De siste årene har forskere og studenter fra universiteter i Norge og Sverige jobbet sammen om å utvikle jernbanen.
De har nå vært i Namsos for å teste fjernstyring av tog på den nedlagte Namsosbanen.
Utvikle ny jernbaneteknologi
Toget er bygd av studenter både i Trondheim og i Linköping i Sverige, og det styres fra et kontrollrom like ved.
Målet er først og fremst å teste ut fjernstyring, og utvikle denne teknologien.
– Vi ønsker å utvikle ny jernbaneteknologi. For jernbanen har kanskje blitt oppfattet som å være litt på etterskudd med utvikling av teknologi. Det vil vi nå endre på, sier professor Nils Olsson ved NTNU i Trondheim.
Det førerløse toget er bygd av studenter i Linköping og Trondheim.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKDet norsk-svenske samarbeidet er en del av et større europeisk utviklingsprosjekt. Future Remote Train er et samarbeid mellom 50 partnere for å utvikle framtidas tog i Europa.
– Vår del av prosjektet ser spesielt på dette med fjernstyring. Det skjer en rivende utvikling på mange områder, som førerstøtte til biler, fjernstyring av droner, og ikke minst teknologiutvikling i oljeindustrien, sier Olsson.
I Namsos kjører det lille toget opp og ned det over 90 år gamle, og for lengst nedlagte jernbanesporet oppover mot Overhalla. Forskningsteamet mener de har tatt store steg i utviklingen av ny teknologi det siste året.
Tror på førerløse tog
– Vi vil sikre at jernbane følger med i utviklingen. Og jeg ser for meg at vi i framtida kan få førerløse tog. Det vi holder på med her er en god start, og jeg tror det kan bli en realitet om noen år.
Det sier NTNU-student Emilia Salvesen Kozarovic, som skriver en masteroppgave om prosjektet.
NTNU-studenten Patrick Urassa styrer toget fra dette kontrollrommet.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKI kontrollrommet sitter NTNU-studenten Patrick Urassa fra Tanzania. Han har full kontroll over toget via et kontrollpanel og en stor skjerm. I framtida kan kanskje flere førerløse tog styres fra et kontrollrom med den nye teknologien.
– Vi avslutter dette forskningsprosjektet i løpet av høsten 2026, men vi er allerede i gang med å se om det er mulig å videreføre det, sier Nils Olsson.
Nytt håp for jernbanestrekninger
Prosjektleder Tomas Rosberg fra universitetet i Linköping i Sverige har jobbet med dette de siste årene. Han har veldig tro på utviklingen av ny teknologi som kan endre måten å drive jernbane på i framtida.
– Ja, absolutt. Vi samarbeider om dette fordi vi har like utfordringer når det gjelder jernbanedrift i Sverige og Norge. Vi har de samme forutsetningene med demografi og geografi. Vi har mange jernbanestrekninger som har lite trafikk og utfordringer rundt det, sier Rosberg.
Forskere og studenter har testet det førerløse toget i Namsos de siste dagene. Fra venstre ser vi Tomas Rosberg, Emilia Salvesen Kozarovic og Nils Olsson.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKFørerløse tog som styres fra en større sentral, kan dermed bli framtidas løsning for å bedre økonomien på jernbanestrekninger med lav trafikk, og som sliter i dag.
– Det tror jeg. Vi har bare det siste året kommet ganske langt i utviklingen av teknologien. Så kanskje om 10–15 år er fjernstyrte tog en realitet både i Norge og Sverige. Ikke minst takket være utviklingen av telenettet. For 4G og 5G gjør det mulig å styre togene over nettet, sier Rosberg.
– Fjernstyring er kanskje en foreløpig løsning før vi får full autonomi, og et reservesystem om noe skulle gå galt. Dette er virkelig spennende, og noe av det artigste jeg har jobbet med, sier Tomas Rosberg.
Det lille toget har kjørt opp og ned det nedlagte jernbanesporet i Namsos de siste dagene.
Foto: Tariq Alisubh / NRKPublisert 28.04.2025, kl. 16.58