– I år er det en veldig økende trend at folk vil ha påsken ved kysten. Det har også vært ekstra trøkk siden påsken er såpass sent, sier konstituert generalsekretær i DNT, Tor Kåpvik.
Og at flere ønsker å nyte appelsinen i fjæresteinene fremfor i solveggen på fjellet, merkes godt på pågangen på de mange turisthyttene langs kysten her i landet.
Ferske tall fra NHO Reiseliv viser at flere enn vanlig planlegger å ta påskeferie i år, nærmere sagt 53 prosent.
Det er en økning på fem prosentpoeng fra i fjor, og blant de som tar ferie, skal 8 av 10 bli i Norge.
Konstituert generalsekretær i DNT, Tor Kåpvik skal selv til fjells i palmehelgen, men resten av påsken blir i byen.
Foto: Marius Dalseg / DNT
Konstituert generalsekretær i DNT, Tor Kåpvik skal selv til fjells i palmehelgen, men resten av påsken blir i byen.
Foto: Marius Dalseg / DNT
– Vi ser jo tydelig at bookingtallene på bestilling av senger på hytter og fyr langs kysten går merkbart opp.
Kåpvik sier det er flere grunner til at kysten er så populær dette året. I tillegg er det flere turisthytter som har måttet stenge i år på grunn av snømangel.
– En ting er at påsken er sen, men det er jo bare å se ut vinduet. Vi har opplevd en vinter med lite snø, og da er nok mange klare til å åpne våren og sommeren ved kysten til påske.
Hvor skal du tilbringe påsken i år?
Dette er de mest populære
DNT har mange hytter, fyr, skipshus og rorbuer langs kysten, men det er noen som er mer populære enn andre.
– Øitangen på Jomfruland i Telemark har blitt veldig populær. Flokehyttene i Haugesund er også alltid utsolgt, de er ganske spektakulære, og er fulle på 10 minutter etter at bookingen åpner. Kråkenes fyr i Måløy på Vestlandet og Torungen fyr utenfor Arendal er også svært ettertraktet, sier Kåpvik.
Drar du til kysten i påsken, sier Kåpvik du kan få andre opplevelser som du ikke får i fjellet.
– De tøffeste kan jo bade. Ellers er det veldig fint å kunne ta seg en padletur om været er bra. Ellers er det gode muligheter for å fiske middagen selv, humrer han.
Gammeløya ligger i Vestergapet ved Kristiansand, her kan du nyte skjærgårdslivet på en "egen" øy. Selv om øya har offentlig brygge, og hele øya er tilgjengelig for allmenheten, kan du selv midtsommers oppleve å finne roen, og være alene her.
Foto: Marius Dalseg Sætre / DNTPå nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, kan du overnatte i idylliske omgivelser på Øitangen. Du kan bade på de vakre strendene, sykle, padle, gå tur eller bare kose deg og finne roen. Øya har med et rikt fugleliv og flotte padlemuligheter. Om våren bugner det av hvite blomster som snur seg med morgensolen som skinner inn i den gamle eikeskogen
Foto: Marius Dalseg Sætre / DNTGuvåghytta på Oksneset i Bø kommune byr på både ro og aktivitet for hele familien. Hytta tilbyr alt fra robåt- og kanoutleie til klatrevegger i umiddelbar nærhet. Landskapet i Vesterålen er helt nydelig, her stiger slående fjellskråningene bratt opp fra strender og hav, med spisse topper og dype botner imellom.
Foto: Kristin Folsland Olsen / DNTStore Torungen fyrstasjon er Idyllisk plassert på en egen øy yttterst i havgapet og sammen med Lille Torungen fyr på naboøya markerer de innseilingen til Arendal by.
Foto: Marius Dalseg Sætre / DNTKråkenes fyr ligger ytterst i havgapet ved Stadthavet, lengst nordvest på øya Vågsøy i Kinn kommune. I fyrbygningen kan du leie Stormsuiten, her er det plass for inntil 4 personer. Her har man hele tredje etasje for seg selv og kan nyte både stormer og fantastiske solnedganger.
Foto: Line Hårklau / DNTFlokehyttene består av fem hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.
Foto: Marius Dalseg Sætre / DNTDen lille ubetjente utleiehytta på Fjøløy ligger like under toppen av det høyeste punktet på øya Fjøløy, én av øyene i tidligere Rennesøy kommune som ligger lengst ute i havgapet. Den har en flott beliggenhet med nydelig utsikt! Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser.
Foto: John Petter Nordbø / DNTFrister det med en tur til en kystledhytte med hovedhus, naust og brygge rett ved sjøen? På Sildevika legger du kajakkene rett utenfor døra og nyter kveldssola etter hvert som den synker ned over horisonten.
