Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_843de40fb7910aa6b05859154ca60f25, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Hoppsjefen åpner opp etter oppsigelsene: – Grovt overtramp - NorwayToday

Hoppsjefen åpner opp etter oppsigelsene: – Grovt overtramp

2 days ago 5


Magnus Brevig har, sammen med hopplandslagets skredder Adrian Livelten, vært suspendert som trener siden 10. mars. Dagen etter ble også assistenttrener Thomas Lobben suspendert fra sin stilling i Norges Skiforbund.

Torsdag morgen erfarte først VG at de tre var ferdige. NRK fikk kort tid etter bekreftet fra Brevigs advokat, Julie Høydal Davik, at Brevig hadde signert en hemmelig sluttavtale.

– Vi kan bekrefte at det er inngått en sluttavtale med Skiforbundet. Innholdet i sluttavtalen er konfidensielt. Brevig er fornøyd, alle forhold tatt i betraktning, med at partene kom til en løsning om arbeidsforholdet, slik at utøverne kan komme ordentlig i gang med forberedelsen for OL-sesongen, sier Davik til NRK.

Skiforbundet bekreftet senere torsdag at Brevig, Livelten og Lobben er ferdige i jobbene sine. På ettermiddagen møtte sportssjef Jan-Erik Aalbu pressen.

– Det er en veldig tung dag. Det er flinke, dyktige personer, som har mistet jobbene sine. Dessverre ble det begått et såpass grovt overtramp at det ikke var noen vei tilbake. Vi prøver å gjenoppbygge omdømmet og tilliten, for det har fått seg en kraftig knekk, sier Aalbu til NRK.

Jan-Erik Aalbu

HOPPSJEFEN: Jan-Erik Aalbu, her under rennene i Vikersund i mars.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han innrømmer at det har tatt tid å få en sluttavtale på plass. Nå ønsker han å se frem mot OL i 2026, med planer om å fortsette som sportssjef.

– De første ukene var det fosterstilling og overlevelsesmodus. Å stå i det for utøverne var knalltøft. Gudskjelov, så har vi kommet til en enighet mellom NSF og de tre suspenderte om at arbeidsforholdet opphører, forteller sportssjefen.

Brevig ønsker ikke å snakke

NRK har vært i kontakt med Brevig torsdag. Han ønsker ikke å gi noen kommentar, og viser til advokatens uttalelse.

– Størrelsesorden på avtalen, kan du si noe om han er fornøyd med summen?

Han tenker at den avtalen han har inngått er ok. Alle forhold tatt i betraktning, sier Davik til NRK.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med Livelten eller Lobben.

Generalsekretær i NSF, Ola Keul, uttalte seg skriftlig til pressen tidligere torsdag.

– Vi ønsker ikke å gå inn i detaljene, da dette er personalsaker. Vi ber om forståelse for vårt behov for å ivareta personvernet og integriteten i prosessen, sier konstituert generalsekretær, Ola Keul.

– Vi har heller ikke sett grunn til å vente på konklusjonen fra FIS’ gransking. Det faktagrunnlaget som foreligger knyttet til hendelsene 7. og 8. mars er etter vår oppfatning tilstrekkelig til å trekke konklusjonen om at videre ansettelse ikke var mulig, sier Keul.

NRK får opplyst at Brevig signerte en sluttavtale med Norges Skiforbund mandag kveld.

Suspensjonene skjedde få dager etter at Johann André Forfang og Marius Lindvik ble disket fra den siste VM-konkurransen i Trondheim på grunn av manipulasjon av hoppdressene.

Nå er altså Brevig, Livelten og Lobben ferdige i forbundet.

– Den eneste mulige konklusjonen

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, er ikke overrasket og kaller det årets minst uventede hoppnyhet.

– Dette var den eneste mulige konklusjon på det tristeste kapittelet i norsk hopphistorie. Magnus Brevig kunne ikke være den som flagger i gang landslagshopperne fra trenertårnet når verdenscupsesongen starter på Lillehammer 21. november. Signalet hadde blitt helt og fullstendig feil, sier Saltvedt.

Han fortsetter:

– Dette har både hoppsjef Jan-Erik Aalbu og resten av ledelsen i Norges Skiforbund visst i snart tre måneder.

