Klimaendringer og økte utslipp gjør at det er mindre oksygen i Sognefjorden og andre store fjorder på Vestlandet. Det får konsekvenser for livet i fjorden.
Tirsdag 8. april kl. 10:04– Når oksygeninnholdet i en så stor fjord som Sognefjorden er blitt redusert med nesten 15 prosent på bare 30 år, blinker det en varsellampe, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
Direktoratet har gitt Norsk institutt for vannforskning (Niva) i oppdrag å lage en rapport om oksygennivået i Storfjorden ved Ålesund, Byfjorden ved Bergen og Sognefjorden.
Den viser at på 30 år har oksygennivået i Sognefjorden falt med 15 prosent.
– Varmere klima reduserer i stadig større grad oksygennivåene i store fjorder med lav vannutskiftning på Vestlandet. Det gjør at fjordene har mindre evne til å tåle andre store påvirkningsfaktorer på oksygenet, som utslipp av nitrogen og fosfor fra oppdrettsnæring, jordbruk, avløp og industri, sier Singsaas.
Miljøtilstanden i Sognefjorden har dermed blitt verre. Det er tilført langt flere næringssalter og stoffer som nitrogen og fosfor.
– Det er per i dag ikke kritisk fare for at fisk og annet liv i fjordene dør som følge av at det har blitt mindre oksygen i vannet, men hvis utviklingen fortsetter vil dyrelivet få større og større utfordringer, sier miljødirektøren.