Franske Virginie Salagnac føler hun må inn på boligmarkedet nå, før det løper av gårde. Men de fine leilighetene har det med å bli kuppet, forteller hun.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Tirsdag får vi svar på om prisene på bruktboliger steg eller sank i april. Det har vært solid oppgang hittil i år, drevet av kraftige prishopp i januar og februar.
Franske Virginie Salagnac (37) har fått med seg at prisene har gått opp. Hun har bodd i Norge i to år og vil gjerne komme seg inn på boligmarkedet nå.
– Jeg har lest at prisene trolig vil fortsette å stige. Dette boligmarkedet er merkelig, for prisene går jo aldri ned, sier hun til E24.
I det store og hele har hun rett i det. Boligmarkedet har i nyere tid opplevd kun kortere perioder med prisfall, som da styringsrenten økte mye på kort tid i 2022–2023.
– Det har strengt tatt ikke vært en korreksjon siden 2017, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.
Mens i hjemlandet har svingningene historisk vært mye større, forteller Salagnac. Hun mener Oslo-markedet minner om en boble.
– Men siden jeg ikke vet når eller om den vil sprekke, så føler jeg at jeg må kjøpe nå. For hvis jeg venter 4–5 måneder og så fortsetter prisene å stige – da må jeg kjøpe noe mindre, sier hun.
Les på E24+
Oliver (25) skal inn i Norges best betalte bransje
Offer for kupping
Prisutviklingen er ikke det eneste som skiller Oslo fra Paris, ifølge Salagnac.
– Systemet her er komplisert. Hele greia med budrunder, det har vi ikke i Paris. Der er prisen satt og så er det førstemann til møllen.
Men det er like fullt mange norske budgivere som lykkes med å ta innersvingen på de andre interessentene. Det har Salagnac fått erfare.
– Jeg har skjønt at man kan be om private visninger. Nå har det skjedd fem ganger at jeg var interessert i en leilighet, men så ble den solgt før visning. Det er ganske frustrerende. Fordi det er ingen som forteller deg at det er noen andre som har bedt om privat visning og så spør deg om du vil skru opp tempoet ditt.
Tror prishopp utsettes
E24 møter den franske kvinnen utenfor en bygård øverst på Grünerløkka i Oslo. Der ble det avholdt to visninger samtidig mandag. Det møtte opp kun én til hver av dem. Meglerne forteller at de fleste kom dagen før.
Ifølge daglig leder Caroline Ringså Ask i Proaktiv Eiendomsmegling har det vært «jevnt med interesse og visninger også i april».
– Men det har ikke vært like hett som vi så i januar og februar, sa hun i helgen.
Ask venter nå en moderat prisvekst fremover. Det samme gjør Privatmegleren-topp Grethe Meier.
– Aktivitetsnivået er veldig høyt, men jeg tror vi vil se en mer beskjeden prisutvikling enn det vi spådde ved starten av året, sier hun til E24.
Grethe Meier
Sjef i Privatmegleren.
Én grunn er at det ikke ble noe av rentekuttet i mars, som «alle» ventet på. I tillegg er det den verdensomspennende usikkerheten som Donald Trumps tollregime skaper, ifølge Meier.
– Det betyr nok at de kraftige prisøkningene skyves frem i tid.
Les på E24+
Unni tok uvanlig grep i tilnærmet dødt boligmarked
Ikke helt som Paris
Eiendom Norge anslo før nyttår en prisvekst på 10 prosent nasjonalt og 12 prosent for Oslo i 2025.
Samfunnsøkonomisk analyse har på sin side laget prognoser som tilsier 36 prosent prishopp frem til 2028.
Lite boligbygging, økt etterspørsel, forventede rentekutt og et lavt tilbud av brukte boliger er blant årsakene. I tillegg mener eiendomsaktører at regjeringens krav om bomberom vil trekke prisene ytterligere opp.
Salagnac forteller at hun ikke var helt fornøyd med leiligheten hun akkurat så på, den var litt for mørk, men hun håper å få en annen som ligger på Bislett.
– Problemet er at den var veldig dyr, også sammenlignet med Paris.
Prisnivået i de to byene er ganske likt, forteller hun. Om noe er det litt dyrere her.
– I Paris koster leiligheter gjerne 10–12.000 euro per kvadratmeter. Her kan det være prisen før budrunden. Oslo er jo en fin by, ikke helt som Paris, men likevel er prisene mer eller mindre de samme.