Høyre kan snu om politivåpen: – Tiden er inne

3 hours ago 5


Jeg har snudd om generell bevæpning av politiet. Dessverre, kan man nesten si, er tiden inne, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim til NRK.

Han leder komiteen som lager utkast til nytt partiprogram i Høyre. Da førsteutkastet kom i fjor var han imot generell bevæpning. I det nye andreutkastet er han for.

Hva har endret seg?

Oppdragene blir mer uforutsigbare og alvorlige. Én ting er gjengkriminalitet, men også tung psykiatri, som plutselig kan eskalere. Det å måtte løpe tilbake i bilen og bevæpne seg i en sånn situasjon, er nesten ikke mulig å forsvare, sier Asheim.

Henrik Asheim på Politisk kvarter

SNUR: Høyre-nestleder Henrik Asheim har endret syn på bevæpning av politiet.

Foto: Christian Breidlid

I dag har politiet tilgang til våpen gjennom såkalt framskutt lagring i tjenestebilene. Generell bevæpning innebærer at politiet får bære våpen som en normal del av uniformen. Høyre åpner også for at politiet skal få kroppskamera, som kan dokumentere det de opplever ute på oppdrag.

Flere kan snu

Så langt er det bare Fremskrittspartiet på Stortinget som går inn for generell bevæpning.

– At flere i Høyre er enige med Frp synes vi er hyggelig. Innen justisfeltet merker vi at det er flere partier som kommer oss i møte, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Helge André Njåstad.

Frp har fremmet et forslag for Stortinget om generell bevæpning, som Njåstad håper vil få flertall allerede i vår.

Bevæpning i Politiet

Politifolk som bærer våpen.

Foto: NTB

Han viser til at flere partier kan komme til å endre syn på landsmøtene sine. I Senterpartiet er tidligere justisminister Emilie Enger Mehl blant dem som ønsker et slikt linjeskifte. Fylkeslagene i Rogaland og Telemark er blant dem som støtter dette.

Og i KrF har nestleder Ida Lindtveit Røse tatt til orde for generell bevæpning, trass i at KrF sammen med Venstre stanset Høyre/Frp-regjeringens åpning for dette i 2014.

På Stortinget har Frp, Høyre og Senterpartiet 84 av 169 mandater. Det betyr at de kun mangler ett mandat på å sikre flertall, siden Christian Tybring-Gjedde nå møter som uavhengig representant.

Lønseth og Asheim

FOR: Da Henrik Asheim og Mari Holm Lønseth la fram førsteutkastet til nytt partiprogram i september i fjor var Asheim mot bevæpning. Nå er han for.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

I Høyre er Asheim del av et mindretall i partiets programkomité. Unge Høyre vil beholde dagens regler, i likhet med Oslo Høyre. Men andre fylkeslag, som Akershus, Agder, Vestland, Vestfold, Trøndelag, Innlandet, Troms, Nordland, Telemark, Rogaland og Finnmark sier ja.

Og Høyre-profiler som Ingunn Foss og Sveinung Stensland har gjort som Asheim – og endret mening.

– Budkrig

SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland mener signalene fra sentrale profiler i Høyre, Sp og KrF føyer seg inn i det han opplever som en uheldig politisk trend.

Nå pågår det en budkrig i norsk politikk om hvem som kan være tøffest mot kriminalitet, sier Unneland.

Han mener generell bevæpning av politiet er en dårlig idé fordi det øker faren for ulykker og kanskje kan senke terskelen for når man tyr til våpen.

Andreas Sjalg Unneland

Andreas Unneland i SV vil beholde dagens regler.

Foto: William Jobling / NRK

Et politi med sivilt preg som løser situasjoner uten våpen, har tjent oss godt i lang tid i Norge. Og i dag har jo politiet våpen i bilen. De har mulighet til å bevæpne seg raskt. Vi har også mulighet til å innføre midlertidig bevæpning og politiet har fått elektrosjokkvåpen. Så her har man mange verktøy i verktøykassen for å løse krevende situasjoner, sier han.

På spørsmål om det er en strategisk vurdering fra Høyres side å snu i denne saken, svarer Asheim som følger:

Nei, det er det ikke. Jeg er klar over at når målingene butter litt, så blir alt lest inn i det. Men dette er en programkomité som er delt nesten på midten.

Så det er ikke et uttrykk for at Høyre nå skal tøffe seg for å vinne flere velgere?

Nei, det ville vært veldig uansvarlig å bruke et så krevende spørsmål til taktikk og strategi.

Utfordret Støre

Tidligere denne måneden tok Senterpartiets tidligere justisminister Emilie Enger Mehl opp generell bevæpning med statsministeren i Stortinget.

– Etter å ha hatt ansvar for politi, trygghet og sikkerhet i Norge så lenge, har jeg blitt helt trygg på at det er riktig å innføre generell bevæpning i Norge, sa Mehl.

Støre svarte at regjeringen arbeider videre med spørsmålet og ikke har konkludert.

– Vi skal trygge dem som er på jobb for politiet, og vi skal trygge dem som politiet er på jobb for å trygge, sa Støre.

Politibetjent Adnan Naeem i Oslo politidistrikt.

NYE REGLER: Politibetjent Adnan Naeem vil ha nye regler for bevæpning av politiet.

Foto: Mats Rønning / NRK

Da NRK snakket med politibetjent Adnan Naeem om bevæpning i fjor, argumenterte han for nye våpenregler:

– Det er flere ganger vi sitter i bil og kommer over knivepisoder, slagsmål med farlige gjenstander, og da må du gripe inn. Det kan være trusler med skytevåpen ute på gata, sa Naeem, som la til at elektrosjokkvåpen er et nyttig verktøy, men ingen fullgod erstatning.

– Det er mye tryggere med våpenet på hofta, sa politibetjenten.

Publisert 23.02.2025, kl. 19.47

Read Entire Article