteringen, men også det man skriver i andre sammenhenger, tror jeg ikke er så rent få som kan trenge. Man må ta det like ordentlig som ved finansiell rapportering. Høy integritet kommer nå på samme måte innenfor bærekraft, sier hun.