Kortversjonen
- USA krever 50 prosent av inntektene fra Ukrainas mineraler til de har tjent 500 milliarder dollar.
- Ukraina avslår USAs forslag fordi de ikke inneholder konkrete forpliktelser fra USAs side.
- Ukraina ønsker sikkerhetsgarantier og militærstøtte i forhandlingene.
- USA har sendt tre ulike utkast med krav om økonomiske fordeler uten å tilby konkrete støtteordninger.
USAs president Donald Trump lovet å ende krigen i Ukraina på en dag.
Så langt har det gått over en måned, og freden er fremdeles et stykke unna. Zelenskyjs høyre hånd Mykhailo Podolyak sier til VG at det er lenge til forhandlingene er i havn.
Det motsatte hevder USA og Trump.
– Jeg tror vi er ganske nære, sier den amerikanske presidenten i en tale lørdag kveld.
Han er åpen om at han mener at Ukraina må betale en gjeld overfor USA.
– Krigen må ta slutt. Jeg prøver å få pengene tilbake igjen. Vi har gitt 350 milliarder dollar. De har ikke gitt oss noen ting. De må gi oss noe for alt vi har gitt dem. Jeg skal få en slutt på krigen, og en slutt på all døden. Så vi spør om sjeldne jordarter
og olje. Alt hva vi kan få, egentlig! Men vi føler oss virkelig dumme.Ukraina har hittil forkastet tre utkast. Med god grunn, ifølge diplomatveteran Kai Eide.
– Det USA krever av Ukraina er veldig forpliktende og inngripende, mens det USA tilbyr er veldig generelt og uforpliktende, sier Eide.
Tidligere diplomat og politiker for Høyre, som har ledet FNs operasjon i Bosnia-Hercegovina, vært Norges ambassadør til Nato, og politisk direktør i Utenriksdepartementet.
Selv om det er positivt at det i det hele tatt pågår drøftelser, er han skuffet over at de grunnleggende premissene for forhandlinger ikke er til stede.
– Det må defineres et format for forhandlingene, en tematikk for samtalene, og Ukraina og Europa må være en del av disse, sier han.
Dette ønsker Ukraina seg
Ukraina går inn i forhandlingene med et ønske om å få sikkerhetsgarantier.
Det vil si at USA må forplikte seg til å hjelpe Ukraina med å forsvare seg militært dersom Russland skulle invadere på nytt.
I ytterste grad kan dette bety fullverdig Nato-medlemskap for Ukraina.
Noe litt lavere på ønskelisten kan være våpenhjelp og tilgang til strategisk viktige amerikanske våpen, som F-35-fly
, droner , eller mer avansert rakettforsvar .Kai Eide tror alt dette blir vanskelig.
– Dette har jeg tenkt mye på, og det er meget vanskelig å se for seg hva slike sikkerhetsgarantier kan være, sier mannen som har deltatt i flere viktige fredsforhandlinger.
Til gjengjeld foreslår Ukraina å gi USA svært fordelaktige vilkår til å investere i ukrainsk næringsliv og utvinning av naturressurser.
Dette ønsker USA seg
USA ønsker seg penger. Donald Trump vil at Ukraina skal gi dem 50 prosent av alle inntekter knyttet til utvinningen av naturressurser, helt frem til at USA har tjent 500 milliarder dollar.
Det beløpet er 2,5 ganger større enn Ukrainas brutto nasjonalprodukt. (BNP) før krigen
Trump hevder at dette vil gjengjelde all våpenhjelpen og pengestøtten USA har gitt Ukraina.
Ifølge en analyse fra Kiel-instituttet er det tallet på 119 milliarder, altså en tredel av det Trump hevder. Den summen tilsvarer 0,14 prosent av USAs BNP i året.
Til gjengjeld tilbyr USA foreløpig ingenting utenom godvilje og en forpliktelse til å investere, og et «ønske om en varig fred i Ukraina».
Kai Eide synes det hele er urimelig.
– Det kan ikke være slik at Zelensyj skal måtte kjøpe billett for å delta i forhandlinger om sitt eget lands fremtid!Første utkast – alt mot ingenting
7. februar, sender USA det første forslaget til Kyiv.
Dette utkastet har VG har fått tilgang til: De vil investere en ikke navngitt sum i Ukrainas mineralindustri og gjenoppbyggingen av landet. Til gjengjeld skal de ha 50 prosent av inntektene fra utvinningen av mineralene, olje og gass, bruk av havner og annen infrastruktur.
Overholdelsen av avtalen vil ligge under myndigheten til en domstol i New York. USA får retten til å kontrollere alle ukrainske regnskap knyttet til avtalen, og USA oppnevner en egen revisor som skal lønnes av Ukraina.
Det står ingenting i avtalen om en fredsavtale med Russland eller sikkerhetsgarantier.
– Dette avtaleutkastet gjør ingenting for ukrainerne. Den definerer hverken Ukrainas rolle eller amerikanske garantier, konstaterer Eide, og poengterer:
– Det er noe som blir diktert for Ukraina. Det er et overraskende grep fra en supermakt overfor en nasjon som befinner seg på knærne.
Andre utkast – fjerner ett krav
14. februar kommer et nytt forslag fra USA. Dette utkastet har nettstedet Axios
fått tilgang til.Ifølge kilder til Axios skal dette forslaget ha fjernet kravet til at avtalen er underlagt en domstol i New York sin myndighet, samt flere andre kontroversielle punkter.
Axios skriver at kilder i både den amerikanske og ukrainske regjeringen tror en avtale er nærmere nå enn før.
Tredje utkast – «strengere»
21. februar kommer et nytt utkast, som The New York Times har fått tilgang til. Ifølge avisen er dette forslaget strengere enn tidligere forslag.
USA tilbyr i dette tredje utkastet fremdeles «ingen spesifikke garantier fra USA til å hjelpe Ukraina med å forsvare seg», skriver avisen.
Kai Eide håper amerikanerne i det minste kan gi ukrainerne en forpliktelse om at de spiller på lag.
– Ukrainerne trenger våpen, utstyr, militært materiell og økonomisk støtte. I tillegg trenger de moralsk støtte. Det de ikke trenger, er følelsen av de skal betale for dette nå.
Dette utkastet inneholder også en forutsetning om at dersom ukrainsk territorium frigjøres fra russisk okkupasjon
, så skal 66 prosent av inntektene fra disse regionene bifalle USA.Russland okkuperer i dag om lag 25 prosent av ukrainsk territorium, deriblant den svært ressursrike regionen Donbas
øst i landet.Kai Eide sier det er positivt at USA strekker seg litt lenger i de senere utkastene.
– Jeg tror det er en viss bevegelse i Washington. Det kom en melding i dag fra Trump om at selvsagt skulle Ukraina være med i forhandlingene. Det har han ikke sagt før, så vidt jeg vet.