– Ikke kom hit for eventyr!

2 hours ago 2


Kortversjonen

  • Hundrevis av rumenske leiesoldater har krysset grensen til Rwanda etter Gomas fall til M23-opprørere.
  • FN organiserte evakueringen, mens M23 ledet overleveringen ved grensen.
  • Leiesoldatene skal ha vært en del av Kongos hærstyrker, og deltatt i både kamper og trening.
  • Konflikten i Øst-Kongo har ført til store sivile lidelser og presset titusener på flukt.

Hundrevis av rumenske leiesoldater krysset grensen til Rwanda denne uken, etter at den kongolesiske byen Goma falt i hendene på M23-opprørere. Leiesoldatene, som var hyret inn av Den demokratiske republikk Kongos regjering for å bekjempe rebellene, måtte søke tilflukt hos FN-styrker da M23 rykket inn i byen.

– Vi er bare lettet over at vi endelig kan dra hjem. Det er en stor lettelse, sa en av de rumenske leiesoldatene til Reuters da han krysset grensen til Rwanda.

 Brian Inganga / APFoto: Brian Inganga / AP

Bruken av utenlandske leiesoldater viser hvor desperat situasjonen har blitt for myndighetene i Kongo, mener Henry-Pacifique Mayala fra Kivu Security Tracker, som kartlegger konflikten i Øst-Kongo.

– Kongo brukte militære selskaper for å styrke sin underbetalte og uorganiserte hær. Men med nesten ingen koordinering mellom selskapene eller andre aktører på bakken, gjorde leiesoldatenes rolle konflikten enda verre, mener Mayala.

 Moses Sawasawa / APFoto: Moses Sawasawa / AP

FNs fredsbevarende gruppe i Kongo meglet frem en evakueringskonvoi for leiesoldatene. Lastebiler fraktet dem til Rwanda, mens uruguayanske fredsbevarende styrker passet på under overleveringen som ble ledet av M23.

Fotografier fra internasjonale byråer viser leiesoldater som står oppstilt på rekker. De ransakes og viser frem sine pass, før de overleveres til grensesoldater i Rwanda.

 Thomas Mukoya / ReutersFoto: Thomas Mukoya / Reuters

Ifølge flere medier ble leiesoldatene rekruttert av selskapet Asociatia RALF, ledet av den rumenske militærinstruktøren Horațiu Potra.

Potra driver et selskap som sender leiesoldater til Kongo for sikkerhetsoppdrag og militær trening for de kongolesiske regjeringsstyrkene, skriver den rumenske avisen Digi24.

BBC skriver at de har sett kontrakter som viser at leiesoldatene fikk betalt rundt 5000 dollar i måneden, mens vanlige kongolesiske soldater tjener rundt 100 dollar – og ofte ikke får lønn i det hele tatt.

M23-opprørerne har de siste årene gjenerobret store områder i Øst-Kongo. FN og USA hevder at Rwanda støtter rebellgruppen, noe Rwanda benekter.

Soldater fra den kongolesiske hæren og politi er tatt til fange eller har overgitt seg til opprørerne de siste dagene.

 Moses Sawasawa / APFoto: Moses Sawasawa / AP

Erobringen av Goma, provinshovedstaden i Nord-Kivu og den største byen øst i Kongo, markerer en dramatisk eskalering av konflikten. Byen ligger strategisk plassert ved grensen til Rwanda.

Hva er gruppen M23?

Det er en opprørsgruppe som dukket opp etter at fredsavtalen i Kongo kollapset. Den kjemper i de østlige delene av Den demokratiske republikken Kongo (DRC). Gruppen skal ha over 8000 soldater, ifølge FN. I helgen tok M23 kontroll over provinshovedstaden Goma øst i Kongo, og fortsetter fremrykkingen i provinsen.

Hva har M23 oppnådd?

