Etter halvspilt sesong er FK Haugesund nå tidenes dårligste eliteserielag.
- FK Haugesund har kun to poeng etter 15 kamper i Eliteserien, det dårligste resultatet siden ligaen ble utvidet i 2009.
- Supportere og eksperter ser behov for drastiske endringer i klubbens ledelse og spillertropp.
- Til tross for utfordringene, står supporterne ved lagets side.
Halvveis ut i sesongen, med 15 kamper spilt, ligger FK Haugesund an til å levere tidenes svakeste sesong i Eliteserien.
Siden ligaen ble utvidet til 16 lag i 2009, har ingen stått med så lite som to poeng på dette tidspunktet.
Faktisk må vi helt tilbake til 1992 for å finne noe tilsvarende. Den gangen hadde Mjøndalen to poeng ved halvspilt sesong – men det var etter bare 11 kamper i en liga med 12 lag.
Terje Flateby, sportsleder i Haugesunds Avis, har fulgt laget tett i over 20 år – og mener det nå er på høy tid med en endring.
– Det er ingen tvil om at det trengs en opprydding i ledende posisjoner i Haugesund, for å rett og slett få satt en ny kultur i klubben. En slags omstart på det hele. Det som har blitt gjort de siste årene, har ikke vært godt nok.
Og går vi enda lenger tilbake, til 1957/58-sesongen, finner vi forrige gang to lag – Sparta og Steinkjer – endte første halvdel av sesongen med under to poeng. Den gang var serien delt i to grupper med åtte lag i hver.
Med andre ord: FK Haugesund er i ferd med å sette en dyster rekord i norsk toppfotball. Lørdag møter de HamKam hjemme.
- Grafikk fra Sofascore
Oversikt
Resultater der ett lag har endt med to eller under to i poengsum
Åtte lag i serien:
- 1951/1952 Gruppe B: Snøgg 2 poeng
- 1952/1953 Guppe A: Varegg 2 poeng
- 1953/1954 Gruppe B: Geithus 2 poeng
- 1953/1954 Gruppe A: Nordnes 2 poeng
- 1954/1955 Gruppe A: Sparta 2 poeng
- 1956/1957 Gruppe A: Årstad 1 poeng
- 1957/1958 Gruppe B: Steinkjer 0 poeng
- 1957/1958 Gruppe A: Sparta 0 poeng
- 1960/1961 Gruppe B: Rapid 2 poeng
Ti lag i serien:
- 1965: Sandefjord Ballklubb 2 poeng
Tolv lag i serien:
- 1974: Raufoss 2 poeng
- 1992: Mjøndalen 2 poeng
Arild Flesjå, pressetalsmann for Maakeberget, sier at supporterne har innsett at det blir OBOS-ligaen i 2026, men håper likevel at laget i det minste kan passere Strømsgodset.
– Vi har to valg. Enten kan vi gå i kjelleren og være svært negative til alt, eller så kan vi holde optimismen oppe foran hver kamp, sier han til VG.
Han peker på at klubben har hatt en lang opptur bak seg.
– Vi har levd på en rosa sky siden 2013, med bronse, cupfinale og kvalifisering til europacup. Alt fungerte så bra.
Men da oppturen snudde, kom fallet brått.
– Vi hadde ikke sett for oss at nedturen skulle bli så brutal som den ble, innrømmer han til VG.
Både Flesjå og sportsleder i lokalavisen, Terje Flateby, er enige om at det i seg selv er en utrolig prestasjon at Haugesund – i motsetning til mange andre lag – har klart å holde seg i Eliteserien så lenge.
Samtidig mener de at laget nå ikke er godt nok for å spille på øverste nivå.
– Denne sesongen er et resultat av en nedadgående kurve som startet omtrent etter cupfinalen i 2019. Siden den gang har klubben ikke gjort en god nok jobb, og de har ikke klart å henge med i den positive utviklingen som norsk fotball har vært i. Resultatene av det ser vi dessverre nå, sier Flateby.
Hva syns du Haugesund skal gjøre? aSkamme seg. To poeng av 45 mulige er flaut og atter flaut. bGjemme seg. Og aldri komme tilbake. cTa seg sammen! Samling i bånn. dKunne ikke brydd meg mindre - om hva de gjør der altså.Terje Flateby peker på flere årsaker til utviklingen:
– Det er et ledelsesproblem. De har ikke gjort gode nok valg, ikke gode nok ansettelser, og ikke en god nok jobb med spillerkjøp, spillerrekruttering og spillerlogistikk – både inn og ut, men først og fremst inn.
Han fortsetter:
– Det er det som gjør at du får et bra lag og får solgt spillere. Du får bygd ut klubben og økonomien. Det har de ikke klart å gjøre de siste årene. Det arbeidet som har blitt gjort, spesielt på logistikksiden, har rett og slett vært for svakt.
- Grafikk fra Sofascore
Viaplays ekspertkommentator Lars Tjernås peker på en rekke utfordringer i FK Haugesunds spill:
– De spiller veldig åpent, med store avstander i laget defensivt, og fremstår som mindre strukturerte enn mange andre lag. I tillegg tar de stor risiko i frispillingen, noe som har gitt minus i regnskapet.
Han legger til:
– De har også slitt økonomisk, og problemer i klubben forplanter seg nesten uten unntak til problemer i laget.
Runar Nordvik, medieansvarlig i FK Haugesund, sier til VG at spillerne står støtt og viser dedikasjon, til tross for motgangen klubben nå opplever.
– Alle med hjerte for FK Haugesund – enten man er ansatt, leder eller supporter – er naturlig nok preget av resultatene.
Likevel er det ingen endringer i klubbens ambisjoner, understreker han.
– Planen for fremtiden er krystallklar: å gjenreise FK Haugesund til å bli en maktfaktor i norsk fotball både på herre- og damesiden.
Til tross for en historisk tung sesong, har ikke Maakeberget gitt opp laget sitt. Det understreker Arild Flesjå overfor VG.
– Det verste som kan skje for en spiller, er at ingen støtter dem. De gjør så godt de kan, og hvis vi da bare skulle svikte dem – hva slags supportere hadde vi vært da?
– Da har vi ingenting igjen.