Ikke ta råd fra «finance bros»

14 hours ago 6


Mange unge menn følger investeringsråd fra tilfeldige på TikTok. Hvordan i alle dager havnet vi der?

 TikTokSTOR TREND: Økonomi og investeringstips går viralt på TikTok. Mange av brukerne snakker om hvordan følgerne kan bli styrtrike på svært kort tid. Foto: TikTok
Torsdag 26. desember kl. 08:30
 SELMA STAVEM LYNGAv: SELMA STAVEM LYNG

2. nestleder i Oslo Unge Venstre

Hva er «finance bros»?

  • «Finance bros» på TikTok har vokst frem som en trend der unge menn gir hverandre råd om investering og økonomi.
  • Mange av disse rådene dreier seg om raske investeringstips, kryptovaluta, eller aksjekjøp som lover høy avkastning, men rådene baseres ofte på overfladisk kunnskap eller ren spekulasjon.

Jeg er 18 år og bor fortsatt hjemme, men snart skal jeg ut i voksenlivet.

Når den tid kommer, er jeg trygg på at jeg kommer til å klare meg helt fint, fordi jeg har hatt både samfunnsøkonomi og økonomistyring på skolen.

Men mange unge har ikke hatt andre lærere enn «finance bros» på TikTok og Instagram, som hevder å vite hvordan du kan bli rik på én måned med ingen kvalifikasjoner, penger eller tid.

Hva skjer da når regningene begynner å komme, rentene går opp, og disse gutta er alt du har å se til?

Man lærer litt om økonomi i P-matte, men mange velger bort faget til fordel for en mer teoretisk variant.

Det burde ikke være sånn at hvilken matte du velger avgjør hvor godt du klarer deg i overgangen til voksenlivet – at du ville bli lege og ikke advokat.

Alle trenger basiskunnskaper om personlig budsjett, regnskap, og sparing.

Få vet hvordan man bruker nettbanken sin effektivt eller hvordan rente- og valutakursendringer påvirker økonomien – og enda færre forstår hvorfor disse endringene skjer.

Dette er nokså grunnleggende kunnskap, som hele samfunnet er bygget på. Det er ikke noe vi kan forbli uvitende om, eller stole på at økonomigutta på TikTok skal lære deg.

Disse har ofte en skjult agenda.

Noen av økonomi-influenserne har kanskje noe relevant utdanning, andre ikke. Men det de alle uansett har til felles er at de tjener penger på at du klikker deg inn på, ser og liker videoene deres.

Tro meg, jeg forstår fristelsen av krypto-drømmen de påstår de kan oppfylle, eller aksjehemmelighetene Norges rikeste ikke forteller deg. Men noen ganger er det faktisk for godt til å være sant.

Målet deres vil alltid være å få deg til å gjøre det som gagner dem best og gir dem mest penger, fremfor å genuint forsøke å hjelpe deg å lykkes i livet.

Det er ingen garanti for at det de forteller deg faktisk har noe samfunnsøkonomisk grunnlag bak seg, eller at det ikke vil lede deg rett i gjeldsfellen.

Jeg har sett influencere oppfordre til å investere penger fått fra forbrukslån i aksjer – dette er galskap, og absolutt ikke noe noen burde oppfordre til.

 Hallgeir Vågenes / VGHADE, NYNORSK: Fpu-leder Simen Velle ønsker å innføre et obligatorisk fag i privatøkonomi. men han vil ikke øke antall timer på skolen. Derfor må dette faget erstatte et annet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Simen Velle foreslo tidligere i år å bytte ut sidemål i norsk med et obligatorisk økonomifag. Dette støtter jeg fullt ut.

Om vi starter økonomiundervisningen i åttende klasse, og fortsetter med det gjennom ungdomsskolen og videregående, får vi unge som i større grad kan sile ut bullshit-tipsene de ser på nett.

Når vi allerede har to skriftspråk som alle forstår, kan det være verdt å spørre om vi bør bruke sidemålstiden på noe som faktisk gir oss noe i hverdagen.

Grunnleggende økonomisk forståelse er ikke et luksusbehov; det er noe vi alle har bruk for. Uten denne innsikten står mange unge i fare for å gjøre kostbare feil, og det er noe samfunnet kan forhindre ved å gi oss de rette verktøyene fra starten av.

Det starter med et obligatorisk økonomifag på timeplanen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article