M23 har gjort store territoriale fremskritt i Nord-Kivu. De har tatt kontroll over viktige områder som Rubaya, en by kjent for gruvedrift av coltan, og nylig erobret de byen Goma, den største byene i regionen.

Hvordan er Rwanda involvert?

Kongo, FN og flere andre land, inkludert USA, anklager Rwanda for å støtte M23. Rwanda nekter dette, men FN-eksperter har rapportert at Rwandiske soldater har samarbeidet med M23, og at tusenvis av rwandiske styrker har operert i DRC.

Hvorfor er det fremmedkrigere i Kongo?

De rumenske fremmedkrigerne skal ifølge internasjonale medier ha kjempet sammen med den kongolesiske hæren, og deltatt i opptrening av hæren. Konflikten i det østlige Kongo har pågått lenge, og det har vært en rekke kamper mellom hæren og M23. Dette har ført til at titusenvis av mennesker har blitt tvunget til å flykte.

Konflikten har ført til store sivile lidelser. Nylig angrep demonstranter flere ambassader i Kongos hovedstad Kinshasa, blant dem den franske og belgiske. I Goma ble ofre etter kamphandlingene i byen båret vekk av Røde Kors.

 AFPFoto: AFP

Kongos regjering uttalte søndag at M23s angrep på Goma er «en krigserklæring», skriver Newsweek.

Bruken av utenlandske leiesoldater har en lang og kontroversiell historie i Kongo. Allerede på 1960-tallet kjempet leiesoldater under ledelse av «Mad Mike» Hoare for at det sørlige distriktet Katangas skulle løsrive seg fra Kinshasa.

 Monks / Getty Images«Mad Mike» Hoare til venstre. Foto: Monks / Getty Images

– Siden uavhengigheten har regjeringer i Kongo stolt på hvite leiesoldater for å undertrykke lokale bevegelser som utfordrer deres tyranni, korrupsjon og inkompetanse, skriver den ugandiske journalisten Andrew M. Mwenda på X.

Konflikten i Øst-Kongo handler i stor grad om kontroll over regionens enorme mineralressurser. Området er rikt på gull, kobolt, tinn og koltan – mineraler som er essensielle i produksjonen av mobiltelefoner og elbilbatterier.

 Erberto Zani/REXFoto: Erberto Zani/REX

Analytikere anslår at mineralressursene i Kongo er verdt svimlende 23 billioner euro. Kampen om disse ressursene har bidratt til årtier med konflikt og ustabilitet i regionen.

– Vi kjemper for vår fremtid. Ikke kom hit for eventyr, sa M23-kommandant Willy Ngoma til en av de rumenske leiesoldatene, ifølge Reuters, da de overleverte leiesoldatene til Rwanda. Video viser hvordan kommandanten spør hvor de har fått sin trening, og leiesoldaten svarer den franske fremmedlegionen.

 Moses Sawasawa / APFoto: Moses Sawasawa / AP

Ngoma påpekte den store lønnsforskjellen mellom leiesoldatene og vanlige kongolesiske soldater:

– De rekrutterte dere med en lønn på 8000 dollar i måneden, dere spiser godt. Vi kjemper for vår fremtid, sa han.

Evakueringen av de rumenske leiesoldatene markerer et tilbakeslag for Kongos regjering i kampen mot M23. Det er foreløpig uklart hvordan myndighetene vil reagere på tapet av Goma.

FNs sikkerhetsråd har krevd at M23 stanser offensiven og at «eksterne styrker» i regionen trekker seg ut umiddelbart.

 AFPFoto: AFP

Enn så lenge fortsetter sivilbefolkningen i Øst-Kongo å lide under konflikten. Tusenvis har flyktet fra kampene de siste ukene.

– Goma er ødelagt på grunn av krigen mellom rwanderne og kongoleserne, sa en av de rumenske leiesoldatene til Reuters da han krysset grensen til Rwanda.

Tips meg

Bilde av Espen Rasmussen
Read Entire Article