Hurtigruten viser til attraksjoner som ikke finnes: – Jeg trodde det var en spøk

3 hours ago 3


Har du hørt om «nordlysbroen» eller «Hurtigrutemuseet» i Tromsø? Hurtigruten ber publikum besøke disse stedene om de besøker byen.  Foto: Tom BenjaminsenHar du hørt om «nordlysbroen» eller «Hurtigrutemuseet» i Tromsø? Hurtigruten ber publikum besøke disse stedene om de besøker byen. Foto: Tom Benjaminsen

Har du hørt om Hurtigrutemuseet i Tromsø? Ifølge Hurtigrutens nettsider er det «informative og underholdende museet» perfekt for å lære om hvordan oppdagelsesreisende feiret jul milevis fra alt annet.

Søndag 20. april kl. 10:39

Kulturskolelærer og dirigent Nina Therese Bakke skulle i påsken inn og bestille en tur med Hurtigruten. Mens hun satt og leste om havnene som besøkes, begynte hun å stusse.

– Jeg trodde det var en spøk, sier hun.

Hun fant flere feil og merkelige beskrivelser av byene. Hun mistenker at Hurtigruten har brukt kunstig intelligens til å skrive beskrivelsene av stedene.

– Vi som bor i Tromsø har jo blitt obs på bruk av kunstig intelligens, og jeg tror at det har blitt brukt her. Jeg er overrasket at en så ledende aktør som Hurtigruten, som har hovedkontor i Tromsø, gjør sånne feil.

Hva er den nordligste byen? Og hva er den nordligste havnen?  Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.noHva er den nordligste byen? Og hva er den nordligste havnen? Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.no

Pressevakt i Hurtigruten, Tarjei Kramviken, er kjent med feilene. Noen av de mener han er skrivefeil eller redigeringsfeil, mens andre er han mer usikre på. Han tror likevel ikke det er brukt kunstig intelligens, men forteller at Hurtigruten skal rette opp.

 PrivatNina Therese Bakke mener at en aktør som Hurtigruten bør være presise og nøyaktige når de skriver om stedene de besøker. Foto: Privat

Besøk «Hurtigrutemuseet» i Tromsø

iTromsø har gjennomgått flere av byene og stedene Hurtigruten beskriver på nettsiden sin. Hurtigruten skriver for eksempel at man kan besøke «Hurtigrutemuseet» i Tromsø, som egentlig ligger i Stokmarknes. Og at turistene kan besøke «byens nordlysbru» for å se nordlyset på Prestvannet.

– Jeg bor jo i Tromsø, og har aldri hørt om noe Hurtigrutemuseum her. Det er fabrikkert her også, sier Bakke.

 Skjermdump/ Hurtigruten.noIfølge Hurtigruten kan du besøke Hurtigrutemuseet i Tromsø. Det ligger imidlertid på Stokmarknes. Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.no
Har du hørt om nordlysbrua i Tromsø?  Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.noHar du hørt om nordlysbrua i Tromsø? Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.no

Både Longyearbyen og Hammerfest omtales begge som «Verdens nordligste byer». Narvik omtales som «Narvika».

Og Bakkes hjemkommune, Ørnes, omtales som «dypt inne i majestetiske Helgeland», selv om det ligger på kysten.

– Det ser ut som at de har brukt en rask og lettvint løsning, som har gitt et komisk resultat, men det er jo villedende for turister og andre besøkende, sier Bakke

 Skjermdump/ Hurtigruten.noNarvika het det kanskje opprinnelig på dialekt, men som stedsnavn tilhører det ei vik i Nordfjorden i Agder. Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.no

Bakke synes Hurtigruten med fordel kunne vært mer presis i beskrivelsene.

– Hurtigruten er jo vår ledende turistaktør, og er det noen som burde ta seg tid til å faktasjekke, så er det dem, sier Bakke.

Pressevakt for Hurtigruten er enig i at det kan misforstås.

– Jeg kan være enig i at dette kan misforstås, så vi skal se på formuleringen, sier Kramvik.

 Skjermdump/ Hurtigruten.noNina Therese Bakke er fra Ørnes, og stusser på at det beskrives som dypt inne i Helgeland. – Det ligger jo ytterst på kysten, sier hun. Foto: Skjermdump/ Hurtigruten.no

Liten «n» og redigeringsfeil

Om mulighetene for å se nordlyset i Tromsø, står det: «Byens nordlysbru er et flott sted å se lysene som skimtes over Prestvannet». Kramviken tror dette dreier seg om et merke man kan finne på Google Maps kalt «Aurora Viewing Bridge», selv om det ikke er et kjent landemerke i Tromsø.

– Det er skrevet med liten «n» i nordlysbrua, og er derfor ikke ment som et stedsnavn, sier Kramviken.

På nettsiden står det at man kan besøke Hurtigrutemuseet i Tromsø: «Dette informative og underholdende museet tar for seg alt fra møter med isbjørner til hvordan oppdagelsesreisende feiret jul milevis fra alt annet», skriver Hurtigruten.

– Det er ment å stå «Polarmuseet». Hurtigrutemuseet ligger på Stokmarknes, det er helt klart. Det er ikke noe annet enn en redigeringsfeil, sier Kramviken.

Ikke kunstig intelligens

At Narvik omtales som «Narvika», forteller Kramvik er en skrivefeil. Og beskrivelsen av Ørnes som dypt inne i Helgeland, innrømmer Kramvik kunne vært formulert annerledes.

– Det er en dårlig formulering, men det kommer likevel godt fram i brødteksten at Ørnes ligger ved kysten.

Om beskrivelsen av de nordligste byene i verden, svarer Kramvik at han ikke helt vet hva som har skjedd.

– De kaller seg begge det, men Longyearbyen er uomtvistelig verdens nordligste by. Det ser rart ut. Vi skal se på dette.

På spørsmål om hvordan det har skjedd, svarer Kramvik:

– Hvordan det har skjedd vet jeg ikke. Jeg tror ikke disse har blitt laget med kunstig intelligens.

Read Entire Article