Nordmenn som reiser utenlands i vinterferien må ta til takke med en svakere krone de aller fleste steder. Men det finnes unntak.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Nordmenn som reiser utenlands i vinterferien må ta til takke med en svakere krone de fleste steder.
- Den norske kronen har svekket seg 4,11 prosent det siste året, ifølge indeksen I44.
- Det er likevel smekkfulle charterfly på vei til de klassiske Syden-destinasjonene i vinterferien, ifølge TUI.
- Kun én av fem nordmenn har planlagt vinterferie i år, ifølge hovedorganisasjonen Virke.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Om det er snødekte skiløyper utenlands du sikter på, er ferien din trolig blitt dyrere i år, forutsatt at du ikke har siktet deg inn på et alpinanlegg i Ungarn.
Den norske kronen har svekket seg 4,11 prosent det siste året, ifølge indeksen I44. Den måler kronens styrke mot Norges 44 viktigste handelspartnere.
Om det ikke er vintersport som frister, er det likevel noen muligheter for en billigere ferie enn i fjor hvis du er valutasensitiv. Da kan du få mer for pengene i Brasil, Egypt, Gambia, Mexico eller Tyrkia.
Se hele oversikten i tabellen lenger ned i saken (2 sider).
– Smekkfulle charterfly
Årets vinterferie går av stabelen i uke 8, 9 og 10uke 8, 9 og 10Uke 8: 17. - 23. februar. Uke 9: 24. februar - 2. mars. Uke 10: 3. - 9. mars. – avhengig av hvor i landet man bor.
– Det er smekkfulle charterfly på vei til de klassiske Syden-destinasjonene i vinterferien, skriver kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen i reiseoperatøren TUI i en e-post til E24.
Både TUI og Ving sier det store volumet av norske vinterferieturister reiser til Kanariøyene i Spania.
Pengene strekker ikke like godt til i euroland i år som i fjor.
Basert på Norges Banks valutaindekser, som er midtkursermidtkursermidtpunktet mellom kjøps- og salgskursen i interbankmarkedet på et gitt tidspunkt, har kronen svekket seg 3,65 prosent mot den felleseuropeiske valutaen det siste året.
– Vil nok hoppe og sprette
Hvis man ser på utviklingen i forholdet mellom euro og den norske kronen så langt i 2025, har kronen likevel styrket seg noe. Den oppgangen tror imidlertid ikke seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets at vil vare.
– Det er nok mer midlertidig. En av grunnene til styrkingen, særlig de siste to ukene, er at euroen har en tendens til å gå svakere når det kommer tollnyheter, sier hun.
USAs president Donald Trump har varslet toll på flere varer og mot en rekke land den siste tiden. EU står for tur.
– Akkurat for vinterferien vil det nok fortsatt være sånn at euroen hopper og spretter litt. Inn mot sommeren tror vi at den vil svekke seg noe, sier Midtgaard.
Det er også mange forhold som gjør det vanskelig å forutsi utviklingen.
– En eventuell fredsavtale i Ukraina vil nok styrke euroen. Norges Banks rentemøte i mars blir også en joker, sier Nordea-økonomen.
Det handler ikke nødvendigvis om rentekuttet de fleste økonomer fortsatt tror kommer, men mer om hvor mange kutt Norges Bank legger opp til i rentebanenrentebanenNorges Banks tekniske prognose for fremtidige styringsrenter, forklarer Midtgaard.
– Vi ser at markedet begynner å tvile på at det kommer et rentekutt i juni. Så det kan også føre til en svekket krone hvis de kutter.
Landene markert i grønt med prosentendringer i minus har valutaer den norske kronen har styrket seg mot det siste året:
– Har forblitt svak
De aller fleste nordmenn reiser imidlertid ikke på ferie de neste ukene.
Kun én av fem nordmenn har planlagt vinterferie i år, ifølge hovedorganisasjonen Virke.
Av dem som reiser er det 40 prosent som oppgir at de skal tilbringe fridagene i utlandet, med Spania (34 prosent), Storbritannia (10 prosent) og Sverige (8 prosent) på topp.
For de som reiser litt lenger, trekker TUI og Ving frem at reisemål som Thailand, Kapp Verde og Dubai er populære i år. Også hit er det blitt dyrere å reise, viser E24s gjennomgang.
– Den norske kronen har forblitt svak det siste året, sier Midtgaard.
Hun tror mange hadde håpet på en sterkere krone, i og med at Norge har fått en økt rentedifferanserentedifferanseHøyere rentenivå gjør ofte at valutaen i det aktuelle landet styrker seg mot valutaen i land med lavere renter mot utlandet.
– Man kan undre seg litt over det. En viktig grunn er at dollaren holder seg sterk. Så lenge den er dominerende, er det liten sjanse for en sterkere krone.
Utover i 2026 venter Midtgaard at dollardominansen vil avta litt. Det kan med andre ord være godt nytt for kronekursen og gi noe rom for at den styrker seg.