– Det eneste som kanskje er litt overraskende, er tidspunktet. Dette er et slags dødvann i prosessen. Tidslinjen siden 8. mars, da dette ble avslørt, er lang nok til at behandlingen ren arbeidsrettslig fremstår som forsvarlig, sier Saltvedt.

– Men det er samtidig litt merkelig at man da ikke like gjerne kunne ha avventet konklusjonen på FIS-granskingen av skandalen, sier han videre.

Hoppskandalen: Dette har skjedd

Tidligere denne uken ble det klart at Rune Velta, Roar Ljøkelsøy og Anders Fannemel vil ha treneransvaret for de norske herrehopperne under Olympiatoppens samling på Gran Canaria senere denne måneden.

Det er ikke klart om de tre også vil utgjøre det norske trenerteamet den kommende sesongen.

– Ljøkelsøy, Fannemel og Velta er med dit for en grunn. Så skal vi ned dit for å se om det er en oppgave som vi kan løse sammen. Det skal være på plass et team i god tid, og i løpet av sommeren. Det er viktig at vi får på plass den organiseringen vi skal ha, forteller sportssjef Aalbu.

Saltvedt bemerker seg at sluttavtalen kommer nærmest samtidig som trenerteamet på Olympiatoppens samling ble presentert.

– Signalet er tydelig nok: OL i Cortina er bare 9 måneder unna, og hopperne trenger de avklaringene de kan få på en situasjon som de siste månedene mildt sagt har fremstått som uoversiktlig og sikkert også vært frustrerende.

Hopperne reagerer: – Et tap for Norge

Skihopper Robin Pedersen, som var blant de fem hopperne som ble suspendert av FIS – en suspensjon som nå er opphevet – sier til NRK:

– Jeg synes ting har gått litt over alle hengsler. Jeg tenker det er synd, og det er et tap for Norge.

– Synes du det er riktig at de ikke fikk fortsette?

– Jeg ønsker ikke å si noe mer enn det per nå.

En gruppe mennesker i uniform

FØR SKANDALEN: Det norske hopplaget i VM før hoppskandalen brøt ut. Fra venstre: Hopptrener Magnus Brevig, Robin Pedersen, Robert Johansson, Benjamin Østvold, Kristoffer Eriksen Sundal, Marius Lindvik, Johann Forfang og hoppsjef Jan-Erik Aalbu.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

En annen av de fem hopperne, Robert Johansson, sier han hovedsakelig synes situasjonen er kjip.

– Jeg synes jo hele situasjonen er vanskelig. Det er mye som fortsatt er uavklart. Så da syns jeg også det er vanskelig å på en måte prosessere at tre stykker som har betydd veldig mye for norsk hoppsport er oppsagt, sier Johansson, og peker blant annet på granskingen til FIS.

Innrømmet juks

Det var altså etter storbakkerennet under VM i Trondheim at Lindvik og Forfang ble diskvalifisert for manipulasjon av hoppdressene.

I ettertid innrømmet støtteapparatet til Norge at de hadde jukset. De hadde sydd inn en forsterket søm i dressene til de to hopperne for å forbedre resultatene i den siste VM-øvelsen.

– Vi har jukset. Vi har forsøkt å lure systemet. Det er uakseptabelt, sa sportssjef Jan-Erik Aalbu på en pressekonferanse dagen etter diskvalifikasjonene.

Brevig forklarte seg dagen etter, hvor han var tydelig på at han som hovedtrener skulle ha stoppet det hele.

– Det vi har gjort, er å manipulere eller modifisere hoppdressene på en sånn måte at det bryter regelverket. Det er en bevisst handling, og ergo så er det juks.

– Vi angrer som hunder, og jeg er forferdelig lei meg for at dette skjedde, sa Brevig videre.

Alle de tre i det norske støtteapparatet ble også suspendert av FIS mens etterforskningen pågår. Det er de fortsatt.

Også Lindvik og Forfang ble suspendert av FIS. Det samme ble de tre andre norske hopperne i konkurransen, Robin Pedersen, Kristoffer Sundal, og Robert Johansson. Alle de fem hopperne har nå fått opphevet sin suspensjon.

Publisert 22.05.2025, kl. 09.22 Oppdatert 22.05.2025, kl. 17.17

Read Entire Article