Foto: Marius Dalseg SætreToralfbuda ligger ved Eiksund i Ulstein kommune, midt i smørøyet for korte og lengre padleturer i Sunnmøres idylliske skjærgård. Hytta ligger like ved Havågane naturreservat med Europas nordligste eikeskog. Hytta ligger nydelig til med fjorden rett ut, flott å bade, fiske og nyte utsikten fra brygge.
Foto: Sindre Slettestøl / DNTSeilerhytta ligger idyllisk til på Bjorholmen rett utenfor Borøya i Tvedestrand. Borøya ligger mellom Hagefjorden og Oksefjorden. Fra Seilerhytta er det havutsikt mot Møkkalasset fyr og kort vei til holmer og skjær i Raet Nasjonalpark.
Foto: Marius Dalseg Sætre / DNT
Folket vil til kysten
Kjell Gunnar Herregården
Det blir påske langs kysten for meg, for jeg bor helt nede ved vannkanten. Jeg skal bare være hjemme og slappe av. Jeg tror det er flere som velger kystpåske fremfor fjellpåske i år.
Sebastian Antonio Solli
Å være på fjellet i påsken er jo tradisjon, men jeg foretrekker kysten. Jeg skal ta meg en kald cola, og ha skikkelig god stemning med gutta og familien.
Øystein Halvorsen
I år blir det kystpåske på meg. Jeg skal ut på bobiltur langs kysten av Sverige. Jeg er lei av vinter og kulde, så nå vil jeg heller ha varme og sol på kroppen. Jeg tror mange velger kystpåske fordi det er lite snø i fjellet.
Randi Vindfjell
Det blir kysten for meg i år. Jeg skal bare være hjemme, men tenker en tur eller to til sjøen i løpet av påsken. Om været er fint skal jeg sole meg, se på blomstene og fuglene.
Fortsatt muligheter for å leie
Også Oslofjordens friluftsråd merker at interessen for kystledhytter er stor i år.
– Kysten er vel så vakker som fjellet denne påsken, sier informasjonssjef i Oslofjordens Friluftsråd, Kyrre Hurum.
Foto: Ukjent
– Kysten er vel så vakker som fjellet denne påsken, sier informasjonssjef i Oslofjordens Friluftsråd, Kyrre Hurum.
Foto: Ukjent
– Det er mange som vil dra på tur til sjøen i påsken. Kysten er vel så fint som fjellet nå. Det er stille og rolig med et fantastisk lys, sier informasjonsrådgiver Kyrre Hurum.
Oslofjordens friluftsråd og DNT er blant flere organisasjoner som samarbeider om Kystleden, et tilbud om overnatting og aktiviteter langs kysten.
I påsken er mye leid ut, men det er fortsatt mulig å få leid en hytte nær sjø eller vann.
– Mange tror at alt er fullbooket, men om du er litt fleksibel på tid og sted, er det flere muligheter til å få leid en hytte i påsken, sier Hurum.
Dette er utsikten du kan nyte fra Sildevika i Porsgrunn.
Foto: Robert Hansen / NRK
Dette er utsikten du kan nyte fra Sildevika i Porsgrunn.
Foto: Robert Hansen / NRK
Ikke noe å rope «hurra» for
Om du hadde håp om lange, varme deilige aprildager denne påsken, må du tro om igjen. Meteorolog Siri Wiberg ser at det er truende skyer i horisonten for deg som håper på mange godværsdager.
Meteorolog Siri Wiberg sier vi ikke har så mye å se frem til værmessig i påsken.
Foto: Tore Meek / NTB
Meteorolog Siri Wiberg sier vi ikke har så mye å se frem til værmessig i påsken.
Foto: Tore Meek / NTB
– Det er Østafjells som får best vær på lørdag i palmehelgen. Vestlandet vil få lett regn, mens trønderne og nordlendingene får både vind og mer regn. Nedbøren vil komme som snø høyere opp i Nordland. Troms og Finnmark vil få tilskyende og etter hvert litt snø.
Søndag trekker høytrykket, som har gitt fantastisk vær i sør, seg lenger vekk. Dermed gir det sprik i meteorologens prognoser.
– Det er litt spredt nedbør som kommer over hele landet, men det er Vestlandet som får mest.
Resten av påsken er det heller ikke noe høytrykk å spore.
– Det blir lavtrykksaktivitet, og perioder med nedbør. Det er ingen steder som peker seg ut som værvinneren i påsken, dessverre, sier Wiberg.
Det hadde vel ikke vært feil å tilbringe påsken her, i sundet mellom Sandøya og Løvøya i Telemark. Og vi hadde også bestilt finværet på bildet, selvfølgelig.
Foto: Robert Hansen / NRK
Det hadde vel ikke vært feil å tilbringe påsken her, i sundet mellom Sandøya og Løvøya i Telemark. Og vi hadde også bestilt finværet på bildet, selvfølgelig.
Foto: Robert Hansen / NRK
Publisert 10.04.2025, kl. 17.26