Hjelp, vi skal til Brussel!

2 months ago 16


Statsministeren tar med seg LO og NHO til Brussel for å snakke Norges toll-sak. Men møte med den amerikanske presidenten er ikke på plakaten ennå.

Statsministeren, LO-lederen og NHO-lederen planlegger en «norsk næringslivsdag» i Brussel til våren. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Toll eller ikke toll, det er spørsmålet.

USAs president har valgt det første. Om EU velger å svare med samme mynt, kan Norge bli rammet, ettersom vi står utenfor EUs tolluniontollunionEn tollunion er en avtale mellom flere land om å ha felles tollsatser og ingen toll mellom medlemslandene..

7. april tar statsminister Jonas Gahr Støre med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid til EU-hovedstaden Brussel for å argumentere for at Norge skal slippe unna deler av den mye omtalte «trippel-skvisen» Norge kan havne i.

Les på E24+

Trumps dollarvåpen: «Mar-a-Lago-akkorden»

– Det blir en norsk næringslivsdag, sier Støre, og forteller at de blant annet skal møte folk i EU-kommisjonenEU-kommisjonenEUs utøvende myndighet. .

– Skal dere møte Ursula von der LeyenUrsula von der LeyenEU-kommusjonens president?

– Jeg snakker med henne løpende. Vi skal møte viktige personer i kommisjonen.

Hele programmet er ikke ferdig, men E24 kjenner til at det legges opp til et møte mellom Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under besøket.

– Bryr EU seg om at det norske trepartssamarbeidet kommer til Brussel?

– For å si det sånn, vi kommer jo ikke som et problem. De har større problemer. Vi kommer som en ressurs, sier Støre, og nevner Norges sterke kjøpekraft og kraftrikdom.

– Så jeg vil si EU bryr seg om oss. Norge er jo blitt flinke til å ta opp spørsmål, ikke i tide og utide, men når det er viktige ting. Så når vi da først melder oss, så er det fordi det er viktig.

600.000 arbeidsplasser

Almlid og Følsvik merker begge bekymring blant medlemmene etter Trumps varslede EU-toll.

– Vi må synliggjøre overfor EU hvor viktig vårt bidrag er. Mellom 60 og 70 prosent av eksporten vår går til EU, så det indre markedet er ekstremt viktig for norsk næringsliv. Rundt 400.000 arbeidsplasser er direkte berørt av det indre markedet. Rundt 600.000 er knyttet til eksportbasert næringsliv generelt, sier Almlid.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid er klare for å møte EU i april. Foto: Siv Dolmen

Følsvik merker seg at medlemmene har fått økt bevissthet rundt EØS-avtalens betydning for norsk verdiskaping.

– Vi er i tett kontakt med våre europeiske kolleger, spesielt de tyske. Hvis en handelskrig rammer industrien i Tyskland, så får det direkte innvirkning på våre medlemmer som eksporterer til industrien til Tyskland. Det å være tett på disse verdikjedene er veldig viktig nå, sier LO-lederen.

Les også

Trump-tollen kommer til Norge

Ingen plan B

Hverken statsministeren, LO-lederen eller vanligvis EU-medlemskapsvennlige NHO vil benytte sjansen til å løfte en medlemskapsdebatt.

– Vi har sagt at på sikt vil norsk næringsliv være tjent med å være EU-medlem. Men vi løfter ikke medlemskapsdebatten akkurat i dag, sier Almlid.

Støre ønsker dog debatt velkommen. Kanskje bare litt senere.

– Det står såpass mye på spill, at nå handler det om å få maksimalt utbytte av avtalen vi har i dag, som er EØS-avtalen, sier Støre.

– Så vil jeg nevne at i den situasjonen vi står i i Europa nå, er det av stor betydning at vi står veldig samlet i Norge. Vi er enstemmige i Stortinget om forsvarsforliket. Vi er enstemmige om Ukraina-støtten. EU-spørsmålet er veldig polariserende. Det tåler demokratiet. Men det er ikke det vi skal utløse nå.

Foto: Siv Dolmen

Medlem eller ikke medlem, en handelskrig vil være skadelig for Norge uansett, mener Støre, ettersom vi er en så åpen økonomi.

– Hvilke virkemidler er vi villige til å bruke mot EU, dersom de innfører toll som rammer oss?

– Det vi jobber for, er at hvis EU oppretter tollbeskyttelse, så skal vi jobbe for å komme på innsiden, ikke utsiden.

– Har dere en plan hvis Norge ikke kommer på innsiden?

– Nei, det vil jeg ikke gå i detalj på. Vi setter alle krefter inn på å klare det, og vi klarte det i 2018, i et litt mindre format. Vi har ikke krav på det, men vi mener at det er gode politiske og økonomiske grunner til det.

– Dere er så sikre på å få det til, at det ikke finnes en plan B?

– En plan B vil jo bety å begynne å planlegge for et «worst case scenario», at en beskyttelsestoll rammer norsk eksport. Jeg mener det er et godt stykke frem til at det eventuelt skjer. Og da får vi vurdere den situasjonen når vi nærmer oss den. Men nå bruker vi ikke krefter på det. Vi skal hindre at det skjer, sier Støre.

Ingen plan om å møte Trump

Foreløpig legges all kraft på EU. Støre har foreløpig ingen planer om å snakke med den amerikanske presidenten direkte.

– Vi har foreløpig lagt vekt på å danne oss et bilde av politikken han tenker å føre. Vi trenger å dekode politikken, for det kommer utsagn og utspill som er uvante i kommunikasjonen fra Washington. Vi skal se det noe mer an. Men vi har jo kommunikasjon inn mot amerikanske representanter.

– Ikke engang en telefonsamtale på planen? Har dere spurt om det er mulig å få til?

– Vi gjør det når vi mener det er nødvendig, og det har ikke vært nødvendig nå.

– Regjeringen blir ertet, blant annet av Frp-leder Sylvi Listhaug, for å ha tre utenriksministere. Ser du det mer som en kompliment nå?

– Det vil jeg si, sier Støre til latter fra LO-lederen og NHO-lederen.

Statsminister Jonas Gahr Støre har ingen umiddelbare planer om å snakke med president Donald Trump. Foto: Siv Dolmen

Han må likevel presisere noe.

– Jeg er ikke enig i benevnelsen, men jeg sier til alle statsrådene at de er berørt av det internasjonale. Når det gjelder dette, så er det et hovedansvar for meg, for utenriksministeren, finansministeren, ikke minst for næringsministeren ... Energiministeren har dette høyt på dagsorden. Men det er også arbeidsministeren, for mye av regelverket i arbeidslivet er også europeisk.

– Så egentlig vil du si at du har seks utenriksministere?

– Nei, jeg bruker ikke begrepet at de er utenriksministere. Men jeg har altså 20 i regjering som har et internasjonalt utsyn. Jeg forventer at de som har internasjonalt ansvar, tar det fullt og helt. Og det er ikke bare utenriksministeren og statsministeren, sier Støre.

– Men hvis dette er Sylvis måte å erte på, så synes jeg vi lever i et veldig snilt og hyggelig land!

Read Entire Article