Konkurransen er i gang. Hvem er mest «tough on ungdoms-crime»: Arbeiderpartiet eller Høyre?
Rapporterer fra Stortinget Lørdag 8. februar kl. 12:09Kortversjonen
- Høyres Mari Holm Lønseth mener regjeringens tiltak mot ungdomskriminalitet ikke er nok.
- Arbeiderpartiets justisminister Astri Aas-Hansen vil fotfølge kriminelle ungdommer og innføre raskere domstolsbehandling.
- Lønseth vil at Høyre skal gå inn for generell bevæpning av politiet.
– De tre punktene som den nye justisministeren tar til orde for er langt ifra nok for å klare å håndtere den nye og veldig alvorlige kriminalitetsutviklingen vi ser, sier Mari Holm Lønseth.
Hun er Høyres justispolitiske talsperson – og ble i fjor sommer lansert av Erna Solberg med lovnaden om at hun skulle være aller mest tough-on-crime.
Kniv-stopp
Arbeiderpartiets nye justisminister Astri Aas-Hansen vil fotfølge mindreårige som begår gjentatt kriminalitet. Hun vil også få på plass raskere domstolsbehandling og egen straff for å bruke mindreårige til kriminalitet.
Velkommen etter, er svaret fra Lønseth – som vil ty til kraftigere lut for å bekjempe ungdomskriminalitet.
– Vi må blant annet ha strengere straffer for å bære kniv. Bare på mandag og tirsdag beslagla Oslo-politiet 10 kniver i byen, det har blitt alt for vanlig å gå med kniv. Der har regjeringen tidligere gitt oss en kald skulder, sier Lønseth.
Hun vil også gi politiet større mulighet til å bruke fotlenke på kriminelle og personer med oppholdsforbud, også på barn under 15 år.
– Jeg mener regjeringen ikke har vist nok handlekraft mot denne kriminaliteten – og det er Jonas Gahr Støre som har vært statsminister hele tiden. Den handlingslammelsen må rett og slett ta slutt, sier Lønseth.
– Alle disse verktøyene burde egentlig ha blitt innført for lenge siden, men nå sitter vi og venter. Da er jeg redd for at vi ikke får tatt tak i kriminaliteten.
Hun mener også at vi må bli «mye tøffere» i møte med unge kriminelle.
– Derfor ønsker vi også landsdekkende institusjoner med låste dører, også for dem under 15. Vi må ta tryggheten tilbake.
Fakta om kriminalitetsutviklingen:
- Ran har økt med 175 prosent
- Gjengangere under 18 år med mer enn ti lovbrudd er doblet
- Vinningslovbrudd opp 54 prosent
- Voldslovbrudd opp 55 prosent
- Ulovlig bevæpning på offentlig sted har doblet seg
- Vold og trusler mot offentlige tjenestepersoner har nesten doblet seg
- 309 færre politifolk i politidistriktene
Kilde: Justis- og beredskapsdepartementet
– Blir ikke dette bare en konkurranse i å være tøffest i klassen?
– Nei, jeg mener det egentlig handler om å ta utviklingen på alvor. Kriminalitetsbildet har endret seg de siste årene, og da må også politikken endre seg sånn at man har de verktøyene som faktisk trengs, sier Lønseth og fortsetter:
– Som økningen i ulovlig våpenbæring, eller problemet med at barn nærmest blir brukt som leiesoldater for å utføre kriminalitet for kriminelle nettverk. Da må vi ha et regelverk som er tilpasset den situasjonen.
– Skal straffes
Nyutnevnt justisminister Astri Aas-Hansen skriver i en e-post til VG at regjeringen sitt klare mål er at alle i Norge skal føle seg trygge.
– Vi har lenge vært tydelig på at vi i Norge skal være tøffe mot kriminalitet, og vi skal være tøffe mot årsakene til kriminalitet. Når noen bryter loven, skal det få konsekvenser. Den som begår lovbrudd, skal straffes. Reaksjonen skal komme raskt.
Astri Aas-Hansen
Aas-Hansen mener mye allerede er gjort, og sier regjeringen har igangsatt og gjennomført «svært mange tiltak» som vil bidra til å forebygge og bekjempe barne- og ungdomskriminalitet.
– Vi har økt politibudsjettene, forbedret straffereaksjonene og økt kapasiteten i ungdomsenhetene, for å nevne noe. For å forebygge barne- og ungdomskriminalitet er det bevilget samlet 438 millioner kroner til ulike tiltak i 2025.
Les også: Solberg: Høy innvandring kan ikke fortsette
Ønsker mer bevæpning
Lønseth tar også til orde for å innføre generell bevæpning
av politiet.Torsdag formiddag sa tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at hun har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, og at hun nå vil kjempe for å snu Sps standpunkt og innføre det.
Dersom Lønseth klarer å overbevise Høyre om det samme, kan det bli flertall med Sp, Frp og Høyre på Stortinget for å innføre generell bevæpning av politiet.
I dag er det kun Frp som er for en generell bevæpning av politiet.
– Det er på høy tid at politiet i Norge blir bevæpnet. Trusselsituasjonen er blitt så alvorlig at fremskutt lagring
ikke lenger er tilstrekkelig. Mer alvorlige situasjoner og økt bruk av kniv og våpen gjør det nødvendig at politiet bærer våpen fast. Politiet må kunne beskytte oss, og seg selv, raskt når situasjoner oppstår, sier Lønseth.