– Det Israel nå gjør, er å bruke hjelp som politisk våpen. De prøver å sulte ut hele befolkningen for å tvinge Hamas politisk og militært i kne.
Det sier bistandstopp Jan Egeland om Israels nye plan om nødhjelp.
Siden mars har Israel blokkert all nødhjelp til Gazastripen.
Men nå har den israelske regjeringen kommet med en ny plan:
Israel ønsker at blokaden oppheves mot at regjeringen tar kontroll over nødhjelpsutsendingen, og siler videre ut hvem som skal få hjelp.
Egeland sier det nye ultimatumet til Israel er totalt uakseptabelt.
15 FN-byråer og rundt 200 ikke-statlige hjelpeorganisasjoner i Gaza, skal ikke lenger operere i Gaza.
Foto: EYAD BABA / AFP / NTB– Ingen kan eller vil ta i det fordi hvis vi ikke kan se til at de som trenger det mest får hjelpen, så kan ikke vi og ingen giverland heller delta i dette, sier han.
– De ganger de har prøvd å påvirke oss i disse landene, har vi alltid sagt nei. Det gjør vi også her, fortsetter han.
Men her er meningen at man skal skrinne ut Hamas -folk. Er ikke det rett og rimelig at Israel gjør det?
– Det gjør vi. Vi gir til kvinner og barn. Hamas trenger ikke et ullteppe til, eller en liter vann. De er godt forsynt i sine tunneler. Det er en myte at hjelpen har blitt avskallet til dem. Vår hjelp har vi fulgt fram til mottakerne. Hvert et telt, hvert en liter vann, sier Egeland.
bistandstopp Jan Egeland.
Foto: Ismail Burak Akkan / NRKI tillegg til ny nødhjelpsplan, opplyser Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, at Israel også har godkjent en gradvis utvidelse av offensiven mot Hamas på Gazastripen. Den innebærer permanent nærvær og flytte mesteparten av befolkningen.
NRK har forsøkt å få kommentar fra israelske myndigheter, men foreløpig ikke lyktes med å få svar.
USA skal bestemmer hvem som får hjelp
Ifølge AFP har Israel informert til 15 FN-byråer og rundt 200 ikke-statlige hjelpeorganisasjoner at de vil ta full kontroll over utdelingen av nødhjelp og avvikle det nåværende hjelpesystemet som organisasjoner driver i Gaza.
Ifølge Israel skal det overlates til private aktører, under kontroll av Israel og USA.
Egeland forteller at han har vært i kontakt med FN-ledelsen og de fleste søsterorganisasjonene som er inne i Gaza.
Ifølge han er det over 100 hjelpearbeidere der nå.
– Alle er enige om å ha felles front. Det vi ber om er at grensene åpnes, slik at de tusener av hjelpesendinger, lastebiler som har stått klar i to måneder, kan komme inn før det blir masse død, på grunn av sult, epidemiske sykdommer og mangel på rent dekkevann.
Palestinere står i kø for en porsjon varm mat distribuert av et veldedighetskjøkken i Nuseirat flyktningleir i det sentrale Gaza.
Foto: EYAD BABA / AFP / NTBEgeland er skeptisk til en del private aktører med kommersielle interesser som nå får en større rolle i fordelingen av nødhjelp.
De har ingenting med humanitært arbeid å gjøre, og ingen humanitære organisasjoner gått på kompromiss med dette, forteller han.
– Det må vi ikke gjøre i Gaza nå. Gjør vi det vil Iran, Somalia, Sudan og kanskje Syria og andre land be om det samme. Da er det slutt på humanitært hjelpearbeid slik vi kjenner det fra de siste 100 år, sier Egeland.
– Humanitær hjelp må ikke politiseres
Røde Kors utenlandssjef, Jørgen Haldorsen, sier at sikkerhetssituasjonen i Gaza gjør all nødhjelpsinnsats vanskelig, også det å drive et sykehus midt i en krigssone.
– Nå er det helt avgjørende at sivile, helsepersonell og nødhjelpsarbeidere beskyttes, og at de humanitære aktørene får jobbe etter sine prinsipper, for å sikre hjelp til flest mulig, sier Haldorsen.
– Humanitær hjelp må ikke politiseres, sier han videre.
Palestinere står i kø for et varmt måltid ved et veldedighetskjøkken drevet av FNs Verdens matvareprogram (WFP) i Nuseirat flyktningleir i det sentrale Gaza
Foto: EYAD BABA / AFP / NTBFNs nødhjelpskontor (OCHA) tar sterkt avstand fra Israels nye nødhjelpsplan.
– En slik plan er ikke i tråd med de grunnleggende humanitære prinsippene om upartiskhet, nøytralitet og uavhengig nødhjelpsleveranser.
Det sier OCHAs talsmann Jens Lærke på en pressekonferanse i Genève tirsdag.
– Israels plan er utformet for å ytterligere kontrollere og begrense forsyninger, noe som er det motsatte av hva som trengs, sier han videre.
Onsdag skriver Hjelpeorganisasjonen World Central Kitchen i et innlegg på X at de har stanset arbeidet i Gaza, fordi de har gått tom for forsyninger.
De legger til at deres arbeid ikke kan fortsette uten tillatelse fra Israel til å la hjelp komme inn.
Hamas: Vil ikke snakke om våpenhvile
– Det gir ingen mening å engasjere seg i samtaler eller vurdere ytterligere våpenhvileforslag så lenge sultkrigen og utryddelseskrigen fortsetter i Gaza.
Det sier Gazas tidligere helseminister, Basem Naim til AFP.
Gazas tidligere helseminister, Basem Naim
Foto: Khatchig Awedikian / NRKHan oppfordrer verdenssamfunnet til å «presse Netanyahu-regjeringen til å stanse krigsforbrytelsene med sult, tørste og drap» i Gaza.
Meglerne i Qatar, som har hjulpet til med tidligere våpenhviler, sier tirsdag at de jobber med en ny våpenhvile.
De er fortsatt i kontakt med alle parter, selv om det er store utfordringer.
– Vi fortsetter arbeidet vårt til tross for den vanskelige og katastrofale humanitære situasjonen i Gaza, sier talsmann Majed al-Ansari til AFP.
Publisert 08.05.2025, kl. 17.52