Sjeldent syn fra Kielfergen søndag. En hval på mellom ti og femten meters lengde kom til overflaten i Oslofjorden.
Fredag 17. januar kl. 20:20Kortversjonen
- Reisende med Kielfergen fikk se en stor hval på 10-15 meter i Oslofjorden søndag morgen.
- Hvalforsker Martin Biuw mener det nesten helt sikkert var en spermhval, men gir en liten mulighet for at det at det kan være en knølhval.
- Dette er en sjelden observasjon da spermhvaler vanligvis dykker dypt og sjelden sees i Oslofjorden.
– I nitiden søndag morgen var vi så heldige å få se en stor hval rett ved østsiden av øya Søndre Langåra. Den var sikkert mellom ti og femten meter lang, sier Kenneth Nesholt - som er mannskap på Color Fantasy til VG.
Han har jobbet i Color Line i 15 år, men har aldri opplevd noe lignende i løpet av sine over 20 år i flere jobber på sjøen.
Hvalforsker Martin Biuw ved Havforskningsinstituttet sier han er ganske sikker på at videoen fra Nesholt på Kielfergen viser en spermhval, eventuelt en knølhval.
Øya Søndre Langåra ligger nordvest for Fagerstrand i Nesodden kommune i Akershus.
– Jeg har sett på videoen. Mest sannsynlig, bortimot hundre prosent, er dette en spermhval. Men jeg legger inn et forbehold om at det kan være en knølhval, sier Biuw til VG.
Et kjennetegn er at pustehullet er langt fremme og litt ut på ene siden av på hvalkroppen.
– Det er ganske uvanlig med observasjoner av spermhval i Oslofjorden. De beveger seg gjerne dypt i havet. Det er den største av alle såkale tannhvaler, og en størrelse på mellom ti og 15 meter, høres realistisk ut, sier hvalforskeren til VG.
Han sier denne typen hvaler kan dykke ned til minst 1000 meters dyp.
– De lever av variert kost, og er observert langs hele norskekysten, spesielt utenfor Andøya i Vesterålen i Nordland, sier Biuw på Havforskningsinstituttet.
Kan gå på grunn
- Nordsjøen er ikke noe naturlig tilholdssted for spermhval, til det er det altfor grunt.
- Likevel går det spermhval inn her av og til, tilsynelatende med økende hyppighet de siste 10–20 årene.
- Erfaringsmessig får dette en sørgelig utgang; hvalene går på grunn og drukner.
- Ved flere anledninger har flokker av spermhval gått inn i Nordsjøen for så å ende sine dager på sandbankene langs kysten av Danmark, Tyskland, Nederland, England og Belgia.
- Spesielt på den danske vestkysten, i nærheten av Römö, har det vært mange strandinger. I 1996 gikk en flokk på 16 spermhval på grunn her, og i 1997 en flokk på 13.
Blekksprut er spermhvalens viktigste mat, men den spiser også fisk. I
Spermhvalen kan bli minst 50 år gammel, og de voksne hunnene føder én enkelt kalv om lag hvert femte år fram til de kommer i 40-årsalderen.
(Kilde: Havforskningsinstituttet, Store Norske Leksikon)
Beregninger viser at det er rundt 5000 spermhval i Nord-Atlanteren.
– Det er vår største tannhval, den har kjerneområdet sitt vest for Andøya, bekrefter hvalforsker Nils Øien.
– Utenfor Andøya er det et dypvannsområde som vi kaller for Bleiksdjupet. Dette er et spesielt populært område for spermhvalen. Den er en dypdykker som finner næringen sin på store dyp, skriver Øien i en artikkel om hvalforekomst i Norge hos Havforskningsinstituttet.
PS Derfor heter det spermhval:
Forklaringen på navnet
Bindevevsmassen i hodet inneholder en olje som når hvalen er død, stivner (blir voksaktig) til en melkeaktig voks som ligner mannlige kjønnssekret, sperm eller sæd.
Publisert: 17.01.25 kl. 20:20