IA-avtalen: Nytt møte tirsdag – uten IA-avtale

3 months ago 21


Etter at forhandlingene brøt sammen før jul, har det stort sett vært stillstand. Nå oppfordrer arbeidsgiverorganisasjonene Brenna til å snakke om elefanten i rommet.

Foto: Fredrik Solstad / Fredrik Solstad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Vi stiller fortsatt med ambisjon om å få tatt opp forhandlingene igjen, og vi tenker det et kjempenederlag om vi ikke får til det, sier Akademikerne-leder Lise Randeberg.

Tirsdag 28. januar møtes partene i arbeidslivet i det som heter Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd (ALPR).

I starten av januar meldte flere medier at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kalte inn til et møte om IA-avtalen. Det er dette møtet hun mente. Men selve IA-avtalenIA-avtalenAvtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. IA-avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall, og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen. står ikke på agendaen.

I forslaget til dagsorden står følgende punkter:

  • Videre arbeid med å redusere sykefraværet. Det inviteres til en drøfting av hvordan myndighetene og partene i arbeidslivet kan jobbe sammen om dette arbeidet fremover.
  • Nærmere om integrering av ukrainere i arbeidsmarkedet
  • Eventuelt

Les på E24+

Når likestilling forveksles med likhet

Randeberg ser på punktene med bekymring.

– Jeg er nervøs for at Brenna ønsker seg en IA-avtale uten vern av sykelønnen, men bare de andre virkemidlene for å få ned sykefraværet, sier Randeberg.

Hun viser til at Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre gikk ut i VG for to uker siden med syv punkter for å få ned sykefraværet.

– De punktene ligner veldig på det vi nesten ble enige om før jul, men uten avtalesikring for sykelønnen, sier Randeberg.

– Brenna som brøt

I desember kollapset forhandlingene om en ny avtale. I forlengelsen valgte LO å bryte samarbeidet med NHO, om enn midlertidig.

Den da gjeldende IA-avtalen, som har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet, utløp ved årsskiftet. Dermed er ordningen som sikrer full lønn under sykdom, ikke lenger fredet.

Kort oppsummert beror uenigheten i at LO ønsker å frede sykelønnsordningen i fire år, mens NHO kan strekke seg til to.

UnioUnioHovedorganisasjon for arbeidstagere med høyere utdanning. Ledet av Steffen Handal., YSYSHovedorganisasjon for arbeidstagere, med en blanding av industri og yrkesforbund. Ledes av Hans Erik Skjæggerud. og AkademikerneAkademikerneHovedorganisasjon for arbeidstagere med høyere grads utdanning fra universitet eller vitenskapelig høyskole. Ledes av Lise Randeberg. sendte 7. januar et brev til Brenna der be ba henne om å kalle inn partene til forhandlinger. Dagen etter ble det kjent at hun kalte inn til møtet i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd.

Brevet er foreløpig ikke blitt besvart.

– Det var egentlig Brenna som brøt forhandlingene i desember, uten at det vi ser på som reelle forsøk på forslag til løsning ble diskutert, sier Randeberg.

Les også

LOs brudd med NHO: – Det var der det skar seg

– Vi mener det må ting på bordet fortsatt som hadde vært fint å få diskutert, som ikke ble diskutert. Det ble stoppet litt prematurt.

Hun har oppfattet at samtlige egentlig ønsker å gjenoppta forhandlingene, og mener det er på høy tid at partene kommer seg til et ordentlig forhandlingsbord igjen. For tirsdagens møte er ikke i utgangspunktet et møte om IA-avtalen.

– Egentlig er det ikke det. Det er et utsatt møte i ALPR som skulle vært holdt i november. IA-forhandlingene flyttet på det.

– Nå er det sykelønnsproblematikk, men ikke et forhandlingsmøte. Vi skal diskutere hvordan vi får ned sykefraværet. Og så er det en del om integrering av ukrainere.

Finnes mange løsninger

«Unio, YS og Akademikerne beklager sterkt at vi er kommet i denne situasjonen. En rekke mulige løsninger for en ny avtale ble brakt opp på forhandlingsbordet i innspurten av forhandlingene. Disse ble i liten grad realitetsbehandlet», heter det i brevet fra de tre organisasjonene, som der oppfordret arbeidsministeren til å innkalle partene til et nytt møte.

– Vi mener det ligger et spesielt ansvar på statsråden. Hun er riktignok en part, men det er også hun som er statsråd med ansvar for området. Hun har da en meglerrolle, sier Randeberg.

– Vi er enige om veldig mye. Kjernen i det vi er uenig i er lengden på avtalen.

Hun trekker frem at de snakket om tre års vern av sykelønnsordningen, men at det ikke er eneste løsning.

– Vi kan også tenke oss en avtale som ikke er tidsbegrenset, men med forpliktelser til å drøfte underveis. Så kan vi tenke oss en avtale på fem år med stoppunkt etter tre år, hvor vi er nødt å drøfte. Da tenker jeg alle parter vinner.

– Hovedpoenget er at vi egentlig ikke har diskutert det. Vi har ikke fått opp alle alternativer, og vi har ikke jobbet med kompromissløsninger.

Nå håper Randeberg at Brenna løfter denne diskusjonen til topps på agendaen under møtet på tirsdag.

– Ja, det håper jeg. Nå må vi svelge noen kameler og litt stolthet. Og få til en avtale så vi kan få på plass forutsigbarheten i sykefraværsarbeidet og et vern av sykelønnsordningen.

Brenna: – Min dør er åpen

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har fått oversendt uttalelsene fra Randeberg, med spørsmål fra E24 om hvorfor det ennå ikke er kalt inn til et rent møte om IA-avtalen.

– Møtet 28. januar er et ordinært møte i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Forhandlingene om ny IA-avtale ble avsluttet før jul uten resultat, skriver Brenna i en e-post videreformidlet av kommunikasjonsavdelingen ved departementet.

– Dersom jeg får signaler om at noen av partene er villig til å endre standpunkt slik at det er mulig å bli enige, vil jeg selvsagt øyeblikkelig kalle inn til nye forhandlinger. Min dør er åpen.

Hun mener partene må jobbe sammen for å få ned sykefraværet selv om de ikke ble enige om ny avtale.

– Derfor har vi lagt fram hva Arbeiderpartiet ønsker å gjøre for å få ned sykefraværet. For øvrig er Arbeiderpartiet garantisten for at folk fortsatt skal få full lønn under sykdom.

Read Entire Article