Siden 2017 har han ledet opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ble den syriske grenen av Al Qaida. 42-åringen begynte som ekstremist, men har moderert seg med årene.
Nå er alle syrere, enten de er kristne, kurdere, sunnimuslimer eller alawitter, svært spent på hva den nye lederen vil. Syria består av mange sekter, religiøse og etniske grupper som frykter kaotiske tilstander.
I et intervju med CNN sist uke ville Abu Mohammed al-Jolani berolige dem alle:
– Ingen har rett til å utrydde en annen gruppe. Sektene hos oss har levd sammen i hundrevis av år og ingen har rett til å utrydde noen av dem.
Videre lover han at Syria må få et system av lover som beskytter alle og sørger for rettighetene til alle grupper.
Han vil bort fra Assad-regimets system som fremmet interessene til sin egen sekt alawittene
Helt siden 2011 har målet vært å styrte regimet til Syrias president Bashar al-Assad. Assad hadde holdt på makten i 24 år, de siste ni årene med hjelp fra Russland.
Nå har Al-Jolani og hans opprørere kastet landet inn i en ny tid.
Oppvekst i gode kår
Navnet hans er egentlig Ahmed Hussein al-Sharaa.
Han ble født i Riyad i Saudi-Arabia i 1982. Faren hans var petroleumsingeniør og geografilærer. Den velstående familien flyttet tilbake til Syria i 1989 der Al-Jolani vokste opp i det borgerlige strøket Mazzeh i Damaskus.
Han tok Al-Jolani eller Al-Golani navnet, for å referere til familiens opprinnelige hjemsted Golanhøydene. Familien flyktet derfra i 1967, da Israel okkuperte de syriske høydene.
Sluttet seg til Al Qaida
Den politiske oppvåkningen kom med den palestinske intifadaen i 2000, da han var 17–18 år.
– Jeg begynte å tenke på hvordan jeg kunne kjempe for undertrykte folk, sa han til dokumentarprogrammet Frontline på den amerikanske tv-kanalen PBS.
Al Qaidas angrep mot USA 11. september 2001 vekket islamisten i ham, ifølge Middle East Eye. Han begynte å delta i hemmelige prekener og diskusjoner i Damaskus.
Da USA invaderte Irak i 2003, deltok al-Joulani Syria i kampene mot de amerikanske styrkene.
Han sluttet seg til Al Qaida, men ble arrestert av amerikanerne i 2006 og satt fem år i fangenskap, blant annet i det beryktede Abu Graib-fengselet.
Tilbake til Syria
Da den arabiske våren feiet over Nord-Afrika i 2011 og felte diktarorer i Egypt og Libya, dro Al Jolani hjem til Syria for å kjempe mot Assad-regimet. Han dannet Nusrafronten som ville erstatte Assad med et IS-lignende sharia-styre.
Han brøt med Al Qaida fordi han ikke ville at gruppen skulle bli en målskive for vestlige angrep. Al-Jolani sa i 2015 at hans gruppe ikke ville utføre aksjoner i Vesten.
Etter hvert framsto han mer som en realpolitiker i egne og tilhengernes øyne. Motstanderne betraktet ham derimot som en opportunist.
Han har lagt fra seg turbanen jihadistene bruker. Nå kler han seg i militæruniform, som ikke viser noen religiøs tilhørighet. Dette bildet skal være fra 2016.
Foto: AfpPå terrorlisten
I mange år holdt Al-Jolani en lav profil. Men nå er han brått blitt en aktør på verdensscenen. Han gjør det for å berolige verden, sier han til CNN.
– En stabilisering av Syria vil bringe flyktninger tilbake. Det er målet. Vi vil få alle som lever i flyktningleirer og de millionene som har søkt tilflukt i Libanon, Tyrkia og Jordan hjem igjen.
Al-Jolani håper også syrere som har flyktet til Europa ønsker å vende hjem.
Syrere verden over følger nøye med på hva landets nye seierherre sier. Han snakker ikke lenger om shariastat, men at Syria trenger og skal få sterke institusjoner.
Siden han brøt med Al Qaida, har Jolani forsøkt å framstå som mer moderat. Men HTS er fortsatt klassifisert som terrororganisasjon i Vesten, og mistanken mot ham er fortsatt utbredt.
Foto: AFPGruppen han leder, HTS står på terrorlisten i Tyrkia, USA og EU.
– For meg er en terrorist en som dreper og skader sivile med overlegg. Jeg har villet kjempe med undertrykte mennesker og det engasjementet har ført meg dit jeg er i dag, sier han til CNN.
Publisert 09.12.2024, kl. 14.16