Hva inneholder egentlig tatoveringsblekk?

4 days ago 11


Eller viktigere: Hva bør det ikke inneholde?

Tatoveringsblekk brukt i Norge og EU reguleres av Reach-forskriften. Det er et regelverk som skal sikre at produksjon, omsetning og bruk av kjemikalier ikke er til fare for mennesker eller miljøet. (Shutterstocks / NTB)

– Det er umulig å si hvilke stoffer som er farlige når man ikke vet sikkert hva tatoveringsblekk inneholder.

Det sier overlege Alexander Fosså fra Oslo Universitetssykehus i en forskning.no-artikkel om kobling mellom tatoveringer og kreft.

Er det virkelig mulig at vi ikke vet hva som føres inn i huden? 

– Et stort problem at vi vet svært lite

Tatoveringsblekk brukt i Norge og EU reguleres av Reach-forskriften.

Det er et kjemikalieregelverk som skal sikre at produksjon, omsetning og bruk av kjemikalier ikke skader verken mennesker eller miljøet.

Hvia det oppdages et tatoveringsprodukt med helsefarlige ingredienser, blir det varslet til Mattilsynet.

Ifølge forsker John Swierk følger ikke alle dette regelverket.

Alle tatoveringsblekk inneholder et fargepigment og en bærer, et stoff som transporterer pigmentet og gjør det mer løselig. (Foto: Shutterstocks / NTB)

– Vi har undersøkt ti blå og grønne blekktyper på det europeiske markedet og fant ut at bare ett av blekkene oppfylte kravene til Reach. De fleste av de andre inneholdt forbudte pigmenter, skriver Swierk på e-post til forskning.no.

Han er en amerikansk kjemiker som var med på å starte Whatsinmyink.com, en nettside som opplyser hva ulike tatoveringsblekk inneholder.

Han mener vi vet for lite om tatoveringsblekk.

– Et stort problem er at vi vet svært lite om den grunnleggende vitenskapen bak og strukturen til en tatovering. Dette gjør det vanskelig å vurdere hvilke risikoer som faktisk er sannsynlige, skriver han til forskning.no.

Bestiller fra seriøse aktører

Det vi vet, er at alle tatoveringsblekk inneholder et fargepigment og en bærer, et stoff som transporterer pigmentet og gjør det mer løselig. Det oppgir ACS, The American Chemical Society.

Ut over det krever Mattilsynet at næringsaktøren, altså tatovøren, tar ansvar for å sjekke at stoffene de bruker, er lovlige.

De Vegas Hallberg jobber i Inspirit Tattoo i Stavanger og er nestleder i Norsk Tattoounion.

Han forklarer at profesjonelle tatovører bestiller blekk gjennom seriøse aktører.

– Vi bestiller blekk fra leverandører i Europa som forholder seg til Reach-forskriften, sier Hallberg.

– I deres blekk er ingrediensene søkbare, og det blir stadig gjennomført tester på det.

– Bestiller man fra Ebay eller Temu, vet man ikke hva man får. Det er stor risiko for at blekk fra slike markedsplasser er piratkopier og at de inneholder ingredienser som er skadelig for helsen, hevder Hallberg.

De Vegas Hallberg er nestleder i Norsk Tattoounion. (Foto: Norsk Tattoo Union)

Hvilke stoffer er farlige?

En studie publisert i Sage Journals, peker ut tre ingredienser som har blitt brukt i tatoveringsblekk og som er farlige:

Polysykliske aromatiske hybrokarboner (PAH), tungmetaller og primære aromatiske aminer (PAA).

– PAH, PAA og tungmetaller som kadmium, bly og kvikksølv kan være kreftfremkallende stoffer, skriver forskerne fra Babu Banarasi Das University i India.

Her er eksempler på Reach-godkjente blekk. Disse brukes på tatoveringsstudioet House of Pain i Oslo. (Foto: Kristin Krog Mehammer)

Mattilsynet peker på de samme stoffene og forklarer at aromatiske aminer blir dannet fra noen typer fargestoffer. 

Også en studie fra 2021 fant skadelige stoffer i tatoveringsblekk: 61 prosent av blekket bestilt på nett inneholdt uoppgitte, forbudte eller skadelige pigmenter.

Referanser:

American Chemical Society. (2022). Exposing what’s in tattoo ink. https://www.acs.org/pressroom/newsreleases/2022/august/exposing-whats-in-tattoo-ink.html

Banarasi Das University. (2022). Toxicological risk assessment of tattoo inks: Ingredients and their metabolic fate. Toxicology and Industrial Health, 38(9), 504–516. https://doi.org/10.1177/07482337221100870

Lind, A. K., Toft, G. B., & Ramlau-Hansen, C. H. (2025). Tattooing and cancer risk: A Danish twin study. BMC Public Health, 25(1), 21413. https://doi.org/10.1186/s12889-025-21413-3

Lovdata. (2008). Forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet mv. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-11-03-1189

Mattilsynet. (2025). Tatoveringsstoff skal være trygge i bruk.  https://www.mattilsynet.no/kosmetikk-og-kroppspleieprodukter/tatoveringsstoff-skal-vere-trygge-i-bruk

WhatsInMyInk. (2025). What’s in my ink? https://whatsinmyink.com/

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article