Kortversjonen
- Høyre presenterer sitt alternativ til regjeringens faste strømpris på 40 øre/kWt.
- Erna Solberg lover et mer fleksibelt system med fastpriskontrakter uten å skade kraftmarkedet.
- Forslagene inkluderer tryggpris, folkeutbytte, kabelkompensasjon og støtte til bedrifter på Sørvestlandet.
Syv måneder før valget lokker Jonas Gahr Støre (Ap) med en fastpris på 40 øre per kilowattime. Erna Solberg har en annen tilnærming til lavere strømregninger.
– Jeg tror vårt forslag er bedre for din lommebok, bedre for kraftmarkedet og bedre for små og mellomstore bedrifter der strømprisen er høyest, sier Høyre-lederen til VG.
Analysesjef i Volue Tor Reier Lilleholt har sett på pakken som Solberg legger frem:
– Svakheten ved Høyres forslag er at de ikke er konkrete nok. Men jeg liker at de ikke griper direkte inn i kraftmarkedet, sier strømeksperten til VG.
Høyre presenterer fire strømgrep. De to første gjelder i hele Norge, de to siste i sørvest:
Tryggpris:
- Strømselskapene skal pålegges å tilby fastpris på hus og hytter
- Folk velger hvor mye av forbruket de vil binde prisen på
- Strømstøtten videreføres som i dag
Folkeutbytte:
- Staten får ekstraordinære inntekter fra kraftselskapene når strømprisen er høy
- Deler av dette overskuddet skal deles ut til de som bor i områder der prisen er høy
- Utbyttet kommer som en utbetaling på strømregningen
Kabelkompensasjon:
- Overskudd fra utenlandskabler skal brukes til å kutte nettleien for folk og bedrifter i strømområde NO
- Lavere elavgift i stedet for å kutte moms på nettleie – slik regjeringen foreslår
Støtte til bedrifter i sør og sørvest:
- 200 millioner kroner settes av til å støtte energisparing og omstilling av næringslivet på Sørvestlandet
Strømprisene i område NO2 har de siste to årene vært høyest, fordi alle utenlandskablene går derfra, altså fra Vestfold, Agder, Telemark, Rogaland og sørlige deler av Vestland.
– Regjeringens Norgespris er 40 øre/kWt – hva er Høyres tryggpris?
– Vi ønsker å skape et marked for kontrakter og har ikke fastsatt en pris. Men vi tror det er fullt mulig å komme ned i samme pris som Ap har foreslått, uten at vi skader markedet, samtidig som vi også hjelper bedrifter, sier Solberg.
Høyres forslag legger opp til at folk skal velge en kombinasjon av fastpris og flytende spot.
– Hva som blir billigst av vår tryggpris og regjeringens Norgespris, vet vi ikke før det har gått ett år. Det avhenger helt av strømprisen i markedet, sier Høyre-lederen.
Høyre vil beholde ordningen med strømstøtte Solberg sier at Høyre også er villig til å subsidiere strømprisen for å sikre en god fastpris.
– Men vi ønsker et mer fleksibelt system.
– Ekstremt urettferdig
Hun sier at forslaget om folkeutbytte innebærer at staten skal tilbakeføre ekstraordinære inntekter fra Statkraft og kraftselskapene til forbrukere og bedrifter.
– Vi må bestemme oss for hvor normalprisen ligger, men dette er ikke et vanskelig regnestykke.
Høyre har stilt 16 spørsmål til regjeringens ordning, som de mener har mange uklarheter.
– For oss er det viktigste ikke å skape større utfordringer for næringslivet i NO2-sonen. Med Aps fastpris vil husholdningene trolig øke forbruket. Da vil særlig bedriftene på Sørlandet og Sørvestlandet møte enda høyere priser. Det vil oppleves som ekstremt urettferdig.
– Hvilken av pakkene blir dyrest for staten?
– Det er forferdelig vanskelig å vite. Vi må alle få lov til å regne på det fremover. Det erogså høyst uklart hva regjeringens opplegg vil koste, sier Solberg.
Strømanalytiker i Volue
Tor Reier Lilleholt mener det er håpløst å si om Høyres tryggpris er bedre enn Aps Norgespris:
– En fastpris satt av strømselskapene blir aldri 40 øre, for markedsprisene er så mye høyere. 60 øre ett år fremover er mer sannsynlig, for at selskapene ikke skal selge med tap.
Kraftanalytikeren i Volue påpeker at folkeutbytte kan kompensere for høyere fastpris.
– Men forslaget er så vagt at det er umulig å svare på hva forbrukerne vil kunne få tilbake. For at utbytte skal betales når prisen er høy, må vi vite hva som legges til grunn som normalpris.
– Summa summarum, hvilken pakke er best?
– Det er umulig å sammenligne Arbeiderpartiet og Høyres pakker direkte. Skulle jeg bare tenkt på egen lommebok, ville jeg kjøpt Aps løsning. Men det får konsekvenser.
Kritikere har påpekt at en statlig fastpris kan føre til sløsing – forbrukere har ikke lenger noen grunn til å spare strøm eller flytte forbruk fra timer med høy til timer med lav strømpris.
– Vi er i mange år blitt opplært til å bruke smartløsninger for å varme vann og lade bil når strømmen er billig. Med lav fastpris kan vi gi blaffen i når vi bruker strøm, sier Lilleholt.
– Hva liker du med Høyres forslag?
– De griper ikke inn i markedet for å påvirke prisdannelsen, men omfordeler pengene etterpå – mer til forbrukerne og næringslivet, mindre til staten, sier Tor Reier Lilleholt.
Dette er tiltakene Ap-regjeringen ønsker å innføre, som får konsekvenser for folk flest:
- Husholdningene kan fra 1. oktober inngå fastprisavtaler på 40 øre/kWh. Det gjelder også for hytter. Avtalt pris gjelder i ett år.
- Momsen på nettleie reduseres fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Planen er å avvikle momsen i neste stortingsperiode.
Regjeringens Norgespris vil gi en vanlig husholdning i Sør-Norge en støtte på 2800 kroner. Regjeringen vil også videreføre strømstøtten.
Ap trenger støtte i Stortinget. Både Høyre, Frp, SV, MDG og Sp var positive, da statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland la frem forslaget fredag.