Det er 5 knop. Men flere av båtene på sjøen freser forbi.
– Det er vel kanskje litt sånn som den lange veistrekningen hvor du har full oversikt og det er 60, sier Eva Stallemo som har kommet inn med båten til Blindtarmen midt i sentrum av Kragerø.
Paret ferierer i Kragerø og sier de stort sett føler seg trygge på sjøen, men registrerer at det kan være fristende for noen å kjøre raskere enn fartsgrensa.
Foto: Hans Philip Hofgaard / NRKSelv tar hun det rolig og har god tid, men også hun har registrert at fartsgrensene brytes, spesielt på de litt større åpne områdene der man ikke er nær land.
Ser ikke politiet
I løpet av en drøy time i et sund litt lenger inn i fjorden, observerer NRK flere titalls båter som bryter fartsgrensen på 5 knop.
– Jeg synes ikke politiet er så veldig mye til stede her. Jeg ser de mye mer i Oslofjorden, sier hun.
De siste fem årene har hele 18 dødsulykker med fritidsbåt hatt høy hastighet som en medvirkende årsak. Mange av disse skjedde om natten. I tillegg var rus involvert i hele 14 av de 18 ulykkene, ifølge Sjøfartsdirektoratet.
Spruten står bak båten som er på vei inn mot Herføl på Hvaler i juni.
TipserStallemo har registrert at politiet er mer til stede i helgene og berømmer de for den jobben de gjør når de er der. I dag ligger politibåten til kai.
Politibåten i Kragerø tar det veldig rolig deler av sommeren. Dagen NRK besøker sommerbyen ligger den fortøyd.
Foto: Hans Philip Hofgaard / NRKMange ignorerer fartsgrensene
– Noen er nok ikke klar over fartsgrensene, men det er grunn til å anta at mange kjenner til dem, men velger å ignorere dem, sier Liv-Berit Nesland, seksjonsleder i Sør-øst-politidistrikt.
Liv Berit Nesland i politiet må prioritere ressursene.
Foto: Hans Philip Hofgaard / NRKNRK viser Nesland flere ferske klipp av båtførere som bryter fartsgrensen i 5-knopssonen til sjøs.
– Hvordan ville dere reagert på dette?
– Hvis dette er innenfor 5 knops grensa ville båtpatruljen ha stanset båtfører og gitt en reaksjon. Dette ser ut til å gå betydelig fortere enn 5 knop.
Her bryter båtene fartsgrensen i sundet.
Philip Hofgaard– Men viser ikke det at dere burde være mer til stede på sjøen?
– Det burde vi nok helt sikkert ha vært. Og det blir vurdert dag for dag ut ifra ressurssituasjonen, sier hun.
Føler du deg trygg på sjøen?
Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.
Fart øker skadepotensialet
14-åringen tror lite skilting gjør at ikke alle er klar over fartsgrensene som gjelder.
Fartsgrenser til sjøs varierer fra kommune til kommune. Ved en hastighetsøkning fra 5 til 7,5 knop, tredobles bølgehøyden fra fritidsbåter, og bølgeenergien tidobles, ifølge Kystverket.
Ved 10 knops hastighet kan det oppstå bølger som kan gjøre skade på brygger og fortøyde båter.
Nicolai Grøndahl foretrekker farten til en snekke.
Foto: Hans Philip Hofgaard / NRKNicolai Grøndahl er på vei ut av byen i snekka. Han sier han stort sett føler seg trygg på sjøen.
– Nå er jeg glad i båter som går i rolig fart, da. Jeg ser mange båter som raser av gårde, og det syns jeg er mindre kult. Mye på grunn av støyen, forklarer han
– Tror du mye av det skyldes uvitenhet eller at folk bare ikke bryr seg?
– Jeg tror bare folk gir faen, ja, avslutter han og setter baugen mot sjøen i rolig tempo.
Med appen Båtfart kan båtførere få oversikt over fartsgrensen i akkurat det området de befinner seg i og få varsel dersom de kjører for fort.
Regjeringen har foreslått å øke bøtesatsene på å kjøre fritidsbåt for fort eller i nærheten av badende til 5000 kroner. I dag koster dette 1500 kroner.
Publisert 19.07.2025, kl. 12.42