Hvis menneskene på Vixen-utdelingen blir forbildene til barna mine, er jeg ikke bekymret.
Psykolog @psyktdeg
Jeg blir snart mor til mitt tredje barn. I noen få år får jeg den verdifulle muligheten til å påvirke verdiene og meningene til mine tre skatter.
Etter hvert vil blant annet influencere overta det ærefulle oppdraget, enten jeg vil det eller ei.
Mange i mitt yrke har vært bekymret for influenceres påvirkning på barn og unge. Og jeg var en av dem. Men mitt syn har endret seg.
Det rettes ofte pekefingre mot influencere, og media bidrar til å bygge opp under dårlige assosiasjoner til gruppen.
Naturlig nok oppstår det sterke meninger om dem som får mye oppmerksomhet.
Med mye oppmerksomhet kommer tross alt makt og ansvar. Særlig ovenfor de yngre følgerskaren.
I min ungdomstid så de som fikk påvirke meg ganske så annerledes ut.
Det var en snever gruppe mennesker, uten nevneverdig gode verdier eller tydelige meninger.
Det var overredigerte kropper og slanketips i magasiner, med unge jenter som målgruppe.
Det var undervektige damer fulle av selvforakt på Top Model, som ble hetset av sine forbilder mens de sto avkledd på et podium .
Og det var mangfoldsløst innhold på MTV og TV3, så vel som på norske kanaler.
Har vi vært for strenge med influencere?aJa, de får for mye kritikk.bSkulle bare mangle at vi er kritiske.cJeg vet ikke helt.Selv om det fortsatt er en vei å gå, så tror jeg at vi går i riktig retning.
Min opplevelse er nemlig at det skjer en positiv utvikling i måten influencere forvalter makten og ansvaret sitt på. Og jeg tror at det bare vil bli flere og flere forbilder for alle og enhver.
Med ekte, nære og ufiltrerte sjeler som representerer mangfold, og som på demokratisk vis får sin samfunnsplass gjennom seere som ønsker å se mer av nettopp det de representerer.
Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Jeg tror at tiden for redigerte fasader er ut. At de unge er lei.
Jeg tror de vil se noe gjenkjennelig og relaterbart, som støtter og normaliserer individets unike tanker, følelser og behov.
Og som ikke minst, tør å si sine meninger.
Å se min lillesøster møte sitt store forbilde, Julie Lorentzen, var for meg det fineste øyeblikket for meg på Vixen Awards forrige uke.
Det var påminnelsen om hvor verdifull samfunnsoppgave influencere har.
De har muligheten til å normalisere, gå i bresjen og til å bruke stemmen sin på en fornuftig måte som skaper nødvendig og positiv endring i samfunnet vårt.
De kjemper for miljøet, sprer kunnskap om helse, normaliserer psykiske plager, tar oss ufiltrert inn i livene sine og setter behovet for en samtykkelov på dagsorden.
Da jeg deltok på årets Vixen Awards, tenkte jeg at alle finalistene her er mennesker som jeg ikke frykter at mine barn blir påvirket av en dag.
Det var en gjeng med modige mennesker som representerer folk flest, og som også gjenspeiler verdiene og behovene til følgerne deres, som tross alt har stemt dem frem.
Det er mange store utfordringer med sosiale media og skjermbruk, som blant annet avhengighetsaspektet, netthets, nettovergrep, redusert fysisk sosialisering, AI og overvåkning.
Men jeg tror ikke at det er menneskene bak de store profilene som utgjør størst skade for oss.
Tvert imot, tror jeg stadig flere av dem gjør oss og samfunnet vårt en tjeneste.
Og det er de som skal få påvirke mine barn en dag. Men jeg er ikke lengre like bekymret. Jeg er håpefull og optimistisk.
Hilsen influencer, Maria Abrahamsen, som naturligvis har sine bias i denne ytringen.